Píling náš milovaný: Je cestou k mladej a sviežej pleti či príčina vrások?

Pílingové produkty boli dlhé roky považované za mimoriadne prospešnú súčasť kozmetickej starostlivosti o pleť.

13.08.2015 09:30
Píling Foto:
Píling je podľa niektorých odborníkov hotovým zázrakom pre pleť, iné upozorňujú na jeho negatívne pôsobenie.
debata

Aj väčšina kozmetických odborníkov vníma píling ako prípravok, ktorý pomáha odstrániť odumreté bunky, vyčistiť a prekrviť pokožku a zároveň v nej zintenzívniť proces bunkovej výmeny a produkcie kolagénu a elastínu.

Lenže, ako píše portál The Cut, nedávno sa objavili celkom iné tvrdenia. Zakladateľka kozmetickej línie Paula's Choice Paula Begoun vyhlásila, že píling poškodzuje pokožku, robí ju zraniteľnejšou a tak menej odolnou voči vplyvom prostredia. V dlhodobom meradle dokonca prináša predčasné starnutie, uviedla pre kozmetickú redaktorku portálu Begoun. To viedlo k prieskumu medzi viacerými americkými dermatológmi a zistilo sa, že skutočne nie všetci sú nadšencami tohto prípravku na starostlivosť o pleť.

O pílingu pozitívne:

  • doktor Howard Lencer tvrdí, že píling pripraví pokožku na to, aby lepšie prijímala nasledujúcu starostlivosť. Zároveň urýchľuje proces obnovy buniek a pokožka vyzerá sviežejšie a zdravšie. Sám dokonca odporúča píling denne. „V podstate to učí bunky rýchlejšej obnove a podporuje aktivitu mladistvých buniek,“ komentuje dermatológ.

O pílingu negatívne

  • v závislosti od veľkosti pílingových mikročastíc, zloženia, ale tiež tlaku pri čistení a dĺžky čistenia môže dochádzať k podráždeniu pokožky. Najhoršie sú pílingy s veľkými a ostrými pílingovými časticami, ktoré dráždia kožu, myslí si lekár a dermatológ Dennis Gross. Sám prirovnáva píling a jeho pôsobenie na tvári k šmirgľovému papieru. Keby ste si povrch veľmi priblížili, uvidíte drobné ryhy, presne to sa deje aj s tvárou, cituje The Cut odborníka.

Výsledok?

Ideálna je zlatá stredná cesta. Pílingové prípravky sú na trhu už niekoľko desaťročí, pričom ich účinky, rovnako pozitívne ako negatívne, dokážu okomentovať nielen lekári, ale aj používatelia. Azda najideálnejším spôsobom, ako dopriať pokožke pravidelnú opateru na odstránenie odumretých buniek, je využiť menej invazívne prípravky. Alternatívou sú glykolové prípravky na čistenie pokožky, prípadne čistiace emulzie s kyselinou salicylovou či ovocnými AHA enzýmami. Nevýhodou v ich prípade však býva vyššia cena. Pri návšteve kozmetického odborníka by ste však určite zaplatili ešte viac.

Tri tipy na jemný píling

Prípravok Sisley Phyto-Blanc Buff and Wash facial gel je veľmi jemný a určený na denné čistenie pokožky. Aplikuje sa vždy ráno, pričom pomocou naozaj miniatúrnych častíc odstráni odumreté bunky a nečistoty. Pokožku zanechá sviežu a rozjasnenú, obsahuje výťažky z rastlín a esenciálne oleje, ktoré pleť zároveň ošetrujú.
Cena: od 65,90 eur

Steblanc CO2 Home Peeling – mechanické čistenie sa v tomto prípravku kombinuje s chemickým. Najprv pleť očistí pomocou jemných častíc a pridaných látok ako je čierny cukor. Následne sa pomocou kyseliny mliečnej a salicilátom odstráni kožný maz a uvoľnia sa póry, aby sa mohli vyčistiť hĺbkovo. Dôkladnému vyčisteniu pomáhajú bublinky CO2, ktoré sa vytvoria pri spojení oboch zložiek pri aplikácii
Cena: od 44,50 eur

Starostlivosť v dvoch krokoch ponúka prípravok Wild Rose Vitamic C Petal Peel od Korres. S obsahom AHA kyselín pomáha pokožku hydratovať a čistiť. Najprv sa nanáša čistiaci gél, ktorý po zhruba 30 sekundách doplní maska na vylepšenie povrchu pleti a rozjasnenie.
Cena: v obchode

Sisley Phyto-Blanc Buff and Wash facial gel.
Steblanc CO2 Home Peeling
Wild Rose Vitamic C Petal Peel od Korres

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalita #pleť #mladosť #bunky #píling #vrásky #negatíva #pozitíva

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....