Odborníčka radí: Čo dopriať pleti po zime, ako pomôcť zrelej pokožke!

Príchod jari mnohým z nás vyčaruje úsmev na tvári a vleje novú energiu do žíl. Ale čo naša pokožka? Na čo treba pripraviť ju?

11.03.2015 07:00
pleť - pokožka - starostlivosť Foto: ,
Pokožka potrebuje v zime hydratáciu. Aj s príchodom jari ju treba dopriať, dôležitý je tiež píling.
debata

Podľa dermatologičky Evy Přibylovej pokožka po zime čelí výraznému nedostatku kyslíka. „Chodíme menej von, zdržujeme sa v prekúrených miestnostiach, prípadne sme v priestoroch s klimatizáciami,“ vymenúva. „Preto je veľmi dôležité dbať na hydratáciu pleti. Používať vždy najprv sérum a až na to krém. To je vec, ktorá sa cez zimu a po zime určite vyplatí,“ pokračuje odborníčka.

Dermatologička Eva Přibylová. Foto: Avon
Eva Přibylová Dermatologička Eva Přibylová.

Vitamínové kúry prospejú

Přibylová je veľkou fanúšičkou blahodárnych účinkov vitamínov na pleť. najviac ospevuje „céčko“. „Či už v tabletkách, ampuliach, ale aj akomkoľvek inom kozmetickom produkte – vitamín C pleti prospieva. Podieľa sa na produkcii kolagénu a elastínu, pleť oživuje,“ vysvetľuje Přibylová.

Ocenia ho mladšie, ale aj staršie ročníky. „Kto má ochabnutú pleť, kto ju potrebuje spevniť, tiež by mal užívať vitamín C. Potom je tu tiež výrazný antioxidant, ktorý priaznivo ovplyvňuje vzhľad pleti – tým je vitamín E. A v neposlednom rade by som upozornila napríklad na kyselinu elagovú. Tá má dokonca ešte výraznejší antioxidačný efekt ako éčko,“ hovorí česká lekárka.

Staršej pleti chýba tuk

V súvislosti so starostlivosťou o pokožku sa často hovorí aj o zložení stravy. Podľa Přibylovej je určite dôležitou súčasťou celkovej starostlivosti. Pri staršej pleti, ktorej chýba tuk, by napríklad odporučila zvýšiť obsah potravín s alfa omega 3 nenasýtenými mastnými kyselinami.

„V našom jedálničku ich stále prijímame málo. Nájdeme ich napríklad v rybích produktoch, mandliach, ktoré tiež obsahujú olej vyživujúci pleť. Pre pleť budú určite prospešné,“ zdôrazňuje lekárka, ktorá už niekoľko rokov spolupracuje s kozmetickou značkou Avon.

Práve v jej produktoch sa podľa Přibylovej slov nachádzajú aj zaujímavé novinky. „Napríklad rad Nutra Effects obsahuje výťažky zo strelície či chia semienok alebo granátového jablka, ktorých pozitívne účinky na pleť preukázali klinické štúdie,“ vymenúva.

Vedecké tímy však už za posledné desaťročia našli množstvo vzácnych látok, ktoré pokožke dokážu pomôcť. „Zásadnou vecou ale vždy je, ako dostať aktívne látky do pleti,“ upozorňuje Přibylová. Odporúča hľadať napríklad prípravky s obsahom kyseliny glykolovej. „Dokážu otvoriť pleť. Zároveň odlúčia odumreté bunky, pokožka vyzerá výborne a látky sa dostanú tam, kde je treba,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #dermatologička #pleť #odborníčka #Eva Přibylová #stav pleti #kyselina glykolová

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...