Pocta žene, ktorá formovala britskú módu

V máji uplynie sedem rokov od smrti jednej z najslávnejších britských štylistiek, módnej ikony a pravdepodobne najvplyvnejšej dámy britskej módnej scény - Isabelly Blowovej. Jej život pripomenula výnimočná výstava v londýnskom Somerset House.

07.03.2014 07:00
Isabella Blow: Fashion Galore! Foto:
Výber z úchvatného šatníka obsahoval aj kúsky z ateliéru Alexander McQueen a tvorby McQueena pre Givenchy, nechýbali klobúky od Philipa Treacyho.
debata

Nádherné šaty, často odvážne a avantgardné, s výraznými historickými prvkami. Excentrické klobúky brániace tvár ako zátarasy pred vpádom nepriateľa. Výrazný červený rúž na priam priesvitnej papierovobielej tvári, tenká ruka predlžujúca sa do ešte tenšej cigarety zovretej medzi prstami. Ak by žila, ani dnes by mnoho ľudí nedokázalo od Isabelly Blowovej odtrhnúť oči.

Pomohla k zrodu elity

Žena s úderne excentrickým vzhľadom však nikdy nebola len atrakciou, ktorá sa túži predvádzať a šokovať, aby sa jej fotky objavili v spoločenskej rubrike. Isabella Blow módou žila. Vďaka jej oddanosti dizajnu dostal koncom 20. storočia britský módny priemysel novú tvár, väčšie dotácie a podporu zo štátnej pokladnice a svetu daroval niekoľko výnimočných tvorcov, medzi inými Husseina Chalayna a Juliena Macdonalda či topmodelky Stellu Tennantovú alebo Sophie Dahlovú. O Blowovej sa však najčastejšie hovorí ako o objaviteľke a patrónke Alexandra McQueena.

Módna editorka, ikona Isabella Blow na portréte...
Výber z úchvatného šatníka obsahoval aj kúsky z...
+8Jedna z klobúkových kreácií od Philipa Treacyho.

Keď na umeleckej škole Central Saint Martins odprezentoval vtedy mladý britský dizajnér svoju absolventskú kolekciu, nadšená redaktorka ju odkúpila do posledného kusa. Sama nemala dosť peňazí, a tak sa s McQueenom dohodla na mesačných splátkach. Neskôr od slávneho dizajnéra dostávala šaty ako dar, na odplatu ho však podporovala, ako mohla – mediálne a, samozrejme, aj nosením jeho šiat ako jedna z rešpektovaných estetických ikon.

Ešte skôr ako McQueen sa Blowovej chránencom stal klobučník Philip Treacy. Jeho avantgardné pokrývky hlavy boli jedným z poznávacích znakov príslušníčky aristokratickej rodiny Broughtonovcov, ktorá napriek modrej krvi nežila celkom rozprávkový život.

Rozvod rodičov a náhly odchod matky, ktorý musela prekonať ako tínedžerka, v nej odštartoval celoživotný boj s depresiami. Treacyho kreácie boli pre ňu často únikom od okolitého sveta. „Nenosím klobúky ako doplnok, nosím ich ako moju súčasť. Ak sa cítim skutočne na dne, idem za Philipom, nechám si zakryť tvár a cítim sa fantasticky. Ale keď som ešte hlbšie ako na dne, musím skočiť za doktorom, aby mi predpísal nejaké tabletky,“ povedala raz Isabella Blow.

Nebezpečná krehkosť módnych géniov

Sklamanie jej podľa niektorých priateľov a spolupracovníkov napokon spôsobil aj sám McQueen – muž, ktorý označoval Blowovú za svoju múzu. Keď sa totiž stal svetoznámym a jeho spoločnosť odkúpila Gucci Group, Isabellu rozčarovalo, že jej neponúkol pozíciu v kreatívnom tíme.

Módna editorka, ikona Isabella Blow na portréte... Foto: Diego Uchitel
Isabella Blow Módna editorka, ikona Isabella Blow na portréte Diega Uchitela.

„Len čo sa začali obchodné rokovania, cítila sa odstrčená. Každý z McQueenovho okolia sa dočkal nejakej zmluvy, ona dostávala len šaty zadarmo,“ uviedla v rozhovore s módnou žurnalistkou Cathy Horynovou štylistkina priateľka Daphne Guiness. To už bolo pár mesiacov po smrti módnej ikony.

Bývalá spolupracovníčka magazínov Vogue, Tatler či Sunday Times sa v máji 2007 otrávila herbicídom. Médiá neskôr potvrdili, že okrem depresií ju sužovala aj rakovina vaječníkov. McQueen ju spoločne s Philipom Treacym a Isabellinou sestrou Julie obliekali do truhly.

