Kyselina hyalurónová nemá na vrásky veľký vplyv

Kyselina hyalurónová, ktorá je často uvádzaná v reklamách na kozmetické prípravky, nemá podľa vedcov zo zlínskej Univerzity Tomáša Baťu taký veľký vplyv na vrásky, ako je niekedy v reklamách uvádzané. Vedci ju testovali na ženách, u polovice z nich bolo možné sledovať zlepšenie stavu kože, u 30 percent sa stav zhoršil, zvyšok zmenu prakticky nepozoroval.

17.06.2014 08:30
kyselina hyalurónová, vrásky, pleť, tvár, žena,... Foto:
Krém s kyselinou hyalurónovou pomohol proti vráskam len polovici žien.
debata

Vedci použili nedávno vyvinutú experimentálnu metodiku na meranie účinnosti omladzujúcich prípravkov a procedúr, ktorá funguje na princípe 3D skenovania reliéfu kože, oznámila mediálna zástupkyňa vedcov Lucie Trubelíková. Vďaka metóde je možné s vysokou presnosťou merať zmenu hĺbky alebo objem vrások.

„Testovali sme kozmetický preparát s obsahom tejto kyseliny v nanoforme na dvadsiatich dobrovoľníčkach vo veku 31 až 65 rokov,“ uviedol šéf výskumu Rahula Janiš z Ústavu technológie tukov, tenzidov a kozmetiky.

Ženy preparát používali dvakrát denne. „Pred prvou aplikáciou sme vykonali merania na jasne definovaných oblastiach, kde sa vyskytujú očné vrásky. Ďalšie meranie sme uskutočnili po 28 dňoch aplikácie pomocou 3D skenovania reliéfu kože. Ako porovnávacia metóda bol aplikovaný visioscope, čo je digitálna kamera vybavená polarizovaným svetlom a programom na počítanie vrások,“ povedal Janiš.

Súčasťou výskumu bolo aj subjektívne vnímanie účinnosti prípravku s kyselinou hyalurónovou. „Sedemdesiatpäť percent dobrovoľníčok sa zhodlo, že po jej pravidelnej aplikácii na problematické miesta nepozorovali žiadny rozdiel. Niektoré ženy v dotazníku uviedli, že po aplikácii dochádzalo k silnému pocitu pnutia pokožky, ktoré označovali až za nepríjemné,“ poznamenal Janiš.

Na testovaní sa zúčastnila aj päťdesiatročná Simona Chalánková. „Kyselinu hyalurónovú som si pravidelne podľa inštrukcií nanášala do očného okolia, kde sa mi tvoria vrásky. Nečakala som zázraky, ale dúfala som, že dôjde aspoň k miernemu zlepšeniu. Záverečné meranie ma nemilo prekvapilo. V mojom prípade sa totiž vrásky dokonca mierne zväčšili,“ uviedla Chalánková.

Vedci získali vlani európsku dotáciu 20 miliónov českých korún na zvyšovanie exkluzivity výučby. Vznikli nové študijné materiály a inštruktážne videá, škola nakúpila aj nové prístroje. Technologická fakulta je jedinou vysokou školou v Českej republike, ktorá má akreditovaný bakalársky aj nadväzujúci magisterský odbor zameraný na kozmetiku, tuky a tenzidy. Odbor existuje šesť rokov, študuje ho asi sto študentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pleť #vrásky #kyselina hyalurónová

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...