Exkluzívne z Milána: Prada vzýva silu jednoduchosti

V Miláne sa v stredu skončil týždeň pánskej módy. Aj tí najväčší módni fanúšikovia si akurát chystajú trendové kúsky na blížiacu sa jar, no v talianskej mekke módy sa už myslelo na zimu.

21.01.2015 16:27
debata
Modelka v kolekcii Prada Pre-Fall 2015. Foto: MONICA FEUDI
Prada - kolekcia jeseň-zima 2015 a Pre-Fall 2015 Modelka v kolekcii Prada Pre-Fall 2015.

Prezentáciu kolekcií na sezónu jeseň a zima 2015/2016 stihlo počas niekoľkých dní predstaviť niekoľko desiatok módnych značiek – nechýbali svetoznáme mená a najmä vlajkové lode národného štýlu ako Prada, Fendi, Giorgio Armani, Versace či Dolce & Gabbana, médiá z celého sveta si však mohli pozrieť aj kolekcie odevov od brandov s rastúcou silou a popularitou ako MSGM, Daks či Tom Rebl.

Manekýn v kolekcii Prada na sezónu jeseň-zima...
Manekýn v kolekcii Prada na sezónu jeseň-zima...
+30Manekýn v kolekcii Prada na sezónu jeseň-zima...

Zo zostavy spomenutých si zámerne vyberiem taliansku Pradu. Na nedeľňajšej prehliadke novej kolekcie z dielne Miuccie Prady som sa zúčastnil osobne a tak dojmy sú stále silné. A tiež netreba zabúdať, že práve Prada prezentovala v priestoroch svojich ateliérov na známej Via Fogazarro aj dámsku kolekciu – konkrétne Pre-Fall 2015.

Ako dizajnérka uviedla po prezentácii pre Tima Blanksa zo Style.com, vždy je pre ňu zaujímavý proces hľadania spoločných znakov medzi mužskou a ženskou kolekciou – práve počas pánskych prehliadok totiž niekoľko sezón servíruje aj ženské „pod-kolekcie“ – už spomenutý Pre-Fall a Resort. Tentoraz pred hostí poslala armádu mladých mužov a žien, ktorých stylingu dominovala strohosť a akokoľvek paradoxne toto slovné spojenie znie – temná čistota.

Manekýn v pánskej kolekcii značky Prada na... Foto: MONICA FEUDI
Prada - kolekcia jeseň-zima 2015 a Pre-Fall 2015 Manekýn v pánskej kolekcii značky Prada na jeseň a zimu 2015.

Čierne nylonové kabáty s úzko strihanými nohavicami doplnili košeľové bundy so skrytým zapínaním. Nasledovali pánske obleky s dvojradovým zapínaním, väčšina odevov v sebe niesla akýsi uniformný charakter – bez dôrazov na výraznejší detail, no na druhej strane dokonale prepracovaných, dizajnovo čistých, nezaťažených dekorativizmom a nadčasovo jednoduchých. Do prevažne temnej farebnej palety čiernej, tmavomodrej a sivej sa občas vkradol prvok pieskovej a kávovej.

Ženská kolekcia bola po prvýkrát mimoriadne bohatá, čo sa týka počtu kreácií – tvorila vlastne rovnocennú súčasť pánskej prezentácie a nielen jej „doplnkovú“ barličku. Dámske šaty prijali prvky uniformity a dizajnérskej čistoty línií a kombinovania materiálov. V ich prípade však pribudli drobné dekoratívne prvky – mašle, ktoré zdobili nielen šaty, ale aj kabáty. Jeden z nich, farebný károvaný model, pôsobil v plejáde prísnej čiernej ako zjavenie.

Pánska a dámska kolekcia z dielne talianskej... Foto: Pravda.sk, Zdeno Gáfrik
Prada - kolekcia jeseň-zima 2015 a Pre-Fall 2015 Pánska a dámska kolekcia z dielne talianskej značky Prada dva dni po milánskej prehliadke. Vybrané médiá si ju môžu pozrieť v rámci inštalácie.

Ženskú kolekciu však osviežovali farebne doplnky – pepermintová koža z pýtona na rukavičkách či tóny pieskových a karamelových tónov na kabelkách alebo šnurovacích topánkach sa počas rýchleho pochodu modelov dali občas len ťažko zachytiť. Našťastie, Prada celú kolekciu servírovala aj o dva dni neskôr – už v pokoji vyprázdnených priestorov architektonicky prepracovaného showroomu a v rámci inštalácie, kde bolo možné jednotlivé kúsky ohmatať a preskúmať.

Viac si pozrite v našej galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miláno #kolekcia #Prada #prezentácia #strih #Pre-Fall 2015 #jeseň-zima 2015 #uniformita #jednoduchosť #nylon

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...