Paríž ovládla haute couture: Móda, ktorej krása berie dych. A ceny tiež

Hoci pre 98 percent populácie sú kreácie z nich takpovediac nedostupné, vždy lákajú najviac. Prehliadky módy haute couture aj toto leto ovládli Paríž.

10.07.2015 11:33
debata
Modelka v jednom z nádherných kabátov kolekcie... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Christian Dior - couture - Paríž - jeseň-zima 2015 Modelka v jednom z nádherných kabátov kolekcie Christian Dior Couture - jeseň-zima 2015.

V zostave dizajnérskych mien, ktoré majú povolenie od Francúzskeho módneho syndikátu prezentovať kolekciu superluxusnej ateliérovej módy couture, nechýbali mená ako Chanel, Dior, Armani či Jean Paul Gaultier. Už tradične nemohli chýbať ani prizvaní libanonskí tvorcovia Elie Saab a Zuhair Murad. A vôbec prvýkrát sa v metropole Francúzska prezentovala talianska značka Fendi, ktorá oslavovala 50. výročie pôsobenia Karla Lagerfelda na poste hlavného dizajnéra. Namiesto torty servírovala superluxusné kožuchy.

Atelier Versace

Veľkolepý štart couture týždňa priniesla ešte v nedeľu značka Versace, ktorá pod názvom Atelier Versace dvakrát ročne pripravuje kolekciu pre najnáročnejšiu klientelu. Ani tentoraz nezostal povestný versaceovský sexepíl v úzadí. Nadobudol však nádych akejsi ľahkosti a romantiky. Modelky vyzerali ako víly, ale tiež divoké a nespútané Amazonky.

Prehliadke kolekcie couture módneho domu... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Atelier Versace - couture - Paríž - jeseň-zima 2015 Prehliadke kolekcie couture módneho domu Atelier Versace v Paríži.

Éterickosť bola opatrná, celková nálada smerovala viac k zvodnosti a roztopašnosti, ktorú vyjadrovali priehľadné šifóny a hodváby, rozstrapkané lemy rukávov či drobné lístočky z látky našívané na tylových základoch pripomínajúce exotické rastliny a bohaté kvetinové potlače (vyšívané na ľahučkých látkach napríklad zamatom, alebo trblietavými niťami). Na svoje si však prišli aj verné zákazníčky Atelier Versace, ktoré túžia po sexi šatách dokonale vykresľujúcich siluetu. Niekoľko podobných rób už čoskoro určite uvidíme na slávnych hviezdach.

Ruská modelka Irina Shayk prichádza na...
Prehliadke kolekcie couture módneho domu...
+11Americká modelka Kendall Jenner predvádza...

Christian Dior

Kolekcie couture v podaní belgického dizajnéra Rafa Simonsa výrazne zmenili vnímanie francúzskej značky a jej prístupu k vysokému krajčírstvu pre vybranú klientelu. Medzi najpozoruhodnejšie tentoraz patrili kabáty s efektným kožušinovým rukávom, ktoré vznikli z jednoduchej idey klasickej dekovej prikrývky. Na modelkách však Dior ukázal nádhernú verziu nenútenej elegancie s pikantným prvkom opulencie. Celá kolekcia stavala na kontraste ľahkosti a masívnosti, vybalansovaná však bola do posledného kúsku na móle. Medzi najväčšie lákadlá sa popri kabátoch radili aj šaty s kvetinovými potlačami, zdobené perím, ale tiež napríklad doplnené pleteninami.

Slovenská modelka Mária Petrovičová na...
Modelka v kreácii Christian Dior - couture -...
+18Slovenka Barbora Koláriková na prehliadke Dior...

Chanel

Legenda sama osebe opäť prekonávala očakávania. Prehliadku slávneho francúzskeho módneho domu totiž pripravili v priestoroch kasína – zhotoveného len na túto príležitosť v parížskom Grand Palais. A okrem modeliek v superluxusných kreáciách sa tentoraz do rol modelov prevtelili aj hviezdy šoubiznisu a múzy Karla Lagerfelda – napríklad herečky Julianne Moore či Kristen Stewart, alebo speváčka Vanessa Paradis.

Modelky predvádzajú kolekciu haute couture... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž Modelky predvádzajú kolekciu haute couture módneho domu Chanel v Paríži.

Ani prítomnosť všetkých hviezd však nevzala pozornosť nádherným kúskom odevov. Objavili sa medzi nimi klasické chanelovské kostýmy, tentoraz však zo žiadneho tvídu. Ich základ bol supermoderný, laserom perforovaná koža či materiály ako satén a šifón, ale vyšívané centimeter po centimetri, zdobené zlatými niťami, perličkami či krištáľmi. Lagerfeld pre Style.com tiež prezradil, že namiesto klasických vypchávok na ramenách tentoraz experimentoval s epuletmi, ktoré dodávajú proporciu. Záver patril róbam, opäť neuveriteľne prepracovaným, práca na ktorých trvá aj niekoľko mesiacov.

Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž.
Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž
+15Chanel - Haute Couture - jeseň-zima 2015 - Paríž

Fendi

Karl Lagerfeld má síce 81 rokov, ale zaháľať nemá v úmysle. Iba deň po prezentácii Chanel sa totiž postavil na mólo znovu. A to konkrétne v závere prvej couture prehliadke talianskej značky Fendi. Tá dostala pozvanie na prezentáciu línie superluxusných kožuchov a Lagerfeld, ktorý tento rok slávi 50. výročie spolupráce s Fendi, ohúril. To, čo dokáže jeho fantázia so šatami v Chaneli, sa naplno prezentovalo v kožušníckom umení na pódiu divadla Champs Elysee.

Prehliadka Fendi Couture - Paríž - jeseň-zima... Foto: Pravda.sk, Zdeno Gáfrik
Fendi Couture - Paríž - jeseň-zima 2015/2016 Prehliadka Fendi Couture - Paríž - jeseň-zima 2015/2016.
Najvzácnejšie kožušiny z norky, činčily, sobola, líšky, perziány a to všetko spracované do neuveriteľnej ľahkosti a nežnosti. Niektoré modely zdobili výšivky z peria, niekde sa kožušina menila pod rukami majstrov-kožušníkov do drobných dekoratívnych kvetín, inde zase do nádherných grafických vzorov. A samozrejme, nechýbal lesk – úchvatný lesk, ktorý odkazoval na názov kolekcie Silver Moon (Strieborný mesiac) a tiež luxus, ktorý je od couture neoddeliteľný. Najlacnejší model kožuchu stál údajne 150-tisíc eur.
Fendi Haute Couture - Paríž - kolekcia...
Fendi Haute Couture - Paríž - kolekcia...
+21Fendi Haute Couture - Paríž - kolekcia...

Armani Privé

Aj ďalší legendárny tvorca slávil iba nedávno výročie – Giorgio Armani tvorí už 40 rokov, ale nepoľavuje. Jeho kolekcia couture bola dokonca prekvapivo mladistvá, rebelská, s nádychom punku, ktorý prinášala úprava modeliek, ale tiež šokujúca farebnosť neónovej ružovej – jednej zo signifikantných farieb armaniovskej histórie, ktorú doplnili odtiene zafírovej či zelenkavej a fialovej. Na móle nechýbali klasické saká kombinované s dokonale strihanými nohavicami z čierneho zamatu. Štruktúry materiálov však boli to, čo uchvacovalo na prvý pohľad. Armani pracoval so strapcami, perím našívaným kúsok po kúsku, či zamatovými uzlíkmi a trblietavým vláknom zatkávaným do materiálu. A samozrejme, s nádherným leskom Swarovski krištáľov, ktoré zdobili celú plochu sák, vest či ležérnych topov a blúzok s viazačkou.

Módna prehliadka Armani Privé - haute couture -...
Módna prehliadka Armani Privé - haute couture -...
+9Módna prehliadka Armani Privé - haute couture -...

Elie Saab

Uznávaní módni kritici mu vyčítajú opakovanie sa, ale vždy s dovetkom uznania, že jeho šaty dokážu uspokojiť potreby žien. Na prehliadke couture sa libanonský tvorca prezentoval opäť s kolekciou, ktorá ohúri ľúbivými strihmi a materiálmi, ale, samozrejme, aj dokonalou technikou vypracovania a zdobenia.

Elie Saab Haute Couture - Paríž - jeseň-zima... Foto: SITA/AP, Rafael Yaghobzadeh
Elie Saab Haute Couture - Paríž - jeseň-zima 2015/2016 Elie Saab Haute Couture - Paríž - jeseň-zima 2015/2016

Zlatistá farba patrila medzi dominanty kolekcie, pričom postupne tvorca naservíroval pudrové odtiene niekoľkých ženských a romantických farieb – ružová, zelenkavá, belasá. Následne však jeho krištáľovými výšivkami, zamatovými a brokátovými vzormi prestupované kreácie prešli do temnejšej strany dňa a ponúkli dramatickú víziu večernej slávnostnej garderóby.

Elie Saab Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
Elie Saab Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
+12Elie Saab Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
Ďalšie kolekcie si pozrite tu:
Zuhair Murad Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
Zuhair Murad Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
+9Modelka Izabel Goulart bola hlavnou hviezdou...
Jean-Paul Gaultier Haute Couture - Paríž -...
Jean-Paul Gaultier Haute Couture - Paríž -...
+9Jean-Paul Gaultier Haute Couture - Paríž -...
Schiaparelli Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
Schiaparelli Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...
+3Schiaparelli Haute Couture - Paríž - jeseň-zima...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Dior #Armani #Paríž #Chanel #haute couture #Fendi

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...