Opaľovanie sa hore bez je vraj na ústupe. Aké sú hlavné dôvody?

Je opaľovanie "hore bez" minulosťou? Určite to platí vo Francúzsku, aspoň podľa časopisu Elle, ktorý sa na titulnej stránke svojho letného čísla pýta La Fin Du Topless Sur La Plage?, teda doslova Koniec éry hore bez na pláži? Na svojom webe to uviedol britský denník The Guardian.

11.08.2014 11:00
Opaľovanie sa hore bez je podľa francúzskeho... Foto:
Opaľovanie sa hore bez je podľa francúzskeho módnika na ústupe.
debata (7)

Podľa Elle je opaľovanie bez horného dielu plaviek minulosťou hneď z troch dôvodov. Prvým sú rastúce obavy o zdravie a riziko rakoviny kože. Druhým dôvodom je podľa Elle predstava, že ženy bez horného dielu plaviek sú „ľahšie“. Tým tretím potom nárast aktivizmu, ako sú feministky z hnutia Femen, ktoré svoju nahotu využívajú na to, aby upútali pozornosť k rôznorodým témam.

„Opaľovanie bez horného dielu plaviek vnímali ženy v Saint Tropez v 60-tych rokoch ako rozširovanie svojich slobôd,“ píše Elle. A teraz sa zahaľujú? Je to „znepokojujúci príznak spiatočníctva pre postavenie žien,“ píše Elle.

Od tej doby, čo Brigitte Bardotová v 60-tych rokoch na Francúzskej riviére odložila horný diel plaviek, sa väzba medzi opaľovaním hore bez a slobodou žien stala ako prejav pravej rovnosti súčasťou francúzskej kultúry. Správy, že len minimum žien sa teraz opaľuje bez horného dielu plaviek, konkrétne iba dve percentá žien mladších ako 35 rokov, sú zvláštne a pomerne znepokojujúce.

Podľa dvoch Francúzok však nie sú príčinou zahaľovania iba obavy z rakoviny kože alebo politický aktivizmus. Alice Pfeiffer, 29-ročná žurnalistka, ktorá sa mimochodom bez horného dielu plaviek sama opaľuje, si myslí, že to jasne súvisí so sociálnymi médiami. „U mladých žien okolo dvadsať rokov sa s tým stretávame menej,“ hovorí Pfeiffer. Obávajú sa totiž, že by sa potom mohli objaviť hore bez aj na Facebooku.

Ďalej tiež obviňuje americkú „pop-porn“ kultúru – od speváčky Miley Cyrus po módu American Apparel, teda agresívnu nahotu mladých dievčat -, že ovplyvnila pohľad na opaľovanie hore bez. „Globalizácia a amerikanizácia aj pri zobrazovaní žien a ich zmyselnosti vo Francúzsku vytlačila jemnú a poväčšinou aj neškodnú francúzsku erotiku smerom k pornu,“ tvrdí Pfeiffer.

Zmena postoja k opaľovaniu bez horného dielu plaviek je najrozšírenejšia práve vo Francúzsku. V Nemecku sa však stále jedná o normu. Z nedávnej ankety totiž vyplýva, že takmer tretina Nemiek a Rakúšaniek sa opaľuje bez horného dielu plaviek. Každá zo šiestich britských žien potom uviedla, že sa už hore bez opaľovala, prípadne že by tak pokojne urobila v budúcnosti.

„Nepremýšľam o rakovine kože, o tom, že by ma mohol niekto odfotiť alebo o aktivizme, keď sa opaľujem bez horného dielu plaviek. Len sa chcem všade opáliť,“ uvádza 32-ročná Londýnčanka Jess. Pfeiffer tvrdí, že je to generačná zmena. „Francúzky rôznych vekových kategórií sa, ak si pamätám, vždy opaľovali hore bez.“

Aká je však súvislosť medzi odhaleným poprsím a aktivizmom? Nahota ako vyjadrenie politického názoru nie je nič nové, ale až vďaka internetu sa stala pilierom politického aktivizmu. „Ak vo Francúzsku ukážete svoj ​​hrudník, možno to považovať za politický výrok,“ hovorí Pfeiffer.

Parížska spisovateľka Valerie Costa-Kostritskyová si myslí, že na pokles žien opaľujúcich sa bez horného dielu plaviek môžu mať vplyv obavy o vlastné zdravie. Tým naozajstným dôvodom, prečo sa francúzske ženy zahaľujú je však, podľa nej to, že „odhaľovanie je potom pre ich milenca oveľa zaujímavejšie“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #hore bez #rakovina kože #plavky #Elle #opaľovanie

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...