Erotická priehľadnosť či luxus detailu: To naj z týždňa módy v Londýne

Po newyorskom módnom maratóne sa prezentácia trendov a kolekcií na jar a leto 2015 presunuli do Londýna. Aké kľúčové trendy sa zrodili pred zrakmi odbornej verejnosti?

18.09.2014 07:00
debata
Modelky na prehliadke Toma Forda sa striedali... Foto: SITA/AP, Joel Ryan/Invision/AP
Tom Ford - jar-leto 2014 - Londýn - The Best of Modelky na prehliadke Toma Forda sa striedali vo výrazných a odvážnych kúskoch - transparentné modely zdobili len jemné nášivky na intímnych paritách či flitre. Výrazná bola inšpirácia rock'n'rollom a retro estetikou 60-tych a 70-tych rokov.

Hoci reakcie vyvolal rôznorodé, niet pochýb, že výrazný záujem vyvolal. Reč je o Tomovi Fordovi, ktorý servíroval v Londýne kolekciu pre mladú a nezávislú ženu, tak trochu rebelku a výraznú milovníčku luxusu. Jeho úvodné modely koktejlových šiat tesne nad kolená, doplnené koženými bundičkami či kabátmi evokovali tvorbu iného známeho tvorcu – Hediho Slimana zo Saint Laurent. Nechýbala však ani inšpirácia rockovou estetikou a záver ponúkol plejáda eroticky ladených transparentných kúskov, ktoré miestami pripomínali skôr garderóbu kabaretných tanečníc.

Zvieracia ríša bola hlavnou inšpiráciou tvorcu...
Zvieracia ríša bola hlavnou inšpiráciou tvorcu...
+33Zvieracie motívy sa na prehliadke Gilesa...

Britská značka Burberry Prorsum nepochybne nastoľuje trendy – a to nielen na ostrovoch, ale medzinárodne. Najbližšiu jar vidí jej dizajnér Christopher Bailey v znamení vtáčej ľahkosti – svedčí o tom už názov kolekcie. Ľahučké materiály skladané, plisované a zošívané do asymetrických sukní či šiat boli kombinované s farebnými bundičkami z jemnej kože, lakovanej kože či denimu. Dôraz bol kladený na driek, keď aj denimové bundičky boli strihovo zúžené v oblasti bruška, detailom boli lemy s ovčou vlnou. Výrazné a farebné boli aj potlače – či už na šatách alebo trenčkotoch.

Kolekcia britského dizajnéra Christophera Kanea... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Christopher Kane - jar-leto 2015 - Londýn - The Best of Kolekcia britského dizajnéra Christophera Kanea na jar a leto 2015 priniesla veľmi ženské modelys originálnou ideou. Na transparentnom podklade hrali rafinovanú hru motívy uzlov a špagátov. Kane ponúkol aj šaty, pod ktorými "to žije". Tylové vrstvy sa vynárali spod strihov koktejlových šiat alebo sukní z taftu či dišesu.

Dizajnér Christopher Kane ponúkol motív uzlov – objavil sa v potlačiach, ale aj detailoch zdobenia, keď tylové a priehľadné základy topov či celých šiat pokrývali vyšívané hodvábne špagátiky, ktoré sa na tele modeliek zvíjali ako hady. Efektné bolo využívanie plisov a skladania tylu, ktorý akoby nečakane vykúkal spod saténových šiat či sukní, niekedy len akéhosi ich konštruktu.

Jar podľa britskej značky Burberry Prorsum bude... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Burberry Prorsum - jar-leto 2015 - Londýn - The Best of Jar podľa britskej značky Burberry Prorsum bude farebná, ale zároveň tak trochu retro - šaty zdobili potlače starých kníh. Akcent na úzky driek bol zjavný v denimových bundičkách so zúženým driekom, ktoré lemovala ovčia koža. Ľahkosť jarnej sezóny stvárnil dizajnér Christopher Baily v ľahučkých plisovaných a prekladaných sukniach či šatách z plastových plieškov. Nechýbali tenisky - ako znak, že móda dnes žije predovšetkým v uliciach a nie na červených kobercoch a za stenami luxusných víl.

Zaujímavé kolekcie ponúkla aj dizajnérka Mary Katrantzou, v kontraste s jej estetikou, no rovnako skvelá bola Emilia Wickstead. Nechýbala ani móda ulice – samozrejme, s luxusným dotykom. Postarala sa o to značka Ashish, ktorá servírovala mikiny, šortky, denimové bundičky či džínsy. Všetky však detailne prepracované a výrazne zdobené výšivkami. Medzi najzaujímavejšie kolekcie sezóny sa však podľa kritikov zaradili módne ateliéry ako Giles či Erdem. Oba čerpali inšpiráciu zo sveta prírody. Fauna a flóra pretavená do šiat – nielen v rámci potlačí, ale aj v detailoch zdobenia (vyšívaný reliéfny had obkrúcal telo modelky na ružovom dišese) – ani Giles Deacon, ani Erdem Moralıoğlu neváhali využívať výrazné zdobné prvky. Kvetiny z látok, sukne a šaty zdobené vtáčím perím, akoby zo zeme rastúce popínavé liany z látky a krajky obkresľujúce telá modeliek – aj to sa dalo vidieť práve vďaka obom týmto tvorcom v Londýne.

Zvieracia ríša bola hlavnou inšpiráciou tvorcu... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Giles Deacon - jar-leto 2015 - Londýn - The Best of Zvieracia ríša bola hlavnou inšpiráciou tvorcu Gilesa Deacona pri tvorbe jeho kolekcie na jar a leto 2015. Šaty po kolená, ale aj večerné modely či kabátiky zdobili opulentné potlače alebo prvky evokujúce bohatú flóru a faunu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #trendy #Tom Ford #jar-leto 2015 #Christopher Kane #Ashish #Burberry

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...