Domáca móda smeruje bližšie k ľuďom! Október bude jej oslavou

Október sa v hlavnom meste Slovenska bude niesť v znamení módy. Hneď prvým podujatím, ktoré otvorí brány nadšencom odevného dizajnu na niekoľkých miestach súčasne, bude Slovak Fashion Week. Od 7. októbra máte šancu zažiť módu na viacerých úrovniach.

06.10.2014 07:00
Atmosféra v showroomoch počas víkendu Fashion... Foto:
Lákadlom pre mnohých návštevníkov sú dizajnérske showroomy.
debata

„Prvý ročník Slovak Fashion Week je nový formát módneho podujatia na Slovensku. Vychádza z lokálnych podmienok a namiesto programu pod jednou strechou zapája celé mesto a široké publikum. Snahou našej akcie je zapojiť módu vo všetkých jej podobách a ukázať rôznorodosť tohto segmentu,“ hovorí Dana Kleinert, hlavná organizátorka podujatia a zástupkyňa Slovak Fashion Council.

Jednotlivé aktivity a čiastkové podujatia, ktoré zastrešuje akcia SFW (Slovak Fashion Week), sa uskutočnia na rozličných miestach po celom meste. Už v utorok to bude otváracia párty s módnou prehliadkou Zlatice Hujbertovej a jej novou kolekciou The Venom. Ku Hujbertovej sa pridajú aj mladé talenty z VŠVU, ktoré pod vedením profesorky Júlie Sabovej vytvorili kolekciu špeciálne určenú pre októbrový módny maratón.

Ďalšie dni budú patriť módnemu nakupovaniu v centre mesta. Všetky obchody zapojené do Fashion Weeku nájdu záujemcovia prehľadne zobrazené na špeciálnej mape. Výklady vybraných obchodov „nastajlujú“ slovenskí štylisti Alex Lindov, Marián Hornyak, Barbora Yurkovič a Monika Vontzsemuová. Vizuálna prezentácia pritom nezostane len vo výkladoch a pri odeve ako takom. Organizátori sa rozhodli dať priestor aj módnej fotografii. Až tri výstavy, medzi nimi tvorba Jakuba Klima, britskej fotografky Ellen Page či študentov módnej fotografie z VŠVU z ateliéru Petry Bošanskej, čaká návštevníkov jednotlivých miest, o ktorých bude podrobne informovať mapa programu.

Pre mnohých fanúšikov módy príde to najlákavejšie počas druhého októbrového víkendu. Organizátori sa rozhodli sústrediť program do dizajnérskych showroomov. „Sprostredkovanie slovenského dizajnu širokej verejnosti prostredníctvom showroomov sa nám osvedčilo už v minulosti. Naše skúsenosti ukázali, že predaj v nich sa zvyšuje každým razom. Nielen, čo sa týka obsahu, ale aj finančnej hodnoty jednotlivých kúskov. Je jasné, že Slováci sa neboja do domáceho dizajnu investovať,“ uviedla Dana Kleinert.

Tentoraz teda spoločne s realizačným tímom sústredila až dve desiatky domácich tvorcov do priestorov kaviarne Berlinka v priestoroch SNG. Tam nájdu návštevníci dámsku módu od doplnkov, cez módu na každý deň, až po večerné modely. Na mieste budú k dispozícii štylisti, pripravení poskytnúť návštevníkom cenné rady. Na pláne sú však aj odborné prednášky, ktoré budú tiež tlmočené do posunkovej reči. Pre mladých streetstyle milovníkov je pripravený program aj v kontajnerovom parku na Šafárikovom námestí – Šafku.

Poslanie organizátorov je jasné – dostať módu čo najbližie k ľuďom. Snahy o to sprístupniť dizajn a poodhaliť fenomén módy sú naozaj chvályhodné. A dobré je tiež, že ak náhodou nestihnete do 12. októbra niektorú z bohatej ponuky aktivít SFW, môžete si spraviť módny reparát už pár dní neskôr. Od 15. októbra sa totiž začne trojdňový maratón módnych prehliadok Fashion Live!, v rámci ktorého sa predstavia návštevníkom Starej tržnice najznámejší slovenskí dizajnéri so svojimi kolekciami. Viac podrobností o programe tejto akcie prinesieme v nasledujúcich dňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #štylista #Dana Kleinert #showroom #Slovak Fashion Week

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...