Ako sa obliecť do práce v horúčave? S našimi tipmi zabodujete!

Horúce počasie dokáže poriadne potrápiť. A reč rozhodne nie je len o kolapsoch pri bazénoch či na v preplnenej čakárni u lekára, kde chýba klimatizácia.

10.06.2015 07:00
debata
Pracovná garderóba by mala v lete stavať na... Foto: SISLEY
práca - leto - ako sa obliecť Pracovná garderóba by mala v lete stavať na vzdušných a príjemných materiáloch.

Mnoho žien začne s príchodom horúčav riešiť, ako sa obliecť do práce, aby výsledkom nebol diskomfortný pocit, mokré mapy v podpazuší či pod prsiami a na chrbáte a aby sa naše telo neprehrievalo v nepríjemných materiáloch. Poviete si, že to predsa nemôže byť taký problém. Ale nezabúdajte, že obliekať sa do práce je pre mnoho slovenských žien tiež profesionálnou záležitosťou, ktorá vychádza z určitých firemných pravidiel. Takže, skúste to takto.

Šaty

Kým v chladnejšej časti roka volíme do práce tubové modely a hrubšie materiály, v lete ich môžeme vymeniť za komfortnejšie a odľahčené látky. Skvelý je prírodný hodváb, v ktorom sa telo ochladzuje. Puzdrové šaty fungujú vždy, pokiaľ to pracovné prostredie povolí, odporúčame k nim pridať ešte pár modelov tunikových šiat s voľnejším strihom, ktoré môžete prepásať opaskom. Práve proporcia je dôležitá. Šaty jemne akcentujúce krivky pôsobia na pracovisku lepšie ako voľné kaftanové a tunikové modely s plážovým nádychom. Šaty bez rukávov sú v poriadku, v takom prípade však nezabúdajte na kvalitný deodorant a, samozrejme, depiláciu. Do zálohy môžete mať pripravený napríklad tenučký úpletový kardigan na prehodenie cez plece, prípadne ľanové sako. Dbajte na to, aby bolo kvalitne ušité.

Pri dĺžke šiat (sukní) je dobré uvedomiť si, že aj napriek teplotám je pracovisko miestom na konzervatívnejšie obliekanie. Ideálne je dĺžka po kolená, prípadne tesne nad ne. Sú však aj miesta, kde sa dámy musia zmieriť s konzervatívnou dĺžkou pod kolená a pančuchami. Pokiaľ na takom nepracujete, gratulujeme. Na pančuchy sa vykašlite. Horúčava s nimi je fakt nepríjemná.

zväčšiť Jedna z alternatív na príťažlivý a elegantný... Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
Jedna z alternatív na príťažlivý a elegantný letný pracovný look. Jedna z alternatív na príťažlivý a elegantný letný pracovný look.

Sako

Niektoré pozície si vyžadujú, aby dáma mala na sebe počas dňa (najmä pri pracovných stretnutiach) aj zvrchný odev. Či už je to kardigan, zavinovací svetrík, alebo sako – aj tie sa dajú vybrať tak, aby v horúčave spôsobili čo najmenšiu ujmu. Pri sakách je dobré, aby boli vyrobené z ľahkej bavlny, rozhodne nevoľte modely s prímesou vlny, alebo umelých tkanín. Skvelým tipom na leto sú predĺžené saká či kabátiky bez rukávov.

Nohavice

Aj v horúcom lete ukážu na postave pekne nohavice rovného strihu v dĺžke tesne ku členkom. V kombinácii s obuvou na vysokom podpätku fungujú bezchybne. Ak si firma žiada, aby ste nosili elegantné nohavice, dbajte na kvalitu materiálu. Opäť zabudnite na umelé tkaniny a vyberajte skôr odľahčenú bavlnu, či napríklad zmes balvny a ľanu. Skvelou alternatívou sú overaly. Okrem toho, že sú populárne, fungujú skvelo aj v pracovnom prostredí.

Elegantný čierny overal z ľahkého materiálu je... Foto: H&M
Elegantný čierny overal z ľahkého materiálu je vhodný aj do práce. Elegantný čierny overal z ľahkého materiálu je vhodný aj do práce. Model predáva H&M.

Blúzka či top

Jednou zo skvelých alternatív je košeľová blúzka zo zmesi bavlny a ľanu. Ľahučký a vzdušný materiál funguje skvelo, momentálne je už na trhu viacero značiek, ktoré vytvorili aj nekrčivú verziu týchto kúskov, čo určite oceníte. Pokiaľ to pracovisko povoľuje, nebojte sa ani tričiek. Pri správnej kombinácii dokážu fungovať skvelo. Dôležitý je prírodný materiál, strihovo je v tomto prípade lepšie, ak kopírujú telo a môžete ich skombinovať napríklad s populárnymi širokými nohavicami až po zem, prípadne trojštvrťovými kulotami. Niektoré dámy si môžu dovoliť aj priehľadnejšie blúzky. Podprsenku by však nemalo byť vidieť. V takom prípade je ako podklad lepšie hodvábne tielko na tenučkých ramienkach.

zväčšiť Alternatívy na obuv do práce. Foto: archív značiek, koláž: Zdeno Gáfrik
Alternatívy na obuv do práce. Alternatívy na obuv do práce.

Doplnky

Sandále sú v lete asi tou najkomfortnejšou obuvou pre dámy, ale niektoré pracoviská predsa len bazírujú na uzavretej špičke. V takom prípade vám nezostane nič iné len šéfstvu vyhovieť. Alternatívou ešte môžu byť topánky s plnou špičkou a pätou, ktoré však odhaľujú zvyšok nohy a sú uchytené na nohy remienkom. Pôsobia elegantne a zároveň sú vzdušnejšie. Pokiaľ môžete nosiť otvorenú (no vyššiu) obuv, náročný deň v práci bude príjemnejší na komfortnej klinovej podrážke sandál. Skúste však skôr staviť na hladkú klinovú podrážku, (veľmi populárne) lykové lemovanie je skôr dovolenková a voľnočasová záležitosť.

Pri kabelkách môžete nasadnúť na „letnú vlnu“ farebnosťou, ale je lepšie, ak si forma kabelky uchováva elegantný a pracovnejší ráz, nie plážový. Kožený kúsok bude vhodnejší ako látkové či prútené modely. Tie si ušetrite na prechádzku v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčava #ako sa obliecť #garderóba #pracovisko #odev #tipy

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....