Oranžová závislosť, alebo... keď vás túžba po opálenej pleti naplno ovládne

Jedného teplého augustového večera smerovali opálení zákazníci do jedného z madridských solárií.

12.09.2015 11:00
solárium, opaľkovanie Foto:
Závislosť od opaľovania v soláriách veľmi škodí pokožke a nášmu zdraviu.
debata

Dokonca aj v Španielsku, ktoré v Európe patrí k tým krajinám, ktoré sa môžu pýšiť jedným z najvyšších počtov dní so slnečným svitom, sa potreba vlastniť opálenú pleť môže stať posadnutosťou.

Madrid má 2749 slnečných hodín v roku, dvakrát toľko čo Londýn. To však študentke Macarene Garciovej nebráni v tom, aby sa vystavovala UV žiareniu. „Veľmi sa to členom našej rodiny nepáči, hovoria mi, že to nie je zdravé, ale oni bývajú pri pláži! Ja tu chodím do zamestnania a tiež chcem byť opálená,“ uvádza Macarena, ktorá práve navštívila salon Solmania v centre Madridu.

„Prestal by som s tým, keby to nebolo nutné, ale bledá pleť sa mi nepáči,“ pripúšťa tridsaťšesťročný tanečník José Manuel Rodríguez, ktorý chodí do solária trikrát týždenne, aby si uchoval svoju hnedú pleť.

José Carlos Moreno zo Španielskej akadémie dermatológie neváha hovoriť o závislosti. „Sú to opálení ľudia, ktorí sa nikdy necítia byť dosť snedí. Je to ako u anorektikov, ktorí si stále myslia, že sú príliš tuční,“ citovala ho agentúra AFP.

Väčšinou ide o ženy a mužov do štyridsať rokov, ktorí sa opaľujú viac ako dvakrát týždenne až do tej miery, že získavajú oranžovú alebo čokoládovú farbu. Túžba po opaľovaní prejavujúca sa už pri prebudení, potreba zvyšujúcich sa dávok, úzkosť a pocity viny objavujúce sa pri vynechaní solária, prípadne podráždenosť: to všetko sú príznaky podobajúce sa závislosti na heroíne, uviedol Joel Hillhouse zo štátnej univerzity vo východnom Tennessee. „Niektorí závislí chodia do solária aj napriek tomu, že sa u nich objavila rakovina kože, kradnú peniaze príbuzným alebo si dokonca kupujú solárium domov, aby sa mohli opaľovať aj v noci,“ hovorí.

„Týchto ľudí nevedie len túžba po opálenej pleti, prináša im to uspokojenie,“ uisťuje dermatológ Steve Feldman. Sú UV lúče ako droga? Rozhodne áno, odpovedá. Slnko stimuluje produkciu melanínu, pigmentu, ktorý farbí kožu. Tento jav uvoľňuje endorfíny, čo sú hormóny blízke morfiu. Tie prinášajú pocit uspokojenia a zmierňujú bolesť, zdôrazňuje Feldman.

K tomu ešte pristupuje sociálny tlak. Modelky s dokonalou karamelovou pleťou, bohatí, krásni a opálení futbalisti ako je hviezda Real Madridu Cristiano Ronaldo – to sú vzory, ktoré chcú mladí ľudia napodobňovať.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 2012 klasifikovala prístroje s UV žiarením ako rakovinotvorné. „Používanie týchto prístrojov zvyšuje riziko vzniku melanómu,“ podotýka Vanessa Rocková z austrálskeho výboru boja proti rakovine.

Ak sa v soláriu opaľuje osoba mladšia ako tridsaťpäť rokov, riziko vzniku melanómu sa zvyšuje o 75 percent, uvádza sa v štúdii zverejnenej v roku 2010. Ako prvá zakázala v roku 2009 tieto prístroje Brazília, v roku 2014 ju nasledovala Austrália. V tejto krajine sa vyskytovala rakovina kože najviac vo svete, ale v poslednej dobe sa situácia stabilizovala. Avšak v Španielsku, kde je ročne diagnostikovaných zhruba 3600 melanómov, počet solárií ďalej rastie.

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #závislosť #túžba #solárium #opaľovanie

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...