Chcete krajšiu a zdravšiu pleť? Dávajte si pozor na jedálniček

Kvalita pleti odráža množstvo faktorov nášho života. Či už ide o zdedené predpoklady, alebo prostredie, v ktorom žijeme. V neposlednom rade je to však aj stres a zloženie jedálnička.

03.10.2014 15:04
pokožka - pleť - krása - spokojnosť Foto:
Na kvalitu pleti vplýva množstvo faktorov.
debata

Pri potravinách mnoho žien podceňuje ich účinok na pokožku. Pritom práve vyvážený a zdravý jedálniček je jedným z krôčikov, ktorým vykročíte na správnu cestu k príťažlivej pokožke. Platí to najmä u jednotlivcov, nielen žien, ale aj mužov, ktorí sú náchylnejší k citlivej pleti. Vplyv stravy na pleť je však preukázaný aj u tých, ktorí vnímajú svoju pokožku ako relatívne bezproblémovú. V čom sa teda môže ukrývať „nepriateľ“ vašej tváre, ale aj krku, dekoltu či napríklad chrbta – teda partií, ktoré najčastejšie postihuje akné?

Mliečne výrobky

Debata o tom, či sú alebo nie sú prospešné pre telo, trvá už desaťročia. Podľa jednej zo štúdii zverejnenej v odbornom magazíne Clinics in Dermatology sa však preukázalo, že pravidelná konzumácia mliečych výrobkov sa môže odraziť na kvalite pleti. Zároveň u ľudí, ktorí liečili svoj problém s akné, sa ukázalo, že pri ponechaní mliečnych výrobkov v jedálničku, bola ich šanca na zlepšenie stavu menšia ako u tých, ktorí mliečne výrobky vynechali.

Pikantné a štipľavé

Najmä u ľudí s citlivou pokožkou sa konzumácia pikantných jedál odráža na kvalite a vzhľade pleti. Ide o to, že štipľavé jedlá zvyšujú telesnú teplotu a rozširujú cievy, čím môže dochádzať k podráždeniu pokožky, začervenaniu, rozšíreniu viditeľných žiliek.

Cukor

Nie je žiadnou novinkou, že jedlá s vysokým obsahom cukru môžu zvyšovať výskyt akné. Nemusia to však byť len výražky, ktoré cukor spôsobuje. Priveľký obsah cukru sa pretaví aj do kvality vzhľadu pleti – pôsobí unavene, je zašednutá, objavujú sa na nej upchaté póry. Ide najmä o umelo sladené výrobky, sladkosti v tuhej, ale aj tekutej podobe (sladené nápoje), ktoré prinášajú podobné symptómy. V prípade čokolády sa hovorí o tom, že by mohla naopak proti nedokonalosti pleti pomáhať. Musí to však byť čokoláda s vysokým obsahom kakaa a konzumovať ju môžete vo veľmi miernom množstve.

Vo všeobecnosti teda platí, že ak túžite po príťažlivej pleti, mali by ste okrem každodennej kozmetickej starostlivosti dbať aj na vyvážený a zdravý jedálniček. Jeho súčasťou by určite mala byť zelenina a ovocie – mnoho z nich totiž obsahuje vitamíny a minerály pre pleť veľmi prospešné. Upokojujúce, omladzujúce a rozjasňujúce. Voda zase dodáva pokožke hydratáciu a aj preto sa neustále dookola hovorí o dbaní na pitný režim. Vhodné sú aj potraviny s obsahom nenasýtených mastných kyselín a biotínu, ktoré sa podieľajú na zlepšení kvality pleti, ale aj vlasov či nechtov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #jedálniček #pokožka #citlivá pleť #kvalita pleti

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....