To najlepšie z Paríža: Sexi sirény v koži aj nežnosť ako z obrazov!

Parížskym týždňom módy sa ukončil maratón, v ktorom najznámejšie módne domy, ale aj mnohí menej známi tvorcovia predstavili trendy na jar a leto budúceho roka.

02.10.2014 11:00
debata
Módny ateliér Chanel priniesol svoju prehliadku... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Chanel - jar-leto 2015 - Paríž - trendy Módny ateliér Chanel priniesol svoju prehliadku ako pouličnú demonštráciu, prehliadku žien, ktoré sa neboja hýbať dejinami, bojujú za svoje práva, no neboja sa zostať ženské. V rámci kolekcie nechýbali typické chanelovské saká, farebnosť bola divoká najmä na lemoch či zdobných prvkoch. Chanel tiež servíroval delikátne spracovanie bielej čipky či šifónu v zložitých strihoch a priam origami detailoch.

Práve francúzska metropola patrí každoročne medzi tie najsledovanejšie. Dedičstvo ateliérov pôsobiacich v krajine, ktorá má pečať šarmu a vycibreného vkusu, sa nezaprie.

Medzi najsledovanejšie prehliadky patrila tá od značky Chanel. Dizajnér Karl Lagerfeld nesklamal a tentoraz ohúril prezentáciou, ktorú zasadil do makiet parížskej ulice. Modelky vyrazili do ulíc, najprv korzovali, šantili sa, potom vytiahli transparenty. Poltická agitka sa však nekonala, skôr išlo o variáciu na silu ženskosti a štýlu. Chanel ju zdôrazní v budúcich mesiacoch najmä výraznými farebnými plochami zasadenými do typických chanelovských sák či kabátov. Na fazónach, podšívkach, zdobených lemoch. Nechýbali ani zložité detaily zo šifónu na nadýchaných šatách a tiež kvetinové motívy z organzy či hodvábu.

Výletom do minulosti a späť, prehliadka v čase,...
Výletom do minulosti a späť, prehliadka v čase,...
+68Výletom do minulosti a späť, prehliadka v čase,...

Značka Dior vzala svojich hostí opäť na cestu históriou. Estetické vplyvy, ktoré sa v Európe objavovali po stáročia, však autor dizajnu Raf Simons predviedol s moderným dotykom a aktualizáciou určenou na modernú ženu, a treba zdôrazniť mladú ženu 21. storočia. Nádherne vyzerali najmä kabáty s výšivkami, ktoré evokovali francúzsky kráľovský dvor. Záver patril predĺženým plášťom bez rukávov, ktoré pripomínali súdnicke uniformy z 18. storočia. Pri tom však modelky predviedli aj nádherne zdobené bavlnené či džerzejové modely. Nechýbali vypletané detaily.

Výletom do minulosti a späť, prehliadka v čase,... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Dior - jar-leto 2015 - Paríž - trendy Výletom do minulosti a späť, prehliadka v čase, ktorá prináša vplyvy minulosti dnešku a necháva ich splývať s modernými prvkami súčasnej módy - dizajnér Raf Simons z Diora ukázal takýto prístup už pri kolekcii haute couture a pokračoval v ňom aj pri jarnej ready-to-wear. Nádherné boli najmä biele bavlnené šaty s jemným zdobením, perforovaním či výšivkami, Simons však priniesol aj farebnú paletu na predĺžených sakách či kabátoch pripomínajúcich historické francúzske kabáty zo súdneho dvora v 18. storočí.

Jednu z vizuálne najpôvabnejších kolekcií predstavil aj dizajnér Andrew GN, ktorého ovplyvnenie výtvarným umením sa konalo hneď na niekoľkých storočiach – impresionisti, fauvisti, ale aj umelecké hnutie Memphis sa pretavilo do potlačí, vyšívaných kvetinových vzorov či bohatého zdobenia jeho na pohľad jednoduchých modelov tubových šiat a večerných kreácií po zem.

Značka Givenchy zase priniesla akúsi zmes ľudového tirolského kroja a starorímskej gladiátorskej výbavy, pričom fúzia vôbec nevyznela smiešne. Skôr naopak, modely boli veľmi ženské, sexi a spracovaním pripomínali priam couture kreácie.

Kolekcia módneho domu Lanvin, ktorý slávil 125.... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Lanvin - jar-leto 2015 - Paríž - trendy Kolekcia módneho domu Lanvin, ktorý slávil 125. výročie, priniesla výlet do histórie estetiky tejto značky. Nechýbali klasické džerzejové šaty na niekoľko variácií, potom práce s čipkou, brokátmi a výrazným zdobením na povrchoch kabátov či šiat. Jedným z nosných motívov sa však stali aj potlače. Tie navrhol dizajnér Alber Elbaz osobne a vychádzal z maľovaných motívov, ktoré sa nachádzali v ateliéri zakladateľky módneho domu Jeanne Lanvinovej.

Hippies éru pripomenul Dries van Noten – nešiel však len lacno po estetike slávnych detí kvetov. Jeho kolekcia mala hĺbku, jednotlivé modely striedali ľahkosť šifónov či hodvábov s ťažším a masívnejším brokátom.

Brokát nechýbal ani v kolekcii Lanvin. Na oslavu 125. výročia módnej značky pripravil Alber Elbaz najprv plejádu džerzejových šiat na niekoľko spôsobov. Potom prišla na rad čipka, koráliky, nášivky a iné zdobné detaily. Azda najvýraznejším prvkom sa však stali potlače – veľmi nežné a jemné, s faunou aj flórou.

Libanonský dizajnér Elie Saab v Paríži ponúkol... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Elie Saab - jar-leto 2015 - Paríž Libanonský dizajnér Elie Saab v Paríži ponúkol prekvapivo športovú inšpiráciu. Samozrejme, po svojom. Nechýbali nádherné šaty po zem s vysokými rozparkami. Kreácie s čipkovými panelmi všitými zrkadlovo do tubových šiat, ale aj jeho špecialita - bohato zdobené dezény s tisíckami flitrov či perličiek, ktoré povyšovali aj také bežné kúsky ako nohavicový overal či tubovú sukňu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Givenchy #Dior #Paríž #trendy #Chanel #farebnosť #jar-leto 2015

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...