Výskyt melanómov stúpa, na slnku buďte zodpovedná

Slnečné lúče môžu byť pre telo rovnako liekom ako aj záhubou.

22.05.2014 17:00
leto, slnko, pláž, opaľovanie, more, dovolenka,... Foto:
Pobyt na slnku je príjemný, postarajte sa o to, aby bol aj bezpečný.
debata

Pokožka je tá časť organizmu, ktorá je neustále vystavovaná rôznym negatívnym vplyvom. S príchodom jari sa mnohí tešia na opaľovanie, ale pozor! Za posledných tridsať rokoch stúpol výskyt melanómov až tri a pol krát a pribúda nielen ľudí, ktorí majú rakovinu kože, ale aj ďalšie kožné ochorenia. Slnečné lúče môžu byť totiž pre telo rovnako liekom ako aj záhubou. Slnko je síce zdrojom vitamínu D, na druhej strane je však príčinou starnutia pokožky, ako aj spúšťačom rôznych kožných ochorení.

„Opaľovať sa naozaj treba s mierou. Opakujeme to každý rok, ale zdá sa, že je stále veľa ľudí, ktorí si neuvedomujú, aké nebezpečné môže opaľovanie byť. Nielenže hrozia rôzne kožné ochorenia a alergie, ale neriadeným opaľovaním pokožka starne,“ vraví Katarína Cajchanová, dermatovenero­logička z Univerzitnej nemocnice Bratislava, Poliklinika Podunajské Biskupice. Slnko, presnejšie UV-B lúče zo slnka, stoja za vznikom zhubného melanómu, ktorý môže vo vyššom štádiu, potichu a nebadane, ohroziť váš život.

Existuje pravidlo, podľa ktorého je možné rozlíšiť, či ide o nebezpečné znamienko. Táto metóda sa nazýva tiež „ABCDE pravidlo“ a určuje jasné znaky zhubného znamienka. A ako „asymetry“ znamená nerovnomerný tvar, B ako „border“ označuje jeho nepravidelné ohraničenie, C ako „colour“ upozorňuje na akúkoľvek zmenu jeho sfarbenia: buď stmavne, prípadne sa v ňom objavujú aj iné farby, D značí „diameter“, čo z prekladu znamená priemer – ak je znamienko v priemere široké nad 5 mm, určite by ho mal vidieť lekár. Napokon písmeno E predstavuje pojem „elevation“, čiže jeho nárast do výšky, ale aj do šírky. S návštevou odborného lekára pri akomkoľvek podozrení netreba otáľať. Už len pre vlastný dobrý pocit, podozrivé znamienka si treba dať skontrolovať čo najskôr dermatológom.

Pri pobyte na slnku treba dbať na ochranu pokožky aj v prípade, že idete napríklad len na prechádzku, či mierite za priateľmi na letnú terasu. Pri aktívnom opaľovaní by mala byť ochrana kože samozrejmosťou. V oboch prípadoch sa však často na ochranu zabúda. A to je chyba.

Aby vaša pokožka pobytom na slnku neutrpela, naopak, aby bola svieža, hydratovaná a hladká aj počas leta, vyskúšajte niektoré z letných noviniek starostlivosti o pokožku.

Naše tipy

Pre zdravú a krásnu letnú pokožku

Dokáže vás slnko potrápiť?

Máte sklony k spáleniu pokožky už pri prvom stretnutí so slnečnými lúčmi? Alebo sa obávate výskytu nepríjemných príznakov Mallorca akné pri návšteve obľúbenej dovolenkovej destinácie?

Foto: archív firiem
Ladival gél

Potom znie rada jednoducho – vyberajte si taký prípravok, ktorý neobsahuje žiadne zložky podporujúce alergické reakcie, akými sú: tuky, emulgátory, parfumy, farbivá, či konzervanty. Rada prípravkov Ladival: Alergická koža – je určená práve pre vás, a to bez ohľadu na to, či patríte k majiteľom normálnej, citlivej či obzvlášť náročnej pleti.

Ladival gél, odporúčaná cena: 9,20 eur

Ladival sprej, odporúčaná cena 10,90 eur

Ľahký a účinný

Jemné, nelepivé a nemastné opaľovacie mlieko s ochranným faktorom SPF 25 v spreji.

Foto: archív firiem
Oriflame, Sun Zone Light Body Spray SPF 25 Medium

Je vodoodolné, ľahko sa vstrebáva do pokožky, hydratuje ju a zanecháva ju hebkú, prevoňanú príjemnou vôňou.

Oriflame, Sun Zone Light Body Spray SPF 25 Medium, 150 ml kúpite za 7,99 eur

Slnku neodolávajte

Ak nedokážete odolať letnému opaľovaniu, neodolávajte. Nezabudnite však na ochranný krém, mlieko či sprej a dobré rady odborníkov – vyberajte si prípravky, ktoré obsahujú UVA a UVB filter, sú odolné voči vode a natierajte sa niekoľkokrát denne. Cien opaľovací krém – vás chráni pred UVA aj UVB žiarením.

Foto: archív firiem
Cien SPF 10/20, opaľovací krém

Obsahuje zvlhčujúce bambucké maslo a je odolný voči vode. Krém nanášajte v dostatočnom množstve opakovane, aby ste pokožku chránili zvlášť po utieraní a pri potení.

Lidl: Cien, SPF 10/20, 100 ml kúpite za 2,49 eur

Mastná pokožka v lete?

Príčinou je tvorba prebytočného kožného mazu, strata hydratácie a prirodzenej rovnováhy. Nová pleťová starostlivosť Solutions – Balanced+ Matte obmedzuje tvorbu mazu a udržiava pleť matnú a dostatočne hydratovanú. Nová línia obsahuje výťažky z kmeňových buniek hrozna, vďaka ktorým minimalizuje tvorbu prebytočného mazu a pomáha pleťovým bunkám zachovať si svoju prirodzenú hydratáciu.

Foto: archív firiem
Avon, Zmatňujúci denný krém s OF15 Balanced+ Matte

Avon, Zmatňujúci denný krém s OF15 Balanced+ Matte, 50 ml kúpite za 7,90 €

Bambucké maslo pre hydratáciu

Pomáha regenerovať suchú a dehydrovanú pokožku najmä. Bambucké maslo je na rozdiel od iných ingrediencií spracované za tepla, napriek tomu ho Raw Gaia zaradila do svojej ponuky, pretože má vynikajúce hydratačné, regeneračné a ochranné schopnosti a je bohaté na prírodné vitamíny A, E a F a esenciálne masté kyseliny.

Foto: archív firiem
shea body butter cropped small300

Maslo sa získava z jadier orechov stromu Maslovníka afrického a následne sa spracúva a zmiešava s bio olejom z marhuľových jadierok, za účelom udržania jeho čistej kvality a regeneračnej schopnosti.

Bambucké maslo, Raw Gaia, 15 ml kúpite za 6,50 eur

Hladká pleť počas leta

Pleťový peeling zanecháva pokožku hladkú, jemnú a vyživenú. Upokojujúce esenciálne oleje ylang ylang a detoxikačné vlastnosti sladkého pomaranča v kombinácii s harmančekom zanechávajú pokožku viditeľne revitalizovanú.

Foto: archív firiem
Harmančekovo-jojobový pleťový peeling, Trevarno

Organické oleje z jojoby a pšeničných klíčkov pomáhajú pleť oživiť a rozžiariť.

Harmančekovo-jojobový pleťový peeling, Trevarno, 60 ml kúpite za 21,50 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #dermatológ #melanóm #novinky

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...