Kožušiny znovu ovládli móla, ochrancovia neskrývajú rozhorčenie

Kožušiny sa masívne vracajú na prehliadkové móla vo všetkých popredných svetových metropolách módy a vďaka tomu v severnej Európe prekvitá kožušnícky priemysel.

27.02.2014 10:00
debata
Kožušiny sa v plnej sile vrátili na... Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Kožušina Kožušiny sa v plnej sile vrátili na prehliadkové móla.

To však výrazne znepokojuje mimovládne organizácie, ktoré majú obavy o osud zvierat, píše agentúra AFP. S podporou vyzlečených supermodeliek, ako bola Claudia Schiffer, Cindy Crawford či Naomi Campbell, prispela kampaň združenia Peta „Radšej nahý ako v kožušine“ v 90. rokoch k tomu, že sa kožušina stala politicky nekorektná.

Avšak o dve desaťročia neskôr sú kožušiny z norky a líšky znovu na všetkých módnych prehliadkach. Podľa serveru Fashionista.com vlani pre svoje zimné kolekcie použilo kožušiny až 70 percent módnych návrhárov. Túto tendenciu potvrdzujú aj módne prehliadky, ktoré sa konali tento rok a ktoré stále prebiehajú a predstavujú trendy na jeseň a zimu 2014. Návrat „živého materiálu“ nie je ľahké vysvetliť, ale podľa expertov z odboru môže byť dôsledkom kríza z roku 2008.

„Keď sa ekonomická situácia zhoršuje, majú politici tendenciu sústrediť sa na základné veci, na to, ako obnoviť rast, ako vytvárať nové pracovné miesta či ako odstrániť politické zábrany, ktoré ekonomiku zaťažujú,“ hovorí Bo Manderup, šéf európskej lobistickej organizácie Fur Europe. Počas posledných desiatich rokov sa svetová produkcia norky zdvojnásobila a vlani dosiahla 66 miliónov kožiek, uvádza fínska aukčná sieň Saga Furs.

Cez vzostup čínskych výrobcov zostane na čele v produkcii kožušín Európa na prvom mieste s Dánskom: 1400 dánskych chovov exportovalo vlani norkové kožky v cene niekoľko stoviek miliónov eur. Z Dánska sa kožušiny exportujú predovšetkým do Číny, kde sa spracovávajú.

Kožušnícky priemysel v súlade s odporúčaniami Rady Európy, podľa ktorých musí mať líška klietku veľkú najmenej 0,8 metra štvorcového a norka 0,255 metra štvorcového, vytvoril označenie garantujúce pôvod zvierat a zodpovedajúce podmienky ich chovu.

Podľa rakúskeho združenia na ochranu zvierat Vier Pfoten, ktoré nedávno zverejnilo videozáznam natočený v jednom chove vo Fínsku, ktoré je najväčším európskym producentom koží z líšky, to je márna snaha. V tomto chove, ktorý sa pýši dobrými podmienkami zvierat, sú líšky podľa rakúskeho združenia týrané. Na videozázname sú zachytené líšky obézne z nedostatku pohybu, niektoré nemajú chvost alebo žijú na hromadách exkrementov.

„To dokazuje, že neexistuje chov, kde by zvieratá mali dobré životné podmienky,“ usudzuje Thomas Pietsch, expert na voľne žijúce zvieratá u Vier Pfoten. Aktivista bojujúci za práva zvierat sa okrem toho domnieva, že chov a zabíjanie zvierat nemožno v roku 2014 z etického hľadiska ospravedlniť. Norky sú väčšinou zabíjané oxidom uhoľnatým a líšky elektrickým prúdom.

„Niekto jedáva mäso, iný nie. Rešpektujem túto voľbu, je to však voľba osobná, nie sociálna. A pokiaľ ide o kožušiny, niektorí ich milujú, iní nie,“ namieta Bo Manderup.

Vďaka technickým inováciám a marketingu kožušina oprášila svoj ​​imidž. Už žiadne dlhé hnedé kožuchy pre staršie majetné dámy: dnes sa kožušina používa v najmodernejšom spracovaní nielen na výrobu kožuchov, ale aj najrôznejších doplnkov.

V Rusku a v Číne sa stala vonkajšou známkou bohatstva. Preto tiež cena norka v posledných rokoch značne vzrástla. Vo Švédsku prvý raz po 20 rokoch vyrastajú nové chovy. Napríklad práve vo Švédsku sa však chovy stávajú terčom útokov. Militantní aktivisti prirovnávajú podmienky chovu k nacistickým koncentračným táborom, uvádza Kerstin Jacobsonová, profesorka sociológie na univerzite v Göteborgu. Niektoré krajiny sa rozhodli chov kožušinových zvierat zakázať. Napríklad Holandsko, dnes tretí najväčší svetový producent norky, zakáže chov od roku 2024. Avšak na módnych prehliadkach dnes defilujú modelky v kožušinách, nie nahé.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #kožušina #používanie kožušín #týranie zvierat

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...