Dizajnér Fero Mikloško servíroval plesové šaty v galérii, hostí ohúril

Blížiaca sa plesová sezóna prebúdza v slovenských dizajnéroch tvorivého ducha. Fero Mikloško pod značkou Miklosko Fashion Design predstavil kolekciu večerných a plesových šiat minulý týždeň.

16.12.2014 07:00
debata
Žiadna klasická prehliadka, ale inštalácia... Foto: Miklosko Fashion Design - Jarka Črepová Photography
Miklosko Fashion Design Žiadna klasická prehliadka, ale inštalácia večerných modelov - tak sa rozhodol prezentovať svoju novú kolekciu večerných šiat dizajnér Fero Mikloško. Pod krídla ho vzala Galéria mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci.

Sila prezentácie plesových šiat na sezónu 2015 spočívala v celkovom koncepte. Nekonala sa žiadna prehliadka s modelkami a mólom, dizajnér využil inštaláciu zapracovanú do pompézneho priestoru Galérie mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci. Pri starých obrazoch či sochách boli starostlivo umiestnené a rozvrhnuté jednotlivé figuríny. Každá miestnosť ponúkala trošku iný pohľad na večernú módu, či dominantnú farebnosť alebo využitie zdobných prvkov a konkrétnych siluet.

Dominantným v kolekcii plesových šiat Miklosko...
Miklosko Fashion Design - kolekcia...
+18Miklosko Fashion Design - kolekcia...

Hostia si mohli pozrieť večerné róby inšpirované estetikou cárskeho Ruska a viedenskou smotánkou z čias valčíkového kráľa Johanna Straussa, ktoré doplnili aj modernejšie prvky s odkazom na rannú tvorbu Dior či Valentino. Modely sa prezentovali v rozmanitých odtieňoch – farebná paleta sa hýbala od slonovinovej a lososovej k temnejším odleskom v odtieňoch hnedej či smaragdovozelenej. Koňaková, ale aj čokoládová vynikali v zamatovom vzorovanom dezéne, ale aj v trblietavej štruktúre brokátu. Nechýbala, samozrejme, čierna. Dominantou v materiáloch sa stal dišes, ale aj lurexový a klasický brokát alebo zamat. Mikloško pracoval aj s francúzskou čipkou a lamé.

Kožušina či perie z vtáka marabu boli jemnými,... Foto: Miklosko Fashion Design - Jarka Črepová Photography
Miklosko Fashion Design. Kožušina či perie z vtáka marabu boli jemnými, no údernými doplnkami večerných kreácií z dielne Miklosko Fashion Design.

Už tradične jeho modelom nechýbali bohaté aplikácie – dominoval lesk, niekde servírovaný len prostredníctvom materiálu, inde zdôraznený variáciou farebných flitrov, masívnych kameňov, ale aj nalepovaných kamienkov (možno by neuškodilo recyklovaný kvetinový motív vymeniť). Kožušinové detaily či perie vtáka marabu opäť lemovali najmä rukávy, či zdobili oblasť ramien alebo goliera.

Vďaka spôsobu prezentácie dotiahol návrhár so svojím tímom prezentáciu modelov naozaj na vysokú úroveň. Všetko bolo krásne nažehlené, každý cíp látky stál tak, ako mal, lúče reflektorov mierili na detaily, ktoré mali vyniknúť, jemné tónovanie svetla umocňovalo atmosféru barokových sál spred pár storočí. Niet divu, že hostí Mikloško uchvátil.

Model z kolekcie Miklosko Fashion Design -... Foto: Miklosko Fashion Design - Jarka Črepová Photography
Miklosko Fashion Design - kolekcia spoločenských plesových šiat - sezóna 2015 Model z kolekcie Miklosko Fashion Design - kolekcia spoločenských plesových šiat - sezóna 2015.

Samozrejme, fungovanie jednotlivých spoločenských modelov v realite môže ukrývať nástrahy, ale aj dotyk či pozornejšie preskúmanie jednotlivých kúskov naznačovalo, že tvorca nezanedbal precíznosť. To, čo bude lákať jeho verné zákazníčky najviac, je však Mikloškova typická estetika.

Aj autor sám priznal, že každú róbu tvorí s tým, aby niesla jeho jasný rukopis. „Kedykoľvek sa niekto v spoločnosti zjaví v týchto šatách, bude hneď vidno, že sú od Mikloška,“ skonštatoval. Dá sa s ním len súhlasiť. Dobrá správa však znie, že po tejto prezentácii má šance k verným zákazníčkam pridať aj pár nových.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fero Mikloško #ples #dišes #zamat #Miklosko Fashion Design #spoločenská sezóna #sezóna 2015 #brokát

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...