Šaty pre lesbické nevesty: Každá žena túži byť v deň D jedinečná!

Od vypasovaného kostýmu po dlhé šaty alebo bavorské kožené nohavice: nemecká návrhárka Helen Benderová oblieka na tisíc spôsobov lesby, ktoré sa chystajú uzavrieť registrované partnerstvo.

30.04.2014 15:40
debata
Ilustračná fotografia: Základnou požiadavkou je... Foto: SHUTTERSTOCK
dve nevesty - lesbické nevesty - šaty z Nemecka - ilustračné foto Ilustračná fotografia: Základnou požiadavkou je to, aby sa oblečenie oboch žien harmonicky dopĺňalo.

Pred dvoma rokmi, keď ju o pomoc požiadala priateľka, si totiž uvedomila, že na širokom trhu svadobných šiat ešte existuje priestor, ktorý môže vyplniť. "Nemohli nájsť v obchodoch to, čo chceli,“ zveruje sa dvadsaťsedemročná návrhárka vo svojom ateliéri v západonemeckom Mainzi.

„Ani ja som si neuvedomovala, že tu je nejaká neuspokojená potreba,“ citovala ju agentúra AFP. Nemecko od roku 2001 uznáva civilné zväzky homosexuálnych párov, registrované životné partnerstvá, nie však manželstvo. Emócie a prípravy sú však rovnaké, akoby išlo o klasickú svadbu, uisťuje Benderová.

Základnou požiadavkou je to, aby sa oblečenie oboch žien harmonicky dopĺňalo. Môže to byť rovnaká farba či rovnaká téma, ktoré spájajú oba odevy, či už ide o dvoje šaty, alebo o šaty a kostým. Zároveň je potrebné, rovnako ako pri tradičnej svadbe, držať v tajnosti oblečenie budúcej nevesty, ktoré má byť v ten veľký deň prekvapením.

„Pre väčšinu párov je dôležité, aby obaja neboli nútení vystupovať v nejakej sexuálnej identite,“ tvrdí Benderová, ktorá žije s priateľkou a vraj nikdy nezažila diskrimináciu. „Nevesta chce byť považovaná za nevestu, aj keď má na sebe kostým. Lesby si želajú, aby vyzerali ako dve nevesty, nechcú sa podobať mužovi a žene,“ hovorí.

Najžiadanejšími farbami sú biela, krémová a sezónne "cappuccino“, z materiálov sú v obľube satén, hodváb a čipka. Niektoré menej konvenčné páry sa rozhodujú pre čiernu kožu, sivú a ružovofialovú far­bu.

Najobľúbenejšie sú vypasované nohavicové kostýmy, šaty vychádzajúce z módy 20. rokov minulého storočia či nohavicové kombinézy, ktoré nezdôrazňujú ani ženský, ani mužský prvok, doplnené niekedy dlhou sukňou, ktorá sa po obrade odloží. "Na skúšky prichádzajú väčšinou s matkami, svokrovcami alebo priateľkami,“ hovorí návrhárka. Sama sa bude v septembri vydávať za svoju partnerku, policajnú úradníčku. Na sebe bude mať šaty, ktoré si sama navrhla, ale ušila jej ich jedna priateľka, aby sa zachoval prvok prekvapenia.

K jej najvýstrednejším kreáciám patria sexy šaty z čiernej kože zdobené flitrami a s vlečkou. Zatiaľ o ne nikto neprejavil záujem. „Na manekýnke to vyzerá úžasne, ale je to možno príliš originálne,“ priznáva návrhárka.

Jej zákazníčka Martina Eimannová, dvadsaťpäťročná inžinierka z Ingelheimu, uzavrie v máji partnerstvo so svojou družkou Sandrou. „Šaty, ktoré sme si zvolili, odrážajú to, že si neželáme štandardnú svadbu,“ zdôrazňuje.

Benderová študovala na návrhárskej škole pri Stuttgarte, potom navštevovala kurzy manažmentu. Svoje prvé svadobné šaty navrhla pre svoje priateľky v roku 2012. Pre jednu to bola nohavicová kombinéza so zlatisto krémovou vestou a pre druhú dlhé šaty s kapucňou v rovnakých odtieňoch. Obe boli nadšené. „Pri prvej skúške plakali,“ hovorí.

Nasledovali ďalšie objednávky a návrhárka sa potom pustila do svojej prvej kolekcie Hers & Hers. V jej šatách doteraz uzatváralo partnerstvo 14 párov lesbičiek. Ďalších 19 šiat sa teraz pripravuje. Ceny sa pohybujú od 1400 do 1900 eur bez materiálu. Benderová vlani predstavila svoju kolekciu na Fashion Week v New Yorku a teraz sa začína zaujímať o medzinárodný trh s návrhmi oblečenia pre gejov.

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #svadobné šaty #lesby #Helen Benderová

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...