Boj s akné je beh na dlhú trať. Vhodná starostlivosť povolený doping

Akné je pomerne bežnou chorobou. Postihuje zhruba 90 percent tínedžerov a čelí mu aj približne 60 percent dospelých žien.

11.03.2014 14:00
akné - prejavy - choroba Foto:
Problémy s akné rieši množstvo tínedžerov, ale aj dospelých žien.
debata

To tvrdí odborníčka Katie Rodan, ktorú cituje server SheKnows.com. Čo je však podľa nej veľkou výhodou súčasnej starostlivosti o pleť je dostupnosť prípravkov, či už kozmetických, lekárskych, alebo ich fúzie, vďaka ktorým aj ľudia so sklonom k akné môžu fungovať s pleťou, ktorá vyzerá tak zdravo ako v prípade niekoho, koho akné netrápi.

Dermatologička upozorňuje, že dôležité je tiež dodržiavať určité postupy v každodennom fungovaní, ktoré pleti prospievajú a bránia zvýšeniu pravdepodobnos­ti akné.

Základ spočíva, samozrejme, v starostlivosti. V jej prípade je asi najošemetnejším problémom schopnosť nájsť si správny prípravok či kombináciu prípravkov. Vždy je vhodné absolvovať pohovor s odborníkom, ktorý diagnostikou určí typ pleti a odporučí jednotlivé prípravky.

Ani to však nemusí byť zárukou, že nájdete ten správny. Niekedy je to, bohužiaľ, aj o testovaní a skúšaní. A pleť pritom ešte trošku potrápite. Pri čistení však buďte jemná. Pílingy alebo príliš silné čistenie môže pleť podráždiť – naučte sa teda k pleti pristupovať ohľaduplne. Pokiaľ máte pleť so sklonom k mastneniu, určite sa vyhýbajte prípravkom na olejovej báze. Podobné platí aj pri líčidlách.

Veľmi dôležité je dodržiavať prísnu hygienu pleti. Akné vychádza z nadmernej produkcie mazu – séba, ktoré ucpháva mazový kanálik. Keď nemôže odtekať, vytvára čierne bodky a mikrocysty. Ako ďalšia môže prísť na rad baktéria, ktorá je priťahovaná nadmerným množstvom séba – mazu v pokožke a v mazových kanálikoch spúšťa zápal, ktorý spôsobí tuhé, červené, niekedy až bolestivé pupienky. Okrem nej môžu pleti škodiť aj baktérie v našom bežnom živote. Vankúše, prikrývky, ale aj neumyté roky, ktorými chytáme tvár môže spôsobiť nepríjemnosti a ďalšie boľavé a nepekné vyrážky.

Hoci stále viac odborníkov prizvukuje, že žiadna konkrétna potravina akné nespôsobuje, tiež dodávajú, že príjem niektorých potravín zhoršuje proces čistenia pleti. Ide najmä o ťažké potraviny a tie, ktoré zahlieňujú. Rodanová radí znížiť objem polotovarov a predpripravených jedál a dodať do jedálnička veľa čerstvých potravín – zeleniny a ovocia, ale tiež napríklad potravín bohatých na omega 3-mastné kyseliny, ktoré tlmia zápalové procesy.

Rozhodne neodporúča vystavovanie pleti slnku. Tvrdenie, že slnko lieči vyrážky je podľa dermatologičky jeden z najväčších mýtov. "Veľa ľudí si myslí, že slnko vysuší vyrážky. Ale aby bolo jasné, slnko dokáže spraviť s akné ešte horšie. Môže pokožku poškodiť a je najlepšie vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu či soláriu.

Lekári tiež upozorňujú, že na akné nie je dobré vyraziť vyzbrojený vlastným odhodlaním a prstami. Vytláčanie vyrážok častejšie zhorší zápalový proces, ba čo viac vytvára sklon k trvalým následkom. Na pleti často zostávajú červené alebo hnedé škvrny, drobné jazvičky. Niektoré sa hoja týždne, niektoré mesiace a niektoré sa nezahoja vôbec. Ak sa im chcete vyhnúť, mali by ste sa vyvarovať neodborného vytláčania vyrážok. Tiež voľte prípravky, ktoré okrem pôsobenia na pleť so sklonom k akné, pôsobia aj korekčne a obnovujúco. Niektoré dokážu pigmentové škvrny a pozostatky akné zjemniť, vyhladiť, či úplne eliminovať. Samozrejme, dôležitá je komplexná a dlhodobá starostlivosť.

Tipy na starostlivosť o aknóznu pokožku:

Effaclar Duo + od La Roche Posay – vynovená verzia známeho prípravku pre pleť so sklonom k akné pôsobí proti stopám po akné a predchádza ich vzniku. Vďaka patentovanému ceramidu Procerad redukuje nedokonalosti pleti a pomáha rekonštruovať kožnú bariéru. Je vhodný pre mastnú, no zároveň citlivú pleť.

TriAcnéal krém od Avéne – je určený na aknóznu pleť dospievajúcich a dospelých. Obsahuje kyselinu glykolovú, ktorá napomáha eliminovať nedostatky pokožky a má zjemňujúci efekt na povrchu pokožky. Retinaldehyd bráni opakovanej tvorbe akné a zbraňuje vzniku jaziev. Termálna voda Avéne má upokojujúci a protizápalový účinok, redukuje sčervenanie mastnej pokožky.

Pate Grise od Payot – pasta, ktorá hojí, prečisťuje a urýchľuje zrenie pupienkov v rekordne krátkom čase. Neutralizuje baktérie, ktoré spôsobujú akné. Silne antibakteriálny extrakt bridlice napomáha regulácii tvorby mazu a eliminuje pravidelný výskyt vyrážok.

Normaderm Night Detox od Vichy – ide o nočnú starostlivosť, ktorá dezinfikuje a detoxikuje pleť. Pôsobí na prejavy nadmernej produkciu mazu počas noci a znižuje ich počas noci. Sťahuje póry, zjednocuje vzhľad pleti a eliminuje nedokonalosti.

Bioderma Sébium AKN – Obsauje zinkový glukonát, ktorý má čistiacu a maz regulujúcu funkciu, spomaľuje nadmernú tvorbu kožného mazu a rozmnožovanie mikroorganizmov, ktoré sú zodpovedné za problematické miesta. Upokojujúce zložky ošetrujú červené vyrážky. Vyhladzuje textúru pokožky a zanecháva ju čistú, je obohatený o hydratačné zložky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #akné #podráždená pleť #vyrážky

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...