Nenechajte vaše pery počas zimy trpieť!

Hydratácia, UV ochrana aj pravidelná masáž - vaše pery potrebujú cielenú starostlivosť.

19.12.2014 07:00
zima, žena, tvár, krása Foto:
Nech vám zima neublíži, ani vašej kráse.
debata

Koža na perách je vďaka množstvu ukrytých receptorov veľmi citlivá. Zima je tak pre citlivé pery nie práve nejpríjemnejším ročným obdobím. Pri suchých a popraskaných perách občas bolí doslova každý úsmev.

„Kvôli precitlivenosti sú pery náchylné na zmeny počasia, ako aj oslabenie imunity. Na suchosť pier vplýva viacero faktorov, napríklad veľmi dôležitú úlohu hrá vek či dehydratácia. Suché pery pri pohybe praskajú, krvácajú, robia sa na nich trhliny, ktoré sa môžu zapáliť, začať mokvať a následne sú náchylné na bakteriálnu alebo kvasinkovú infekciu,“ hovorí dermatologička Nadežda Suchá. Vysušené a šupinkami posiate pery neschová ani ten najdokonalejší mejkap či najdrahší rúž.

„Popraskaným perám môžete predísť príjmom dostatočného množstva tekutín a obohatením stravy o vitamíny skupiny B, ako B2 či B12, ktoré sú dostupné v mlieku, mliečnych výrobkoch, hydinovom a rybom mäse. Popraskané pery sú rovnako prejavom nedostatku vitamínu C, preto sa odporúča dodržiavať jeho denný príjem,“ dodáva lekárka.

O pery sa počas zimy starajte nasledovne:

  • V zime bez balzamu na pery nevychádzajte z domu. Dbajte o ich pravidelnú hydratáciu, vyhnete sa tak nepríjeným pocitom pálenia pier a takisto predídete vzniku jemných, ale bolestivých praskliniek. Obzvlášť počas zimných lyžovačiek si pery vyžadujú špeciálnu starostlivosť, doplnenú aj UV ochranou.
  • Pred spánkom si očistite pery čistou vodou alebo krémom a doprate im hydratačný balzam.
  • Použitie medu v noci je najlepším spôsobom vyčistenia pier a tiež hydratačným prostriedkom.
  • Zbavte sa raz a navždy zlozvyku oblizovania pier. Z pier týmto spôsobom dstraňujete vlhkosť a robíte ich ešte suchšími.
  • Vďaka krátkemu, najviac 5 minútovému pílingu, napríklad vyrobeného z olivového oleja a cukru, budú vaše pery lesklé a zdravšie. Zmes z pier zmyte čistou vodou a následne naneste balzam.
  • Dodržiavajte príjem dostatočného množstva tekutín. Ak je vaše telo dostatočne hydratované, automaticky je hydratovaná vaša pleť a pery.
  • Zdravá strava je spätá so zvodnými perami. Preto dbajte na dostatočný príjem vitamínov A, B a C.
  • Doprajte si masáž pier napríklad olivovým olejom. Aspoň 5 minút raz týždenne. Zlepší sa ich prekrvenie a vaše pery budú vyzerať zdravšie.
  • Zložkami, ktoré aktívne bojujú so suchými perami sú: shea butter, aloe vera, glycerín, kokosový olej, vitamín A, D a E. Dôležitou zložkou pri obsahu nielen balzamov na pery je vitamín E, ktorý okrem toho, že hydratuje pôsobí ako silný antioxidant a chráni pery pred slnkom.

Vyskúšajte:

lip stick krabicka

Doliva, olivová tyčinka na pery s mätovým olejom, ošetruje pery vďaka špeciálnej kombinácii za studena lisovaného olivového oleja, vitamínu E a mätového oleja, kúpite za 3,46 eur

Daylong Ultra Stick Primaer 06

Daylong ultra 25 Stick, fotoprotektívna tyčinka s vysokým obsahom lipidov. Chráni partie kože, ktoré sú obzvlášť vystavené slnečnému žiareniu (napríklad počas lyžovačky) – pery, nos, uši a okolie očí. Ponúka širokospektrálnu UVA a UVB ochranu, kúpite za 10,89 eur

bioderma

Bioderma, Atoderm, balzám na pery, vďaka zvlhčujúcim a výživným zložkám obnovuje a zjemňuje problémy popraskaných pier, kúpite za 5,15 eur

493-vanilla-lip-balm-15ml-small-cropped1 02300

Raw Gaia, Vanilkový balzam na pery s obsahom vanilkovej silice pery zvlhčuje a dodáva im plný vzhľad, kúpite za 14,50

panthenol  pf balzam na rty spf15 1

Altermed Panthenol forte, balzam na pery, tyčinka vytvára na perách jemný lesklý film, tie potom pôsobia zdravo a príťažlivo, kúpite za 2,69 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #lyžovačka #zima #pery

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...