Najromantickejší trend tejto jari? Zažiarte v anglickej výšivke

Romantická a nežná je žena sezóny jar a leto 2015. Aspoň podľa trendov, ktoré nasadili módne domy ako Dior, Valentino či Roberto Cavalli.

16.04.2015 11:00
debata
Jedným z horúcich trendov aktuálnej sezóny sa... Foto: Karen Millen
broderie englaise - anglická výšivka - trend - jar -leto 2015 - Jedným z horúcich trendov aktuálnej sezóny sa stala anglická výšivka. Ide o doslovný preklad zaužívaného "broderie englaise" - techniky úpravy materiály, pri ktorom sa využíva čipka, perforovanie a vyšívanie. Zapracovaná do detailov na topoch, šortkách, sukniach či šatách, zväčša v bielej farbe, prináša návrat romantiky a akejsi vidieckej nevinnosti.

Reč je v tomto prípade konkrétne o využití motívu a dezénu takzvanej anglickej výšivky – alebo známejšieho broderie englaise. Hoci ide o vyhotovenie materiálu, ktoré sa spája v Anglickom a jeho veľkou popularitou v 19. storočí, pôvod tejto techniky, pri ktorej sa látka perforuje do rozličných vzorov a zároveň vyšíva, siaha do geopriestoru Českej republiky a okolia. Možno aj preto bude vášmi srdcu blízka razom, keď si ju oblečiete.

Anglická výšivka na tope z dielne značky Marella.
Variáciou na anglickú výšivku sú šaty s...
+9Anglická výšivka na letnom tope - predáva New...

Tradičná perforovaná anglická výšivka vrátila v podobe romantických šiat, nežných topov s dekoratívnymi detailmi na živôtiku či v dekolte, ale tiež na lemoch šortiek a sukní. Samozrejme, nie všetky značky zvládajú za svoje ceny používať dokonalý materiál a tak trend broderie englaise dostal aj ďalšie variácie. Či už je reč o klasickej madeire, hačkovaných dezénoch, alebo kombinovaní čipky a výšivky.

zväčšiť Ponuka odevov v bielych tónoch a s detailmi... Foto: archív značky
trend - broderie englaise - trend - jar-leto 2015 - Ponuka odevov v bielych tónoch a s detailmi anglickej výšivky je pestrá. Niekde je použité len klasické geometrické perforovanie, inde sa materiál spracúva v kombinácii s klasickou čipkou či výšivkou. Zaujímavá je však aj inšpirácia perforovacou technikou pretavená do doplnkov.

Stačiť však bude, ak naberiete inšpiráciu a výber už zostane len na vás. Jedno je isté, v tónoch bielej farby a s romantickými dezénmi nešliapnete vedľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trend #čipka #jar-leto 2015 #výšivka #broderie englaise

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....