Mandľový olej - hotový zázrak: Poradí si s pokožkou aj vlasmi

Silu prírodných olejov v kozmetike využívajú mnohí výrobcovia. Jeden z tých najobľúbenejších je mandľový. A nie náhodou - jeho benefity sú skutočne rozmanité.

27.05.2015 09:00
mandľový olej Foto:
Sila mandľového oleja v starostlivosti o pleť a vlasy je preukázaná rokmi.
debata

Mandľový olej sa získava lisovaním plodov mandľovníkov. Zaujímavosťou je, že záleží od úrody daného roka, akú intenzitu, ale aj vôňu a konzistenciu olej bude mať. Niektoré roky sú totiž plody mandľovníkov suchšie, inokedy naopak obsahujú viac olejovej zložky. Vo finále sa to však v samotnom produkte už neprejaví. Akurát odberatelia a spracovatelia tohto oleja musia rátať s tým, že niekedy ho nakúpia drahšie a inokedy lacnejšie.

Vďaka obsahu vitamínu E, A a B, esenciálnych mastných kyselín a tiež vápnika, horčíka a draslíka patrí mandľový olej medzi ideálne látky na starostlivosť o pokožku. Prírodné zloženie a obsah cenných látok dokáže zabezpečiť hydratáciu, zvláčnenie a zjemnenie pokožky či vlasov. Používanie v kozmetike prináša celkové rozjasnenie vzhľadu a vylepšenie kondície pleti.

Azda najväčším benefitom mandľového oleja je jeho schopnosť absorbovať sa do pokožky bez toho, aby upchával póry. Aj preto je vhodný aj pre citlivú pleť či dokonca pleť so sklonom k problémom s akné. Navyše pokožku upokojuje a pôsobí protizápalovo.

V prípade vlasov sa mandľový olej uplatní pri strate lesku a výživy. Do vlasov totiž vracia hebkosť a jemnosť, takpovediac reparuje ich štruktúru.

Ako ho používať

Vyznavači prírodných ingrediencií v kozmetike vám určite povedia, aby ste si zadovážili 100-percentný mandľový olej bez prímesí. A nebude to zlá rada. Dá sa kúpiť pomerne jednoducho, jeho cena nebýva vysoká a môžete ho používať na viacero spôsobov len z jednej fľaštičky.

Samozrejme, potom sú tu aj špecializované kozmetické prípravky, ktoré sa pýšia výťažkami s mandľovým olejom. Mnohé z nich naozaj fungujú na pleť či vlasy ako pohladenie. Olej je často doplnený ďalšími dôležitými látkami či vitamínmi, pridáva sa napríklad bambucké maslo, vitamíny, alebo výťažky z ďalších rastlín.

Vždy je však dobre dbať aj na to, aby boli produkty čo najprírodnejšie. Namiesto syntetických konzervantov je lepšie hľadať tie, ktorých konzervanty sú na prírodnej báze.

Weleda - Mandľová sprchovacia emulzia a telové...
Nivea telové mlieko Body Milk
+3L´Occitane Amande - sprchový olej

Mandľové tipy

Saloos – Mandľový rastlinný olej
Za studena lisovaný rastlinný olej zmierňuje podráždenie, svrbenie a popraskanú pokožku. Zlepšuje prejavy akné či ekzémov. Ukľudňuje podráždenú detskú pokožku, je vhodný pre batoľatá od prvých dní. Patrí medzi najpoužívanejšie masážne oleje. Regeneruje pokožku aj po opaľovaní.
Odporúčaná cena: od 3,27 eur

Weleda – Mandľová sprchovacia emulzia a telové mlieko na citlivú pokožku
Sprchová emulzia s obsahom mandľového oleja a bambuckého masla zvláčňuje a vyhladzuje. Pôsobí na obnovu lipidov a pomáha udržiavať hydratáciu pokožky v rovnováhe. Mlieko upokojuje pokožku náchylnú na podráždenie a pomáha redukovať jej začervenanie. Obsiahnutý včelí vosk na povrchu zanecháva tenkú ochrannú vrstvu a chráni kožu pred vysychaním a krehnutím.
Odporúčaná cena: 7,96 eur a 14,65 eur

Lavera – Mandľový šampón pre citlivú pokožku hlavy
Mandľový extrakt spoločne s výťažkami zo sladkého drievka a plesnivca alpínskeho pokožku upokojujú a predchádzajú podráždeniu. Vlasy sú lesklé, hebké a pokožka komfortná.
Odporúčaná cena: od 5 eur

L'Occitane Amande – sprchový olej
Jemný sprchový olej pokožku šetrne čistí, jemne prevonia a zanechá ju hebkú a jemnú na dotyk. Má príjemnú textúru a napriek olejovej báze sa s ním dobre narába, keďže má aj penivú zložku.
Odporúčaná cena: 15,99 eur

Doliva Olivovo-mandľový balzam na ruky
Intenzívne zloženie je určené na suché a popraskané ruky, zjemňuje ich, vyhladzuje a intenzívne vyživuje. Je dobré používať ho aj na noc pred spaním v silnejšej vrstve a nechať ho poriadne vstrebať.
Odporúčaná cena: od 4,20 eur

Nivea telové mlieko Body Milk
Vďaka obsahu mandľového oleja redukuje drsnosť suchej pokožky a vyživuje ju, chráni ju pred vysúšaním počas dňa a zanecháva ju hebkú.
Odporúčaná cena: od 3,99 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #vôňa #vitamíny #benefity #kozmetika #pokožka #mandľový olej #jemnosť

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...