Len na Pravda.sk: Móda F&F na jeseň 2015 oslavuje retro eleganciu

Pár týždňov po londýnskej prezentácii novej kolekcie na jeseň a zimu 2015 britskej značky F&F, na ktorej sa Pravda.sk zúčastnila osobne, vám ako prví na Slovensku prinášame takmer kompletný prehľad jednotlivých lookov.

14.05.2015 07:00
debata
Kolekcia známej britskej značky, ktorá na... Foto: F&F
F&F - jeseň-zima 2015 - kolekcia - predstavenie v Londýne - prehliadka - exkluzívne Kolekcia známej britskej značky, ktorá na Slovensku funguje pod sieťou supermarketov, ohlásila jeseň v duchu 70-tych rokov. Predĺženie trendu, ktorý sa začal už na jar, priniesla v podobe širokých nohavíc, kulotov, voľných nohavíc v duchu 70-tych rokov, nadýchaných blúzok a kabátov so zdôraznenou "seventies" fazónou. Prekvapením bol skutočný semiš - či už na spomenutých kulotoch (skrátených širokých nohaviciach), alebo trenčkote.

Ako už bolo naznačené, v materiáli spred pár týždňov, základom sa stala estetika 70-tych rokov, ktorá slávi úspech už niekoľko mesiacov. No kým letné kúsky v sebe nesú predovšetkým odkazy na estetiku hippies či marocké a tuniské orientálne inšpirácie, tentoraz nadobudlo retro elegantnú podobu vhodnú pre štýlovú „mestskú ženu“.

Šaty v rozličných dĺžkach aj farebnosti tvoria...
Už klasicky sa v pánskej kolekcii na jeseň 2015...
+38F&F - jeseň-zima 2015 - kolekcia - predstavenie...

Dizajnéri stojaci za ucelenou kolekciou, v ktorej dominantnejšia bola ženská časť, priniesli retro v podobe širokých skrátených nohavíc – tzv. kulotov, či voľných nohavíc v duchu 70-tych rokov, ktoré voľne splývali často až na zem a zakrývali podrážky obuvi. K nim sa pridali nadýchané blúzky, často ozdobené viazačkou, prípadne džerzejové topy. Kabátom dominovali výraznejšie „seventies“ fazóny na golieroch, strihové vyhotovenie naznačovala áčkovú líniu a úderným detailom sa stali opasky na prepásanie a zdôraznenie drieku.

Jedným z pilierov kolekcie sa stali dámske šaty – modelky ich predviedli v rozličných dĺžkach, ale aj materiálovom vyhotovení či farebnosti. Lichotivý a komfortný strih do áčka dokáže maskovať plnšie partie v oblasti drieku a jednotlivé dĺžky zase patrične odhalia či zahalia nohy. Pri kreáciách s dĺžkou do polovice lýtka sa však tuniková forma opäť menila na siluetu s dôrazom kladeným na driek a viac objemu v pleciach či dokonca rukávoch.

Značka F&F už dlhší čas pracuje v... Foto: F&F
F&F - jeseň-zima 2015 - kolekcia - predstavenie v Londýne - prehliadka - exkluzívne Značka F&F už dlhší čas pracuje v jesenných kolekciách s falošnou kožušinou. Kabáty, štóly či drobné detaily na kabelkách dokázali aj tentoraz veľa a dodali celkovému vyzneniu luxusnejší, no zároveň aj hravý dojem. Zostala zachovaná farebnosť a estetika 70-tych rokov, čím sa jednotlivé prvky z falošnej kožušiny stalisi "dekoratívnymi" kúskami celej kolekcie.

Ležérne prvky odevov z letnej sezóny sa na jeseň transformujú do hutnosti štruktúr, predĺženia a zdôraznenia siluety či bohatších a kvalitnejších materiálov. Podporené ešte efektom vrstvenia. Ich súčasťou sa tento rok opäť stali úplety, tuhšia vlna, ale tiež umelá kožušina, s ktorou značka pracuje v zimnej sezóne pravidelne. Kabáty, štóly či drobné detaily na kabelkách dokázali aj tentoraz veľa. Výsledok však nebol len striktne elegantný, farebnosť či vyhotovenie štól ponúkali aj hravý dojem.

