Keď veda pomáha kráse, alebo toto sú zaujímavé inovácie roku 2014!

Boj o krásu zvádza ľudstvo tisícročia. Najprv to boli bylinné odvary či vonné kúpele, neskôr prišli mastičky a prvé líčidlá. A nechýbali, samozrejme, ani snahy bizarné - podmienené poverami či šamanstvom a čarodejníctvom.

09.10.2014 11:00
inovácie - pokožka - veda - pleť Foto:
Nik ešte nevymyslel "živú vodu", alebo liek na nesmrteľnosť, náročné a dlhé roky trvajúce výskumy za posledné roky však dokázali zaujať viacerými novinkami.
debata (1)

Dnes žijeme vo svete, ktorý je skutočne plný prostriedkov sľubujúcich zlepšenie nášho stavu pleti. Ak aj pominieme zákroky estetickej a plastickej chirurgie, možností je stále dosť. Krémikov, ktoré majú vyhladiť vrásky a navrátiť pokožke prirodzene mladší vzhľad, sú na trhu tisíce. A kozmetické značky sa predháňajú v tom, aby objavili nejakú novú molekulu, vzácnu látku či proces, ktorý pokožku „zázračne“ naštartuje.

Faktom je, že dnes vedecké možnosti dokážu byť skutočne nápomocné v snahe dosiahnuť zlepšenie stavu pleti. Hoci nik ešte nevymyslel „živú vodu“, alebo liek na nesmrteľnosť, náročné a dlhé roky trvajúce výskumy za posledné roky dokázali zaujať viacerými novinkami. Ani rok 2014 nezaostal a hoci do jeho konca ešte zostáva pár mesiacov, už teraz možno urobiť aspoň stručný zoznam toho, čo v rámci kozmetickej starostlivosti stojí za zaujímavosť a prekvapuje inovatívnym prístupom v zložení, či aplikácii.

Shiseido Ultimune Power Infusing
Murad Rapid Collagen
+3La Roche Posay Lipikar Baume AP+

1. Shiseido Ultimune Power Infusing
Pokožka má aj svoje vlastné obranné schopnosti. Nachádzajú sa v nej takzvané Langerhansove dendritické bunky, ktoré preukázateľne podporujú imunitu pleti. Takmer dve desaťročia trval výskum známej japonskej kozmetickej značky, ktorá sa snažila objaviť proces aktivácie a posilnenia prirodzenej ochrany imunity pleti. Výsledkom je novinka, ktorá sa podieľa práve na aktivácii Langerhansových buniek a je vôbec prvým kozmetickým posilňovačom imunity pleti. Testy preukázali, že už po prvom použití prípravku je pleť pružná a hebká na dotyk, pričom postupne dochádza k rozjasneniu, vyhladeniu vrások a zlepšeniu imunity pleti až o viac ako 80 percent.

2. Murad Rapid Collagen
O blahodárnych vlastnostiach kolagénu počúvame roky a nechýba ani v mnohej kozmetike. Až tento prípravok však sľubuje prenikanie čistého kolagénu do vrstiev pokožky. Zakladateľ značky Dr. Howard Murad objavil spôsob, ako kolagénové proteíny rozdeliť na maličké častice a vytvoril tak prípravok, ktorý sľubuje vyplnené vrásky a hladšiu pleť už po dvoch hodinách.

3. Stratum C
Prípravok vyvinuli britskí dermatológovia za účelom pomoci pre pleť žien v menopauze. Výskumy preukázali, že zloženie séra, v ktorom sú prítomné rozličné peptidy, pôsobí na funkciu produkcie kolagénu v pokožke a takmer ju zdvojnásobuje v porovnaní s inými prípravkami pre pleť po 50-ke. Tiež likviduje suchú a podráždenú pokožku.

4. Diorskin Star
Žijeme online dobu. A v nej sa čoraz častejšie fotografujeme a delíme o svoj život s inými. Pri tvorbe nového prípravku – make-upu na to myslela práve kozmetická divízia francúzskej značky. Výsledkom výskumov je nové zloženie s doposiaľ nepoužitými rozjasňujúcimi časticami, ktoré zachytávajú a rozptyľujú svetlo bez toho, aby pleť pôsobila mastne. Farebné pigmenty v prípravku zároveň pritom vyrovnávajú nedokonalosti pleti – začervenanie či pigmentové škvrny.

5. Clinique Smart Custom Repair Serum
Až 37 nových patentov a päť rokov výskumu stojí za prípravkom, ktorý vyvinuli odborníci z tejto kozmetickej značky. Sérum označujú aj ako inteligentné, cieli sa na nedokonalosti konkrétnej pokožky používateľky či používateľa. Aktivuje obranné zložky v častiach, kde pokožka je poškodená, alebo jej poškodenie hrozí a pôsobí ochranne a zároveň skrášľujúco. Podľa odborníkov obsahuje peptidy, ktoré komunikujú s receptormi pleťových buniek a dokážu rozoznávať zdravú bunku a bunku poškodenú. Pri poškodenej začnú pracovať na náprave a výsledkom je pleť vyzerajúca zdravšie a mladšie.

6. La Roche Posay Lipikar Baume AP+
Inovácia prípravku určeného na atopickú pokožku vychádza z vedeckého objavu, že za atopiu je okrem kožnej bariéry pokožky zodpovedný aj mikrobióm – spoločenstvo mikroorganizmov na našom tele, ktoré je unikátne u každého jednotlivca. Kľúčom je vyváženie mikrobiómu, čo s tomto prípravku sľubuje nová patentovaná aktívna látka Aqua Posae Filiformis. Vďaka nej sa vyrovnáva mikrobióm a pozastavuje sa stav akútneho vzplanutia pokožky. V čase pokoja pokožku stabilizuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #vedci #kozmetika #inovácia #pokožka #peptidy

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...