Päť viet o opaľovaní, ktoré signalizujú, že niečo robíte zle!

Napriek početným varovaniam odborníkov, že pred slnkom sa musíme patrične chrániť, mnohí z nás ich slová podceňujú.

17.06.2015 13:00
slnko, leto, teplo, opaľovací prípravok Foto:
Ochranu proti slnku netreba podceňovať.
debata

Aj na Slovensku stále veľa žien a mužov žije v presvedčení podmienenom rozličnými mýtmi súvisiaciami s opaľovaním a ochranou pokožky proti slnku. Je však dobré uvedomiť si, že slnečné lúče netreba podceňovať. Riziko rakoviny kože je pri silnom priamom slnečnom žiarení veľmi vysoké. Slniečko sa tiež podpisuje na tom, že pokožka rýchlejšie starne a stráca kondíciu a elasticitu či bezchybný vzhľad. Na čo by ste si určite mali dať pozor? Ak ste sa spoznali v nasledujúcich vetách, vedzte, že by ste mali svoj prístup k slnečnej ochrane zmeniť.

„Som bledá ako stena, trošku sa opálim bez krému“
Áno, bronzová pokožka podľa mnohých vyzerá zdravšie a príťažlivejšie. Ale dosahovať ju tak, že si necháte na tvár či telo pražiť priame slnko bez aplikácie ochranného krému, nie je rozumné. Každé vystavenie sa slnečnému žiareniu má vplyv na pokožku. V horúcom lete, keď je intenzita lúčov ešte silnejšia, dochádza k výraznému poškodeniu pokožky a buniek. Zároveň sa slnečné lúče z dlhodobého hľadiska podieľajú na tvorbe vrások a pigmentových škvŕn. Nehovoriac o riziku rakoviny kože, ktoré hrozí, aj svetlú pokožku vystavíte priamym lúčom bez ochrany.

„Mám doma opaľovák ešte z minulého leta. To predsa bude stačiť!“
Nie, nebude. Za prvé, mali by ste si uvedomiť, že všetky kozmetické prípravky majú dobu spotreby a trvanlivosti. V prípade opaľovacích prípravkov je to takmer vždy maximálne dvanásť mesiacov, v prípade niektorých len šesť mesiacov od otvorenia výrobku. Po tejto dobe už výrobca negarantuje ochrannú funkciu a opäť ide o zbytočné ohrozovanie pokožky. Pravdou tiež je, že ak sa máme baviť o množstve, pri správnej aplikácii (množstvo a frekvencia) vám určite nebude stačiť na horúce leto polovica (povedzme klasického 200 ml) balenia.

„Tvár si nenatriem, mám predsa klobúk“
Obrovská chyba, ktorú robia stále na dovolenke mnohé dámy aj páni. Uvedomte si, že slnečné lúče dopadajú na pokožku pod rôznym uhlom. Navyše sa tiež odrážajú od vody či piesku a pri bežnom fungovaní na dovolenke určite nebudete celý čas sedieť v tieni a so sklonenou hlavou. Takže, ochranná emulzia či krém na tvár (ideálne s faktorom 50+) je na mieste.

„Stačí, keď sa natriem pred odchodom na kúpalisko alebo pláž“
Ak plánujete stráviť vonku len dve hodinky a nevôjdete za celý čas do vody, tak je to hraničná doba na účinkovanie jednej vrstvy opaľovacieho prípravku. V inom prípade však musíte pravidelne reaplikovať. Ak sa kúpete, určite si telo chráňte aj častejšie ako raz za dve hodiny. Nezabúdajte tiež na to, že sa na slnku potíte a vďaka vnútornej teplote dochádza k odparovaniu potu, ale aj samotného prípravku. Aj vodeodolné opaľovacie produkty je lepšie reaplikovať v častejšej frekvencii.

„Ak sa budem natierať vysokým faktorom, budem bledá ako stena“
Nové patentované formuly v opaľovacích prípravkoch s vysokým faktorom zabezpečujú patričnú ochranu, ale aj zhnednutie pokožky. Nejde pritom o samoopaľovací efekt, ale prípravky s bronzujúcim efektom, ktoré sa podieľajú na zjednotení farebného tónu kože. Aj s faktorom 50+ sa teda môžete po pár dňoch dovolenky či horúcich dní na kúpalisku vrátiť do práce s krásnou bronzovou pokožkou. Investujte radšej do vyššej ochrany, oceníte ju z dlhodobého hľadiska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #slnko #ochrana #nebezpečenstvo #pokožka #opaľovanie #UV lúče

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...