Hanečka vo večernej móde radí umiernenosť, pančuchy strháva

Hovoriť o jasných trendoch v prípade plesovej módy je podľa dizajnéra Borisa Hanečku ťažké. Spoločenská večerná móda má totiž veľmi široké mantinely, v ktorých sa dámy môžu pohybovať.

16.01.2015 13:00
Lucia Hablovičová so svojím garde - dizajnérom... Foto:
Dizajnér Boris Hanečka so svojou kamarátkou Luciou Hablovičovou.
debata

„Osobne som tento rok na ples vytvoril košeľovú blúzku z hodvábu a k nej veľmi silnú taftovú sukňu. Bol som rád, že zákazníčka si vybrala podobnú kombináciu, vyzeralo to nádherne a sviežo. Ale neviem, či to môžem odporučiť ženám, lebo síce môže byť podobná kombinácia dobre myslená, ale niekedy okolím nepochopená,“ vysvetlil známy slovenský tvorca, ktorého sme stretli na XV. Plese v opere.

Samozrejme, v spoločenskej móde má svoje obľúbené prvky, siluetu či detaily. „Mne sa osobne páči, ak si dáma oblečie tvrdú líniu a k tomu pridá jeden výrazný šperk. Som fanúšikom umiernenosti, ktorú možno kombinovať s výrazným a dominantným prvkom. Napríklad by som odporúčal lodičkové výstrihy na jednoduchých topoch, ktoré možno doplniť nadýchanou antickou sukňou, pokojne aj s výraznou vlečkou. Zdá sa mi to mladistvé, svieže, ženy to zvláštne rozjasní a nepôsobia obstarožne,“ odporučil Hanečka.

Moderátorka Alena Heribanová v šatách od Fera...
Lucia Hablovičová vo veľkolepej róbe od Borisa...
+45Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v...

Vo svojej poslednej kolekcii predviedol aj róby s folklórnymi a historickými motívmi, budovanými prostredníctvom detailov z výšiviek romanoff – zhotovených klasickou technikou kovových nití. „Veľmi sa mi páči, ak žena ide na ples v kroji. Ale bohužiaľ som to videl len raz,“ komentoval dizajnér.

„Mám rád tiež drobný detail starosvetskosti, napríklad ak je žena debutantka na plese, mala by mať podľa etikety biele rukavičky. A mne sa podobný detail naozaj páči. Je to prvok niečoho zo zašlých čias, ale v dnešnej dobe sa to dá použiť aj ako veľmi moderný, priam rockový prvok.“

Hanečka tiež ocení, ak sa dáma objaví na plese v zdedených šatách. „Ak má vnučka postavu babky a jej šaty boli naozaj vkusné a sú zachované, tak sa mi zdá ako hrdosť, ak si ich žena oblečie,“ vysvetlil.

Ako autor večernej módy veľakrát pracuje s pravidlami etikety. Aj on však súhlasí, že určité prvky protokolu by sa mali aktualizovať. Ukážkou sú červené koberce z veľkolepých hollywoodskych akcií. „Napríklad sa mi nepáčia pančuchy. Strhávam ich. Je to prvá protokolárna vec, ktorá by mala ísť preč. Nohy je málokedy vidieť a ak vonku nie je Sibír, pančuchy tam podľa mňa nemajú čo robiť,“ vyhlásil rezolútne.

Plesové odporúčania tiež radia účes s vypnutými vlasmi. „Netreba sa toho držať striktne. Niektorým postavám, šiji, krku alebo tvaru tváre nelichotia vypnuté vlasy. Čiže ak výčes zdôrazňuje isté neduhy, mala by ho žena na plese obísť,“ doplnil dizajnér.

Text vyšiel v Magazíne Pravdy 15. januára 2015.

Prehliadka Borisa Hanečku odštartovala...
Prehliadka Borisa Hanečku odštartovala...
+38Prehliadka Borisa Hanečku odštartovala...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Boris Hanečka #pančuchy #ples #tipy #odporúčania

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...