Hoci ani Blowovej manžel Detmar Blow nedokázal odpustiť slávnemu tvorcovi, že sa jeho milovanej Isabelle obrátil chrbtom v otázke ekonomickej podpory a akejsi profesionálnej reciprocity, niet pochýb, že do posledných dní života Alexandra McQueena bola táto dáma jeho múzou a inšpiráciou. Už na jar 2008 vytvoril s Philipom Treacym kolekciu na počesť Isabelly, celý priestor prehliadky rozvoniaval obľúbeným parfumom módnej editorky. S Blowovou ich spájalo estetické cítenie, výnimočné a originálne myšlienky, ale aj duševná krehkosť. Tvorivá energia sa razom mohla zmeniť na deštruktívnu silu, u McQueena, bohužiaľ, povzbudenú aj drogami. Keď vo februári 2010 podľahla chorobe aj dizajnérova matka, jeho samovražda o deväť dní neskôr bola podľa mnohých len zúfalým činom po strate dvoch najbližších žien v živote.

Kráľovná zomrela, nech žije kráľovná…

Philip Treacy, azda najvernejší Blowovej chránenec, roku 2010 vyhlásil, že na život prvej dámy britskej módy by sa nemalo pozerať so smútkom. „Nič na nej nebolo tragické. Bola triumfálna,“ vyhlásil podľa Vogue.co.uk. A triumfálne si ju pripomenuli aj počas uplynulých mesiacov v priestoroch britského Somerset House. Miesto, ktoré je zároveň dvakrát ročne stánkom pre exhibíciu dizajnérskych salónov počas týždňa módy, ponúklo strechu výnimočnej výstave s názvom Isabella Blow: Fashion Galore!

Zábery z výstavy Isabella Blow: Fashion Galore!. Foto: Peter MacDiarmid/Getty for Somerset House
Isabella Blow: Fashion Galore! Zábery z výstavy Isabella Blow: Fashion Galore!.

Bola to práve Daphne Guiness, dedička známeho pivárenského koncernu a umelkyňa, ktorá poskytla do expozície vyše stovky jedinečných odevov, šiat z kolekcií couture aj ready-to-wear a legendárnych klobúkov, v ktorých Blowová zdobila stránky spoločenských rubrík na prelome 20. a 21. storočia. „Cítila som, že jej dedičstvo musí byť nejakým spôsobom uchované,“ uviedla v rozhovore pre Channel 4 Guiness, ktorá celú zbierku odkúpila tesne po Isabellinej smrti.

„Urobila som to na počesť mojej drahej priateľky a dúfajúc, že takto môžeme pomôcť a inšpirovať ďalšie nové generácie mladých dizajnérov,“ komentovala Guiness, ktorá na výstave spolupracovala s Nadáciou Isabelly Blowovej. Tá vznikla ako organizácia na podporu mladých módnych talentov, pričom zároveň podporuje výskumy na poli psychického zdravia.

Zaujímavosťou je, že do projektu boli zapojení aj Slováci – konkrétne Jozef Pavleye a Miloš Harajda z organizácie Pavleye Art and Culture. „V Londýne sme sa stretli s predstaviteľmi nadácie a dohodli sme sa, že v hierarchii budeme pracovať ako ambasádori pre tento projekt,“ povedal Harajda. „Už tretí rok pripravujeme galerijné koncepty, ktoré prezentujeme v strednej Európe (pozn. výstava Robert Wilson: Videoportréty v SNG či David LaChapelle: Lost and found v Galérii mesta Bratislavy). Ich spoločnou charakteristikou je, že sa pohybujú na tenkej hrane módnej estetiky a moderného umenia. Práve aktivity Daphne Guinessovej na poli módy a umenia sú perfektným stelesnením našej filozofie,“ doplnil Harajda.

Zábery z výstavy Isabella Blow: Fashion... Foto: Peter MacDiarmid/Getty for Somerset House
Isabella Blow: Fashion Galore! Zábery z výstavy Isabella Blow: Fashion Galore!, ktorá od novembra 2013 trvala do 2. marca 2014.

Na inštalácii, ktorá vyrážala dych a útočila doslova na všetky vnemy pomocou obrazov, fotografií, videozáznamov a predovšetkým vystavenými kusmi originálnych odevov, pracoval módny historik a kurátor Alistair O’Neill a módna kurátorka Shonagh Marshall. Smutná správa znie, že minulú nedeľu sa táto výstava skončila. Lepšia, že Nadácia Isabelly Blowovej by ju chcela postupne prezentovať vo vybraných mestách po celom svete.

Zostáva veriť, že sa to aj podarí. Lebo ako povedala Daphne Guiness, odkaz dámy menom Isabella Blow by mal inšpirovať ďalších mladých umelcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #osud #Alexander McQueen #Isabella Blow #Fashion Galore! #Daphne Guiness

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...