Zdravé opálenie s cukrovým nástrekom

Slnečné lúče i solárium spôsobujú predčasné starnutie pokožky.

27.04.2014 07:00
Opálenie nástrekom je zdravé. Foto:
Opálenie nástrekom je zdravšie ako to, ktoré získate zo slnečných lúčov.
debata (1)

Chemické zloženie samoopaľovacích krémov po nanesení často spôsobuje žltkastý odtieň a tvorbu fľakov a procedúra tak nevedie k žiaducemu efektu. Ako inak môžu zhnednúť tie, ktorým príroda nadelila alabastrovú pokožku? S pomocou nástreku z cukrovej trstiny!

„Ide o opaľovací nástrek na báze cukru, keď sa farbivo získava z cukrovej trstiny,“ hovorí Silvia Dragan, majiteľka holistického a transformačného centra XOXO Body & Mind. Dokonca aj na jazyku je mierne sladký, hoci ochutnávať ho práve nemusíte a kým zaschne, je mierne lepkavý.

Samoopaľovací nástrek sa rozprašuje prostredníctvom kompresora so tlačeným vzduchom, ktorý hučí ako vysávač. Nepoužívajú sa pri tom žiadne prostrediu škodlivé plyny v podobe freónov či iných. Vznikne jemný závoj rozptýlených drobných kvapôčok, ktorý dopadá na pokožku.

Dôležité je vedieť, že zhnednutie nevzniká na základe tvorby kožného farbiva melanínu, ako napr. pri pôsobení slnečných lúčov či chemických prostriedkov, ale „cukrová farba“ priľne na určitý čas na pokožku. „Celá procedúra trvá iba niekoľko minút, je možný výber z dvoch odtieňov opálenia a sprevádza ju príjemná vôňa,“ pokračuje Silvia Dragan.

Postavíte sa do kabínky, ktorá je vlastne sprchovým kútom. Ešte predtým si natriete dlane, nechty a plochy nôh, prípadne obočie, krémom, ktorý funguje ako blokátor. Na chodidlá si prilepíte špeciálne papierové „papučky“. Na týchto miestach by sa totiž kvôli rohovinovej vrstve na pokožke farba mohla nahromadiť.

Na ochranu vlasov sa používa jednorazová sieťka, hanblivé dostanú k dispozícii jednorazové nohavičky, prípadne si môžu nechať svoju vlastnú bielizeň, musia však rátať s tým, že pod ňou ostanú biele. A v prípade, že majú inak vykrojené plavky, bude biele pásy na tele vidieť. Preto je najlepšie, ak má toho klientka na sebe čo najmenej. Samozrejme, nie všetky chcú samoopaľovací nástrek aplikovať na celé telo, niektoré požadujú len tvár, prípadne dekolt.

Kozmetička aplikuje nástrek zo vzdialenosti jedného metra pri postupnom otáčaní sa klientky a pri aplikácii na horné partie tela na chvíľu zadrží dych. Rúško totiž z logických dôvodov na tvári mať nemôže. Keďže nejde o chemickú látku, reakcie v podobe kýchania či kašľa sú ojedinelé, hoci astmatičky by mali procedúru zvážiť.

„Ak je niekto citlivý, je dobré doniesť si morskú vodu v spreji a po nástreku si urobiť hygienu nosa,“ odporúča majiteľka XOXO. Cukrový nástrek schne 5 až 15 minút, najpomalším miestom je hrudník. Keď prestane byť lepkavý, klientka sa môže obliecť. Najlepšie je, ak oblečenie nemá príliš svetlé farby, pretože prvých 12 hodín, kým sa farbivo stabilizuje, môže „púšťať“. V deň nástreku sa preto neodporúča športovať, ísť do sauny, kúpať sa a sprchovať.

To, koľko bronzová vydrží, je individuálne. Závisí od hygienických návykov, miery potenia. „Je to tých 8–14 dní. Najrýchlejšie sa opálenie zmýva na tvári, pretože tú denne odličujeme. Takisto zvykneme klientky upozorňovať na to, že nie na celom tele máme rovnaký typ pokožky. Preto môže byť odtieň na niektorých miestach slabší či silnejší, ale aj autentické opálenie je predsa nedokonalé. Pokožka tiež nepigmentuje všade rovnako.“ Napokon, platí to aj pri samoopaľovacích krémoch či telových mliekach.

Výhodou „Speed bronzera“, cukrového nástreku, je to, že ho môžu absolvovať tehotné ženy, dokonca deti. Kto má doma pubertiačku, čo sa chystá na párty a nechce ísť za „Snehovú kráľovnú“, môže sa premeniť na „hnedú cukrovú pusinku“. Doslova.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pokožka krku #opálenie #nástrek

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Vyberajte vhodný typ hydratácie práve pre svoju pokožku.
Šetrite, avšak si dávajte pozor na čom šetríte....