Čína, India či Brazília. Aké tam vládnu ideály krásy?

Kult tela alebo bezchybná bledučká pleť? Nie všetky ženy túžia po tom istom, čo sa krásy týka.

16.06.2014 17:30
debata

Byť krásnou v Európe neznamená uspieť aj v Brazílii či Indii. Zatiaľ, čo tunajšie zvyky sú nám dobre známe, v ďalekej exotike to môže byť celkom inak. Alebo? Po čom prahnú ženy v ďalekej cudzine? Ktoré krásky znamenajú pre ne dokonalosť?

Krátke vlasy? Pre indické ženy nepredstaviteľné. Dlhé, lesklé vlasy sú pre ne synonymom krásy a dokonalosti. Plus bezchybná snedá pleť a mandľové oči, ktoré ešte zvýrazňujú čiernou ceruzkou. Indky kladú pri výbere kozmetiky dôraz na prírodné zložky, ako sú rastlinné oleje či henna. Práve vďaka nim totiž môžu ovládnuť svoje husté a hrubé vlasy. Typickou indickou kráskou je herečka Freida Pinto.

Pôvodom indická herečka Freida Pinto. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Freida Pinto Pôvodom indická herečka Freida Pinto.

Čo považujú Číňanky za pekné, to nemusí celkom korešpondovať so západným ideálom krásy. Všetky túžia po veľmi bielej pleti a tomu prispôsobujú aj starostlivosť, siahajú po kozmetických prípravkoch s bieliacimi účinkami. Mejkap má zvýrazňovať ich nevinnosť a preto je veľmi jemný. Preto si vyžaduje naozaj bezchybnú pleť. K bledej pleti väčšinou volia červený rúž, tmavé oči si síce zvýraznia, ale len veľmi jemne, až nenápadne – maskarou alebo čiernou linkou. Typickou čínskou kráskou je herečka Zhao Tao.

Herečka Zhao Tao. Foto: SITA
Zhao Tao Herečka Zhao Tao.

Krásu si Brazílčanky spájajú predovšetkým s pekným telom. Kult tela vládne v celej Brazílii a tak práve jemu venujú ženy extra starostlivosť. Veď predsa vyvrcholením oslavy tela je karneval v Riu. Sexi telo znamená hladučkú hnedastú pokožku, perfektnú manikúru a lesklé, dlhé zdravé vlasy. Pravidelnú starostlivosť si doprajú ženy bez rozdielu toho, koľko zarábajú. Svojej kráse venujú značnú pozornosť, veď väčšiu časť roka predvádzajú na uliciach svoje telá len v ľahučkých a krátkych šatách. A bikiny patria do ich každodennej výbavy. Typickou brazílskou kráskou je modelka Ana Beatriz Barros.

Brazílska topmodelka Ana Beatriz Barros. Foto: SITA/AP, Andre Penner
Ana Beatriz Barros Brazílska topmodelka Ana Beatriz Barros.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #svet #ideál krásy

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...