Keď sa prihlási potenie... alebo 5 tipov, ako zabojovať s pachom

Azda všetci to dobre vieme - potenie je prirodzený telesný proces, v rámci ktorého sa naše telo ochladzuje. Problém však prichádza, ak je príliš silné a sprevádza ho nepríjemný pach.

04.06.2015 07:00
S potením sa dá zabojovať rôznymi spôsobmi. Foto:
S potením sa dá zabojovať rôznymi spôsobmi.
debata

Najmä letné obdobie otestuje mechanizmy potenia v našom tele. U žien sa najčastejšími miestami s výraznejším potením stáva podpazušie, dekolt a priestor pod prsiami či spodná časť chrbta. Mokré mapy na odevoch nie sú síce bohvieako príťažlivé, ale niekedy sa s nimi skrátka nedá bojovať. Najmä, ak je na slnku vysoko nad tridsať.

Pot je sám osebe bez pachu, ten vzniká až v kontakte s baktériami na koži a chĺpkoch, keď dochádza k procesu metabolizácie proteínov a mastných kyselín v pote. Niekedy môže byť výsledkom silný až nepríjemný pach. V takom prípade existuje niekoľko spôsobov, ako s ním zabojovať. Určite by ste nemali zabúdať na nasledovné.

1. Zvýšená hygiena

V teplom období by sme mali telo sprchovať častejšie. Ideálne je vlažná voda, ani nie horúca, ani nie studená. Obe totiž nútia telo k ochladzovaniu či otepľovaniu, čo zvyšuje produkciu potu.

2. Vzdušné materiály

Bavlna, ľan či ľahké prírodné materiály, ktoré nezaťažujú pokožku sú ideálne. Aj preto, že telo neohrievajú a takpovediac „nedusia“. Ak nosíme veci, ktoré to robia, musíme rátať aj so zvýšeným potením sa.

3. Strava

V teplom období, keď má naše telo sklon k poteniu, by sme sa mali vyhýbať pikantným a štipľavým jedlám, ktoré telo zvnútra ohrievajú. K poteniu prispieva aj konzumácia kofeínových nápojov, či cesnaku a cibule.

4. Antiperspirant

Niekto operuje s argumentom, že pred pár rokmi tu antiperspiranty neboli a prežili sme to. Možno. Ale prečo mať povesť človeka, ktorého cítiť ešte polhodinu po opustení miestnosti. Antiperspirant sú vyvinuté tak, aby obmedzovali proces potenia a zároveň potláčali proces pôsobenia baktérií v pote. Tým pádom znižujú pach, niektoré ho dokážu celkom odstrániť. Pozor, nemýliť si antiperspirant s deodorantom! Ten len vonia, ale neobsahuje zložky proti poteniu.

5. Nočná služba

Niektorí odborníci odporúčajú aplikovať si antiperspirant na noc. Vtedy sa potíme menej a účinné látky v prípravku prenikajú viac do kože. Opakované používanie pritom aj značne spomaľuje proces potenia, takže ide o akúsi prevenciu pre budúcnosť.

Antiperspirant Vichy 48 Hour - na citlivú pokožku.
Krémový antiperspirant Ziaja Elegance.
+1Antiperspirant Eucerin Anti-transpirant Intensive.

Tipy proti poteniu:

Na citlivú pokožku a pokožku po holení je určený antiperspirant Vichy 48 Hours Soothing Anti-Perspirant. Znižuje množstvo tvorby potu, vďaka voňavej zložky eliminuje zápach a zároveň pokožku upokojuje.
Cena: 11,50 eur

Bojovať proti intenzívnemu poteniu má antiperspirant Eucerin Anti Transpirant Intensive. Obsahuje zložky, ktoré obmedzujú potenie, ale tiež eliminujú zápach. Odporúča sa aplikovať na noc pre optimalizáciu potenia.
Cena: od 5,90 eur

Jemný k pokožke, účinný v boji – to sľubuje krémový antiperspirant Ziaja Elegance. Neobsahuje parabény, ani farbivá či alkohol. Dodáva podpazušiu príjemnú vôňu.
Cena: od 1,40 eur

Garnier Mineral Invisible Antiperspirant poskytuje ochranu proti poteniu 48 hodín a zároveň príjemne vonia. Nezanecháva farebné škvrny na oblečení.
Cena: od 2,90 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #potenie #antiperspirant #ako znížiť

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...