Keď vám na jeseň začnú padať vlasy... Musíte zabojovať, takto!

Najprv nádherne hustý porast, potom zmena farieb a nakoniec opadávanie - áno, reč je síce o stromoch, ktoré sa v jeseni vždy zbavujú svojej krásnej koruny. Ale nie je to len záležitosť stromov.

09.09.2015 07:00
Vypadávanie vlasov sa zintenzívni na jeseň. Foto:
Vypadávanie vlasov sa zintenzívni na jeseň.
debata

Práve jesenné obdobie je preukázateľne aj jedno z náročných období pre naše vlasy. Už pred pár rokmi skupina švédskych vedcov potvrdila na vzorke zdravých žien rozličného veku, že najviac vlasov im vypadáva práve v jesennom období. Vlasy rastú v akomsi vlasovom cykle, pričom v každej chvíli nášho života rastie zhruba 90 percent vlasov.

Zvyšok je v takzvanom „oddychovom“ móde, keď už nerastú a postupne (zhruba za obdobie 100 dní) vypadávajú, aby si potom mohol vlasový folikul oddýchnuť a následne znovu obnoviť proces rastu. A práve v jesennom období majú ženy najviac vlasov v tomto „oddychovom“ a teda aj vypadávajúcom móde.

Podľa vedcov netreba mať zbytočné obavy, pretože ide o prirodzený proces, ktorý za ideálnych podmienok len predchádza tomu, že vlasové folikuly znovu obnovia svoju činnosť. Lenže, čo ak vlasov vypadáva veľa?

Šampón proti vypadávaniu vlasov a na posilnenie...
Ducray Neoptide je vlasový roztok proti...
+9Šampón na posilnenie hustoty vlasov Syoss Full...

Zistíte to jednoduchým spôsobom. Uchopte do ruky prameň vlasov a pomalým, pevným, no nie silným pohybom prejdite od korienkov po končeky. Všetky vlasy, ktoré vám zostanú v ruke, položte na biely papier a spočítajte ich.

Ak je ich menej ako desať, nemusíte mať obavy, pri počte medzi 10 až 15 sa dá hovoriť ešte o sezónnom vypadávaní. A potom je tu kritická hranica 15+. Vlasy vám možno padajú aj z iného dôvodu ako len pre zmenu ročného obdobia.

Dôvodom môže byť nedostatok vitamínov a minerálov, u žien je to najčastejšie chýbajúce železo. Ale netreba zabúdať ani na stres, užívanie určitých liekov či enoviromentálne faktory.

V takom prípade už si vlasy vyžadujú odbornú a špecifikovanú starostlivosť. Jednou cestou sú, samozrejme, výrobky dostupné aj v bežných obchodoch. Druhou, poradenstvo s lekárom a používanie prípravkov, ktoré sú na predpis, prípadne dostupné len v lekárni.

Naše tipy na starostlivosť si pozrite v galérii vyššie (aj so stručným popisom prípravkov).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #starostlivosť #jeseň #rednutie #vypdávanie #ako bojovať

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...