Prvá dáma bodovala v domácej móde: Všetko mali na svedomí Slováci!

Slovensko má od nedele oficiálne nového prezidenta. Možno aj preto, že jeho manželka sa často nemedializovala, zrak verejnosti sa v nedeľu upieral aj k nej. Skúšku zvládla na jednotku. A s milým bonusom.

16.06.2014 11:51
debata (31)
Prvá dáma Martina Kisková v šatách z dielne... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Andrej Kiska a Martina Kisková Prvá dáma Martina Kisková v šatách z dielne tria slovenských dizajnérok - Dana Kleinert, Jana Kuzmová a Zlatica Hujbertová. Kabelka vznikla tiež podľa ich návrhu. Šperky vytvoril Marián Hornyak.

Novopečenú prvú dámu Slovenska totiž od hlavy po päty obliekali slovenskí dizajnéri a tvorcovia a tak sa nedeľňajšia prezentácia stala zároveň akýmsi synonymom podpory domácej tvorby a trhu.

O garderóbu na slávnostnú inauguráciu a následnú večernú recepciu sa postaralo trio dizajnérok v zložení Dana Kleinert, Jana Kuzmová a Zlatica Hujbertová. „Poznáme sa s prvou dámou už dlhší čas. Martina Kisková nosila moje veci a stále ich nosí a pred inauguráciou sa obrátila na mňa, že by chcela niečo od značky Dana Kleinert,“ prezradila pre Pravda.sk prvá menovaná. Práve v hlave tejto dizajnérky, ktorá je zároveň aj riaditeľkou organizácie Slovak Fashion Council, však vznikol koncept, že by prvá dáma mohla byť reprezentantom domáceho dizajnu ako takého.

Slovenský prezident Andrej Kiska a jeho...
Nový slovenský prezident Andrej Kiska a jeho...
+3Prvá dáma Martina Kisková v šatách z dielne...

„Viem, že aj predtým podporovala a stále podporuje lokálnych výrobcov a dizajnérov – obliecť ju do slovenskej módy bolo teda logickým vyústením našej idey. Predstavila som jej činnosť Slovak Fashion Council, čo riešime, čo reprezentujeme, ako sa snažíme o podporu domáceho dizajnu a povedala som jej, že to, čo ona reprezentuje, by bolo ideálnym spôsobom zviditeľnenia toho, že máme šikovných dizajnérov, návrhárov doplnkov, že sú tu perfektní výrobcovia, že tu existujú ľudia, ktorí sú schopní sa zapojiť do procesu a postarať sa o jej vizáž tak, aby spĺňala všetky dôležité kritériá. Jej sa táto myšlienka veľmi zapáčila a tak sme sa do toho pustili,“ vysvetlila Kleinert.

Na projekt obliekania prvej dámy teda oslovila Janu Kuzmovú a Zlaticu Hujbertovú. „Stretli sme a bola to celkom sranda. Už dávnejšie sme túžili spojiť sa viacerí dizajnéri, ale aj my sme sa vlastne museli učiť spoločnej komunikácii, z ktorej by sme boli schopní vytlačiť maximum. Riešili sme koncepciu, čo vlastne chceme, aby prvá dáma reprezentovala. Mali sme pár pracovných sedení, z toho vznikli nejaké skice a potom jednotlivé modely,“ opísala proces dizajnérka.

Výsledkom práce bolo štvoro šiat, pričom v každých sa uplatnila a prejavila trošku viac jedna zo súčastí tvorivého tria. „Napríklad v inaugaračnom modeli viac cítiť môj prístup a prístup Janky Kuzmovej. Zlatica Hujbertová so svojím prístupom k materiálu a riaseniu sa zase viac vložila do tvorby mentolového modelu na slávnostnú recepciu. Ale spolupráca stavala na tom, že ku všetkému sme sa vyjadrovali každá jedna. Robili sme to spolu, ale každý model vždy niektorá viac,“ pokračovala Dana Kleinert.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska na... Foto: SITA, Katarína Acélová
Andrej Kiska Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska na slávnostnej recepcii. V pozadí stojí jeho manželka Martina v mentolových šatách, ktoré vytvorila Zlatica Hujbertová v spolupráci s Danou Kleinert a Janou Kuzmovou.

Okrem návrhárov odevnej časti garderóby, však nechýbal slovenský podiel ani v tvorbe zvyšku celého outfitu. Šperky vytvoril Marián Hornyák a dvojica kabeliek vznikla tiež v slovenských dielňach. Prvú inauguračnú vyhotovili podľa návrhu trojice dizajnérok v remeselníckych dielňach, kde vznikajú aj kabelky Katie's Bag. Druhá kabelka vznikla v dielni značky Verbua, za ktorou stojí francúzsko-slovenská dvojica. O vizáž sa postarala Barbora Herczeg Sládkovičová, účes upravl Marek Almássy a celkový styling mala na starosti Barbora Yurkovic.

Dôležité, samozrejme, bolo, aby prvá dáma naplnila požiadavky protokolu. A na to dbali tvorcovia tiež. „Snažili sme sa to urobiť tak, aby všetko bolo úplne správne,“ zdôraznila Dana Kleinert a prezradila, že najväčšiu dilemu mali pri výbere farieb jednotlivých šiat. Otázka vyplynula zo zaužívaného myslenia, že keď sa koná akcia večer po siedmej, dámy by mali mať tmavé šaty. „To ale nie je pravda. U dám je v rámci protokolu určené, že musia mať koktejlové šaty patričnej dĺžky, zakryté ramená, pančuchy, ale nikde sa neurčuje farba. Riešili sme to aj konzultáciou, ako to funguje na kráľovskom dvore, ale nikde sa naozaj neurčuje tmavá farba. My sme jedny šaty tmavej farby pripravili, ale vzhľadom k ročnému obdobiu, danej akcii a dress-code si Martina Kisková vybrala práve mentolový model a podľa mňa to bolo úplne adekvátne,“ vysvetlila návrhárka.

O tom, či sa vám prvá dáma v nedeľu počas svojho prvého verejného vystúpenia páčila, si rozhodnete sami. Ale jedno je isté – gesto Martiny Kiskovej podporiť slovenskú tvorbu práve kompletnou garderóbou možno označiť ako mimoriadne pozitívne. Dana Kleinert upozorňuje, že v budúcnosti by bola rada, ak by sa na oficiálnej garderóbe podieľali aj ďalší šikovní slovenskí tvorcovia. Máme ich dosť a tak zostáva dúfať, že čo najviac z nich sa dostane k slovu. Lebo hoci sa od prvej dámy očakáva viac než len dobre vyzerať, aj to, ako vyzerá, má výpovednú hodnotu. A možno to opäť trochu pomôže šíriť dobré meno talentovaných ľudí z našej päťmiliónovej krajiny.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #móda #dizajn #Jana Kuzmová #Dana Kleinert #Andrej Kiska #Zlatica Hujbertová #inaugurácia #Martina Kisková

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...