Módny maratón s domácimi tvorcami: Nápady chýbali, šlo sa na istotu!

Trojdňový maratón pod názvom Bratislavské módne dni ponúkol niekoľko desiatok módnych prezentácií.

16.04.2015 16:27
debata
Jasná inšpirácia libanonskou módnou školou v... Foto: Ramon Leško / BMD
Jana Jurčenko - Bratislavské módne dni - Jar 2015 Jasná inšpirácia libanonskou módnou školou v kolekcii Jany Jurčenko.

Popri komerčných značkách či luxusnej butikovej móde lákali najmä domáci dizajnéri. Hovoriť o tom, že priniesli nejaký výrazný trend, alebo odevné prvky, ktoré by mohli formovať vývoj domácej módy, sa však nedá.

Jasná inšpirácia libanonskou módnou školou v...
Jasná inšpirácia libanonskou módnou školou v...
+27Jasná inšpirácia libanonskou módnou školou v...

Zamrzí, že ambície pokúsiť sa o nejaký nápaditejší dizajn u väčšiny prítomných potlačila stávka na istotu a často priam produkcia konfekčnej módy, ktorú by ste hľadali v obchodných centrách u značiek pre široké masy. Jednotlivé minikolekcie boli skôr odrazom toho, čo sa v rozličných variáciách objavilo na mólach vo svete (často pred mnohými rokmi) alebo toho, čo sa v rámci produkcie jednotlivých autorov objavuje na scéne s prestávkami už roky.

Na akcii Bratislavské módne dni - Jar 2015 sa... Foto: Ramon Leško / BMD
Veronika Hložníková - Bratislavské módne dni - Jar 2015 Na akcii Bratislavské módne dni - Jar 2015 sa predstavila so svojimi modelmi aj Veronika Hložníková.

V minikolekcii Libora Komosného či študentky VŠVU Bronislavy Žurkovej-Brůčkovej sa objavilo aspoň pár solitérov, ktoré celkový dojem pozitívne rozbíjali. Lukáš Kimlička pracoval s digitálnymi potlačami, nie na každom z jeho modelov však fungovali. Vydarenejšou časťou boli symetrické zrkadlové printy.

Minikolekcia dizajnéra Libora Komosného na... Foto: Ramon Leško / BMD
Libor Komosný - Bratislavské módne dni - Jar 2015 Minikolekcia dizajnéra Libora Komosného na akcii BMD - Jar 2015.

Finálna róba z kolekcie Michaely Ľuptákovej, ktorú už mala na sebe Adela Banášová počas galavečera OTO, zaujala svojou sošnosťou, o hru so strihovými detailmi sa pokúsila Ľuptáková pri ďalších modeloch, no línia ako celok vyznievala nesúrodo. Modely Jany Jurčenko boli spracované precízne a ľúbivo, ale zároveň boli jasnou kópiou tvorby libanonskej módnej školy bez výraznejšieho autorského vkladu. Veronika Hložníková už tradične stavila na to, čo sa jej osvedčilo rokmi. Farebnosť, strihy, detaily.

Samozrejme, dá sa tomu rozumieť z hľadiska, že aj domáci dizajnéri sa potrebujú predávať – ich klientela vyjadruje svoje potreby jasne a nemá chuť na niečo nové, originálne, špecifické a veľmi osobné. Konieckoncov v tomto sa naša krajina asi nevymyká zo všeobecného stavu – veď aj svetové značky už čoraz častejšie stavajú na recyklácii osvedčených nápadov a smerovaní „zlatou“ strednou cestou obyčajnosti.

Kvetinové potlače v symetrických zrkadlových... Foto: Ramon Leško / BMD
Lukáš Kimlička - Bratislavské módne dni - Jar 2015 Kvetinové potlače v symetrických zrkadlových odrazoch na šatách Lukáša Kimličku.

Niet pochýb, že mnohé z kreácií, ktoré sa počas uplynulých troch večerov objavili v priestoroch jedného bratislavského hotela, si svojho adresáta nájdu. A niet pochýb ani o tom, že pár z nich bolo kvalitne a precízne spracovaných v duchu poctivého krajčírskeho remesla. Ale aby sme sa dočkali nejakého skutočného autorského dizajnu, si budeme musieť asi počkať na inú akciu.

V galérii si pozrite výber z kolekcií prezentovaných na akcii BMD – Jar 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Libor Komosný #Bratislavské módne dni #Veronika Hložníková #Jana Jurčenko #jar 2015

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...