Topánky pre Kylie i krásky z Moulin Rouge. Za 2000 eur môžu byť vaše!

Čo majú spoločné sexi tanečnice z Moulin Rouge a slávny pištoľník Lucky Luke? Obúvajú sa u Clairvoya, parížskeho obuvníka špecializujúceho sa na svet filmu, divadla a kabaretu. Píše o tom agentúra AFP.

23.05.2014 12:00
Tanečnice z Moulin Rouge obúva ateliér Clairvoy... Foto: ,
Tanečnice z Moulin Rouge obúva ateliér Clairvoy výhradne a už roky.
debata

Jeho firma sídli na rovnakej adrese od roku 1945, kedy bola založená: vchod číslo 17 na ulici Fontaine v parížskej štvrti Pigalle, kde je veľa nočných barov a striptízových podnikov. Z chodníka je vidieť lopatky mlyna zo slávneho kabaretu Moulin Rouge vzdialeného len 200 metrov.

Z dielne každý rok odíde 300 až 400 párov topánok ručne ušitých na mieru. V štýle obchodu sa miešajú rôzne žánre: je to jednak klasický obchod s obuvou, zároveň sa tu však ocitnete vo svete filmu a kabaretu, na stenách visia fotografie s podpismi umelcov. Na podlahe je červený koberec ako na scéne divadla alebo kabaretu. „Steperi na ňom skúšajú svoje topánky,“ hovorí riaditeľ firmy Clairvoy Nicolas Maistriaux.

Zakladateľ podniku Edouard Adabachian, ktorý sa narodil v Turecku, začal po vojne šiť topánky na mieru. V 60-tych rokoch klopali na jeho dvere najväčšie kabarety: Nouvelle Eve, Lido, Crazy Horse, Moulin Rouge. Firma sa začala špecializovať na svet umenia. Ešte dnes sa tu 80 percent topánok šije pre tanečníkov, cirkusových umelcov či filmových a divadelných hercov.

Speváčka Kylie Minogue na zábere z roku 2006.... Foto: SITA/AP, RICK RYCROFT
Kylie Minogue Speváčka Kylie Minogue na zábere z roku 2006. Jej obuv na turné vznikla práve vo francúzskom obuvníckom ateliéri Clairvoy.

Od dedičov zakladateľa odkúpil firmu Moulin Rouge. „To zaisťuje prežitie podniku a pravidelný prísun zákaziek,“ vysvetľuje Nicolas Maistriaux. Všetky topánky v slávnom kabarete pochádzajú práve od Clairvoya.

Tanečnica môže silno dupnúť bez obáv: podpätok zmierňuje náraz, vysvetľuje riaditeľ Clairvoye. „Topánky pre kabaret musia byť pohodlné a zároveň estetické,“ zdôrazňuje Nicolas Maistriaux.

Firma zásobuje takisto svet filmu. Topánky od Clairvoya nosil Guillaume Gallienne vo filme Me Myself and Mum, objavujú sa v ďalších francúzskych filmoch, napríklad Asterix a Obelix, ale aj v zahraničných snímkach, ako je Mamma Mia, alebo na predstaveniach Slnečného cirkusu – Cirque de Soleil.

Vo westerne Rýchlejší ako vlastný tieň si obul Jean Dujardin tiež topánky od Clairvoya, samozrejme s ostrohami. „Vnútri bol systém, ktorý umožňoval hercovi, aby mal nohy do O,“ uvádza Nicolas Maistriaux.

Kylie Minogue zverila firme Clairvoy ušitie svojich topánok pre koncertné predstavenia v rokoch 2006 a 2008. Viac ako desať centimetrov vysoké podpätky boli vyrobené tak, aby dokázali bez problémov tancovať a chodiť po schodoch.

U Clairvoye pritom pracuje „len“ päť ľudí. „Na ušitie jedných topánok je potrebných asi 250 etáp,“ vysvetľuje Nicolas Maistriaux. Nad jedným párom topánok sa pracuje 20 až 60 hodín.

U Clairvoye si však môže dať ušiť topánky každý, ak mu nie je ľúto vysoliť za pár poriadny balík. Pre ženy sa tu šijú predovšetkým lodičky, ktoré vyjdu na 1500 až 2000 eur. Obuv pre mužov stojí 3500 eur. Je to cena za pohodlie a pekný vzhľad, ale tiež za to, že získate topánky nadčasové, zdôrazňuje Nicolas Maistriaux.

debata chyba
Viac na túto tému: #obuv #topánky #Kylie Minogue #Clairvoy #Moulin Rouge #na zákazku #luxusná obuv

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...