Jablko
Keď zakusneme do jablka a pod zubami nám „zapraská“, potom si môžeme byť istí, že je to pre naše zuby dobré. „Praskanie“ pod zubami totiž posilňuje naše ďasná a zvyšuje produkciu slín, čím ničí baktérie, ktoré spôsobujú zubný plak.
Sóda bikarbóna
Najstarším prírodným receptom na bielenie zubov je jednoznačne sóda bikarbóna. Jednoducho si z nej primiešajte do zubnej pasty a vydrhnite si ňou zuby. Pôsobí tiež ako jemná „brúska“, ktorá pomáha aj proti povrchovým škvrnám.
Zeler a mrkva
Zelenina je pre naše zuby dobrá. Zeler a mrkva obsahujú veľa vody, čím stimulujú produkciu slín.
Syr
Tvrdý syr, ako napríklad parmezán, je plný vápnika, čo je pre ďasná a zuby vynikajúce. Väčšina syrov je bezfarebných a zuby logicky nezafarbia.
Voda
Po pohári červeného vína si nalejte dva poháre neperlivej minerálnej vody. Znížia kyslosť v ústach a zabránia možnému poškodeniu skloviny. Pozor však na perlivú vodu – tá sklovine rozhodne neprospieva.
Pomaranč
Podobne ako ostatné citrusy obsahuje veľa kyselín, no bezprostredne po ich konzumácii sa neodporúča umývať si zuby. Alternatívou je tiež stopercentný pomarančový džús – okrem iného obsahuje veľa vitamínu C, takže zdravý je tak či tak.
Jahody
Čerstvé šťavnaté jahody sú nielen úžasné na chuť, ale pomôžu aj odstrániť povrchové škvrny vďaka svojmu vysokému obsahu kyseliny jablčnej.
Semená a orechy
Na zuby pôsobia ako prirodzená kefka. Vymeňte čokoládu za povedzme mandle a o biele zuby máte postarané.
Brokolica
Na rozdiel od repy alebo brusníc vám v zubných medzipriestoroch z nej nič nezaviazne. Brokolica tiež pôsobí ako prírodná, jemná kefka, ktorá zuby čistí.
Cibuľa
Aj keď nepatrí medzi dobré tipy pred rande, zuby zodpovedne vyčistí.