Toto je farba roka 2015! Svet dizajnu ovládnu tóny vínovej červenej

Nech žijú tóny intenzívnej červenej a vínových odleskov! Už pätnásty rok za sebou sa odborníci zhodli a vyhlásili farbu roka, ktorá bude výrazne ovplyvňovať svet dizajnu v nasledujúcich mesiacoch. Tentoraz je to Marsala.

05.12.2014 11:00
debata
Herečka Blake Lively v kreácii vo vínovej... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Fashion-Color of the Year Herečka Blake Lively v kreácii vo vínovej farbe, ktorá vychádza z odtieňa Marsala - farby, ktorú odborníci vyhlásili za kľúčový odtieň roka 2015.

Marsala ke trošku exoticky znejúci názov pre vínovočervenú farbu so zemitým, jemne hnedastým nádychom. O nadvláde farby opäť rozhodla spoločnosť Pantone – celosvetový líder v oblasti komunikácie farieb a poskytovateľ profesionálnych farebných štandardov pre rozličné odvetvia dizajnérskeho priemyslu – od odevného cez bytový až po úžitkový dizajn.

Pantone - Marsala - farba roka 2015
Autor: SITA/AP

„Je robustná, výrazná, uspokojujúca, naplňujúca. A zároveň sa s touto farbou spája určitý glamour,“ vyjadrila sa Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Colour Institute. Tiež zdôraznila, že vínový odtieň, ktorý je pomenovaný podľa druhu vína na varenie, prináša spokojnosti a sebavedomia.

Kým minulý rok označila spoločnosť Pantone za farbu roka žiarivú orchideu – výraznú farbu kombinujúcu tóny fialovej, tento rok je to odtieň, ktorý sa bude nosiť aj kombinovať omnoho jednoduchšie a bude ľahšie zapájať ho do dizajnu o všeobecnosti – teda nielen v odievaní, ale napríklad aj v úžitkovom dizajne.

Kravata z dielne dizajnéra Michaela Korsa,... Foto: SITA/AP
farba roka 2015 - Marsala - Michael Kors Kravata z dielne dizajnéra Michaela Korsa, ktorá obsahuje farebné prvky v odtieni Marsala.

Jednou z veľkých výhod marsaly je podľa Eisemanovej, ktorú citoval server CTVNews.com, jej kombinovateľnosť. Dobre vynikne s čiernou, sivou, béžovou či neutrálnymi tónmi. „Môžete ju nosiť samostatne, ale rovnako ju môžete pridávať len ako osviežujúci farebný prvok,“ uviedla odborníčka.

Záber na automobil Acura Concept SUV-X vo farbe...
+3Herečka Blake Lively v kreácii vo vínovej...

Spoločnosť Pantone tiež upozornila, že odtieň marsala sa už objavil v kolekciách dizajnérov ako Dennis Basso, Hervé Leger, ale aj u Michaela Korsa. Do svojej ponuky ho zaradili aj značky ako Rolex či automobilka Acura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pantone #marsala #farba roka 2015 #vínové tóny

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...