Prekvapením v materiáloch sa stal skutočný semiš – či už na spomenutých kulotoch (skrátených širokých nohaviciach), alebo trenčkote, ktorý by sa mal dostať aj do slovenských obchodov. Semiš, či už pravý, alebo iluzórny na povrchoch syntetických materiálov sa stal základom pre jednu výraznú líniu kolekcie.

Nežná, no zároveň štruktúrou trochu masívnejšia... Foto: F&F
F&F - jeseň-zima 2015 - kolekcia - predstavenie v Londýne - prehliadka - exkluzívne Nežná, no zároveň štruktúrou trochu masívnejšia a hrubšia čipka, áčkový strih a vrstvenie - aj tak sa do kolekcie dostala estetika 70-tych rokov.

Farebná paleta kúskov z novej kolekcie, ktoré si na Pravda.sk môžete pozrieť deň pred oficiálnym predstavením pre česko-slovenský trh, stavia na kontraste ružovkastých odtieňov s malinovou, oranžovou, ale tiež karamelovou a ťavou. Hnedá prichádza aj v červenkastom, akoby hrdzavom odtieni. Výrazným motívom sa stala modrá farba a retro vzory, uplatnené predovšetkým na šatách či nohavicových overaloch so širokými nohavicami.

Už klasicky sa v pánskej kolekcii na jeseň 2015 experimen­tovalo menej ako u žien. Napriek tomu v nej cítiť vplyv retro estetiky 70-tych rokov, ktorú umocňujú vlnené bundy na spôsob motorkárskych búnd do pása, ale tiež saká a obleky. Blejzre majú akoby tvídovú štruktúru povrchu, nechýbajú ani „basicové“ úplety vo výraznejších farebných tónoch, ktoré rozjasnia temnejšie orientovanú paletu pánskej kolekcie.

Už klasicky sa v pánskej kolekcii na jeseň 2015... Foto: F&F
F&F - jeseň-zima 2015 - kolekcia - predstavenie v Londýne - prehliadka - exkluzívne Už klasicky sa v pánskej kolekcii na jeseň 2015 experimentovalo menej ako u žien. Napriek tomu v nej cítiť vplyv retro estetiky 70-tych rokov, ktorú umocňujú motorkárske bundičky, ale tiež vlnené saká a obleky. Blejzre majú akoby tvídovú štruktúru povrchu, nechýbajú ani "basicové" úplety vo výraznejších farebných tónoch, ktoré rozjasnia temnejšie orientovanú paletu pánskej kolekcie.

Budem sa opakovať, ale v prvom rade musím pripomenúť, že rozhodnutie odevnej značky prezentovať novú kolekciu spôsobom butikovej prehliadky v uzavretých priestoroch vyblýskaného londýnskeho hotela Savoy bolo veľmi efektné. Nasvietené piedestály pre modelky v prostredí historickej sály akoby dodali jednotlivým kúskom odevov nový luxusnejší rozmer, styling aj farebnica fungovali na jednotku. Prvé dojmy priamo z miesta sa však môžu časom utriasť, jemne poupraviť, rozležať v hlave.

V prípade jesennej kolekcie F&F platí, že dojem, ktorý chceli zástupcovia značky naznačiť, sa im podarilo udržať. Posun totiž nastal práve v tom, že kolekcia ako celok pôsobila bohatšie, hutnejšie, akoby elegantnejšie než doposiaľ. A to určite ocení nejedna žena či muž, ktorí majú radi módu, ale zároveň kladú dôraz aj na finančnú dostupnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #móda #predstavenie #kolekcia #F&F #jeseň-zima 2015 #sedemdesiate roky

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...