Akné v tridsiatke? Skúste odhaliť príčinu

Stále vás trápia vyrážky, hoci pubertu máte dávno za sebou?

16.07.2014 15:00
akné, pleť, žena Foto:
Nečistá pleť? Skúste odhaliť príčinu.
debata

Nečistá pleť, zapálené vyrážky a mastná pokožka môže ženy poriadne potrápiť aj v tridsiatke. Akné u dospelých nie je ničím nezvyčajným. Často je tento kožný problém spojený s diétou alebo liekmi, kolísaním hladiny hormónov či priberaním na hmotnosti.

Ak sa trápite s pokožkou aj vy, môže to mať rôzne príčiny. Jednou z nich je zlá strava. Štúdie zistili, že čokoláda a čokoládové sladkosti môžu stav kože zhoršovať. Ale nie je to kakao, ktoré robí šarapatu, ale tuk, ktorý sladkosti obsahujú. Čokoládový prášok je v týchto obvineniach naozaj nevinne.

Tiež cestoviny, ryža, biely chlieb či ďalšie uhľohydráty môžu stav akné u dospelých zhoršovať. Uhľohydráty sa v tele menia na cukor a to pre pokožku nie je dobré. Ale podobne môžu byť na vine aj hormóny. Predovšetkým mužský hormón testosterón, môže byť podpísaný pod objavovanie sa vyrážok nielen na tvári, ale aj na hrudníku či na chrbte. Experti radia jesť dostatok kvalitných bielkovín, ako hydinové mäso či ryby, ktoré sa postarajú o stabilnejšie hladiny cukru v krvi.

Pijete veľa kávy, čierneho čaju či koly? Aj kofeín je príčinou vzniku akné u dospelých, keďže stimuluje tvorbu testosterónu. Pozor si treba dávať na niektoré druhy zeleniny ako zemiaky, rajčiny, papriky či čili papričky, ktoré obsahujú alkaloidy a tie môžu pokožku takisto iritovať. Ak rajčiny napríklad uvaríte, množstvo alkaloidov značne redukujete.

Nielen strava, ale aj lieky nie sú pre pleť ničím vďačným. Napríklad lieky na tlmenie bolesti môžu obsahovať zložky, ktoré vášmu telu vadia a koža reaguje začervenaním a vyrážkami. Podobne môžu tento problém u niektorých ľudí spôsobiť aj antibiotiká, ich negatívny účinok dokážete znížiť užívaním probiotík.

Počas tehotenstva sa u väčšiny žien pokožka upraví a zrazu je hladká a bez akné. Po pôrode hladina estrogénu opäť klesne a nečistá pleť je späť. Problém akné u dospelých sa dá rešiť alebo aspoň zmierniť. Kožný lekár nastaví správnu liečbu a s pokožkou budete aspoň o čosi spokojnejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #akné #pleť #príčiny

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...