Londýn a jeho 'best of': Potlače a šesťdesiate roky, na toto sa pripravte!

Módny kolotoč pokračoval v Londýne, kde dizajnéri predstavili nové kolekcie na jeseň a zimu 2015. Vyberáme to najzaujímavejšie z trendov, ktoré určite budú hrať prím o pár mesiacov.

25.02.2015 07:00
debata (1)
Dizajnér Jonathan Saunders sa dlhé roky... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
To najlepšie z Londýna - jeseň-zima 2015 - Londýn - Jonathan Saunders Dizajnér Jonathan Saunders sa dlhé roky profiluje ako majster printov a potlačí a inak to nebolo ani pri jeho novej kolekcii na jeseň a zimu 2015. Výraznou inšpiráciou boli šesťdesiate roky a ich grafickosť vo vzoroch. Niektoré potlače však boli priam 3D. Strihy jednotlivých šiat či kabátov boli skôr jednoduché, predelené v páse s áčkovými sukňami.

Návraty sú v kurze

Kým aktuálna jarná sezóna je častokrát oslavou estetiky 70-tych rokov, londýnska dizajnérska scéna v hojnom počte zamierila ešte ďalej. O dekádu. Móda šesťdesiatych rokov býva s obľubou citovaná v podobe strihov áčkových šiat tesne pod kolená a golierikom, kabátov s výraznejšími fazónami, či nohavíc. Tentoraz to boli popri strihoch najmä potlače, ktoré evokovali návrat do čias minulých. V Londýne pôsobia majstri potlačí ako Mary Katrantzou, Peter Pilotto či Jonathan Saunders. Najmä posledný menovaný priniesol veľmi konzistentnú kolekciu s výraznými grafickými prvkami. Súčasťou boli potlače s pruhmi. Tentoraz nielen vertikálnymi a horizontálnymi, ale tiež kľukatiacimi sa a dodávajúcimi tak odevom akýsi 3D rozmer.

Dizajnér Julien Macdonald je známy najmä ako...
To najlepšie z Londýna - jeseň-zima 2015 -...
+21Modelka v kolekcii Topshop Unique na jeseň a...

Folklór z Indie

Popri retro estetike 60-tych rokov sa do odevov prepracovali aj výrazné etnické a folklórne motívy. Napríklad indická farebnosť a bohatosť štruktúr, výšiviek či potlačí dominovala najnovšej kolekcii značky Burberrry, jedným z výrazných prvkov sa stali aj drobné zrkadielka a pliešky – zašívané do šiat ako zdobný prvok. V jednotlivých modeloch bolo cítiť priam rómsku inšpiráciu.

Kolekcia britskej značky Burberry Prorsum... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
To najlepšie z Londýna - jeseň-zima 2015 - Londýn - Burberry Prorsum Kolekcia britskej značky Burberry Prorsum stavila na boho-chic, výrazné folklórne a etnické inšpirácie (India), kombinované s nádychom estetiky 60-tych rokov. Objavila sa farebnosť, ktorá nie je pre jesenné obdobie až taká typická.

Noblesa na večer

Predovšetkým spoločenskú módu, či už je reč o luxusných róbach, alebo koktejlových šatách, prezentuje Julien Macdonald. Ani tentoraz nevybočil zo svojho smeru a zákazníčkam, medzi ktorými sedela aj milionárka Tamara Ecclestone, servíroval luxusné modely šiat, ktorým dominoval kontrast čiernej s fuchsiovou či zafírovou modrou. Návrhár pracoval aj s množstvom lesku, ktorý ponúkol v podobe flitrovaných dezénov, ale aj lakovaných materiálov či sieťoviny so zatkávanými metalickými vláknami.

Kabelky z ateliéru Anya Hindmarch vždy pútajú... Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
To najlepšie z Londýna - jeseň-zima 2015 - Londýn - Anya Hindmarch Kabelky z ateliéru Anya Hindmarch vždy pútajú pozornosť. Tentoraz sa ich spojovacím motívom stali grafické a výtvarné prvky z dopravných značení. Na luxusných kožených kabelkách sa objavovali obrázky značiek, veľký nápis Stop či dokonca panáčikovia zo semaforu.

Hravý luxus

Medzi najzaujímavejšie doplnky londýnskeho týždňa pravidelne patria tie z dielne ateliéru Anya Hindmarch. Jeho dizajnérka je povestná svojimi neortodoxnými kabelkami. Tentoraz ich spojovacím motívom boli grafické prvky z dopravných značení. Luxusné kožené modely zdobili nápisy stop, drobné značky, šípky, ale dokonca aj panáčikovia zo semaforov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #móda #šesťdesiate roky #grafika #potlače #to najlepšie #jeseň-zima 2015

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...