Kulty aj konzum, smrť aj samota: móda mladých dizajnérok odhalila všeličo

Šesť mladých žien - dve bakalárky a štyri magistry z Vysokej školy výtvarných umení dostali priestor minulý týždeň ukázať, akým smerom sa vyvíja a aký potenciál v sebe má mladá slovenská móda.

19.05.2014 15:28
debata
Maja Božović - kolekcia Spomienky do budúcna. Foto: Ľuboš Kotlár
Maja Božović - kolekcia Spomienky do budúcna. Maja Božović - kolekcia Spomienky do budúcna.

Stalo sa tak na výročnej prehliadke odevného Ateliéru 343, v ktorom pod vedením profesorky Júlie Sabovej tvoria mladí ambicózni dizajnéri. Široká verejnosť sa aj (či najmä) vďaka tejto prehliadke v Koncertnej sále Bratislavského hradu mohla pozrieť na talenty inokedy skrývané najmä za stenami školy.

Azda najskúsenejšia v zostave je Maja Božović – 24-ročná srbská rodáčka, ktorá študuje v Bratislave. Má za sebou už zhotovenie modelu pre Adelu Banášovú v rámci výročného vyhlásenie cien Nadácie Tatra banky, s ktorým ruka v ruke ide aj titul Mladý módny tvorca a finančná prémia. Pravdepodobne aj vďaka nej bola jej kolekcia Spomienky do budúcna materiálovo pestrejšia a viditeľne finančne nákladnejšia než v prípade jej kolegýň. Práve jej kreácie patrili aj k vizuálne najpútavejším.

Katarína Š. Fedorišinová - kolekcia Kult. Foto: Ľuboš Kotlár
Katarína Š. Fedorišinová - kolekcia Kult. Katarína Š. Fedorišinová - kolekcia Kult.

Podobné platilo aj v prípade Kataríny Š. Fedorišinovej, ktorá si za tému svojej kolekcie vybrala súčasný svet pop-kultúry a jeho ovplyvňovanie nášho každodenného života. Vizuálne stvárnenie bolo osviežením pre oko – niekoľko odtieňov žltej, zlatá, zaujímavé detaily s výložkami či opaskami a lakovanými panelmi, kontrast ľahkosti s akousi priam vojenskou prísnosťou a strohosťou – to mohli vidieť návštevníci minulotýždňovej módnej šou.

Ďalšie dve kolekcie poukázali na to, že mladá tvorivá duša je aj duša melancholická a občas priam pesimistická. Kolekcie Soledad od Emmy Korpovej a Catharsis od Leny Rypákovej boli každá iná, no predsa sa v nich dali nájsť spojovacie motívy. Korpová vychádzala z tradičnej latinsko-americkej odevnej kultúry, na odevoch sa pohrala so strihovými detailmi, niektoré kreácie akoby náročky postrádali jasnú siluetu či formu. Rypákovej Catharsis pôsobila priam divadelne. Ako sama uvádza, inšpiráciou jej bola tvorba umelcov na pokraji smrti a niekoľko „smrtiek a obesencov“ by ste možno odčítali aj v jej temnejminikolekcii.

Lena Rypáková - kolekcia Catharsis. Foto: Ľuboš Kotlár
Lena Rypáková - kolekcia Catharsis. Lena Rypáková - kolekcia Catharsis.

Okrem štvorice magistier sa na Bratislavskom hrade odprezentovali aj bakalárky Silvia Kissová (kolekcia Zmyslové vnímanie) a Silvia Hollá (Chcem ti dať niečo, čo nosím) a tiež prostredníctvom prehliadky sukní aj ďalší študenti Ateliéru 343.

Záverečné bakalárske a magisterské kolekcie odevov pozostávajú kažodoročne zo 6 až 12 modelov a sú výsledkom práce študentov počas jedného až dvoch semestrov. Študenti si v záverečných ročníkoch sami volia témy ktoré spracovávajú od počiatočných skíc, cez konštrukcie strihov a výber technologických postupov v závislosti od zvolených materiálov až po finálnu realizáciu. Záverečná prezentácia vyžaduje aj spracovanie dokumentácie tvorby vo forme portfólia. Prehliadka je súčasťou post produkcie a celej diplomovej práce.

Kolekcia Emmy Korpovej a názvom Soledad.
Kolekcia Emmy Korpovej a názvom Soledad.
+5Kolekcia Emmy Korpovej a názvom Soledad.
Lena Rypáková - kolekcia Catharsis.
Lena Rypáková - kolekcia Catharsis.
+4Lena Rypáková - kolekcia Catharsis.
Katarína Š. Fedorišinová - kolekcia Kult.
Katarína Š. Fedorišinová - kolekcia Kult.
+8Katarína Š. Fedorišinová - kolekcia Kult.
Maja Božović - kolekcia Spomienky do budúcna.
Maja Božović - kolekcia Spomienky do budúcna.
+5Maja Božović - kolekcia Spomienky do budúcna.
Silvia Hollá - kolekcia Chcem ti dať niečo, čo...
Silvia Hollá - kolekcia Chcem ti dať niečo, čo...
+4Silvia Hollá - kolekcia Chcem ti dať niečo, čo...
Silvia Kissová - kolekcia Zmyslové vnímanie.
Silvia Kissová - kolekcia Zmyslové vnímanie.
+6Silvia Kissová - kolekcia Zmyslové vnímanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maja Božovic #Ateliér 343 #absolventská prehliadka #Silvia Kissová #Emma Korpová #Silvia Hollá #Leny Rypáková

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...