Topánky z karbónu, za tisíce eur aj historické prináša nová výstava

Iba necelé dva týždne potrvá veľmi zaujímavá výstava topánok v hlavnom meste. Obzrieť si na nej môžete repliky historických modelov, ale aj celkom unikátne dizajnérske kúsky súčasnosti.

21.02.2014 09:00
výstava topánok - Julian Hakes Foto:
Model dizajnéra Juliana Hakesa s názvom „Mojito“ je vyrobený z extrémne pevného karbónu. Inšpiráciou tvorcu bola limetka.
debata (1)

„Zámerom bolo pripraviť výstavu, ktorá bude jednak mapovať vývoj obuvi a jednak ukáže modely, ktoré sú miestami až na hranici nositeľnosti. Preto sme pre historickú časť oslovili inštitúciu nanajvýš povolanú – konkrétne múzeum Tomáša Baťu v Zlíne. Pripravili nám výber historickej obuvi, ktorej súčasťou je aj zbierka Tomáša Baťu. On totiž s veľkou obľubou cestoval po celom svete a zbieral topánky v rozličných krajinách a od rozličných kultúr,“ prezradila pre Pravda.sk Katarína Trnovská, kurátorka za slovenskú stranu.

Topánky od izraelského dizajnéra Kobi Leviho.
Model dizajnéra Juliana Hakesa s názvom...
+3Súčasťou výstavy topánok sú aj repliky...

Ako vysvetlila, zbierku historických exemplárov z rozličných kútov sveta sa rozhodli doplniť aj priam extrémnou dizajnovou obuvou. „Druhú časť expozície sme teda pripravili v spolupráci s holandskou dizajnérkou a zakladateľkou Virtual Shoe Museum Lizou Snookovou,“ vysvetlila Trnovská.

Práve Liz Snook sa postarala o to, že si v hlavnom meste v obchodnom centre Aupark môžete prezrieť modely Mojito od Juliana Hakesa, „labutie“ lodičky od Kobi Leviho či od Iris van Herpen – extravagantnej dizajnérky, ktorú nosí aj Lady Gaga. „Ona bola ten mediátor, s mnohými dizajnérmi má až osobné vzťahy. Oslovovala pre nás mená a doložila nejaké modely aj zo svojej osobnej zbierky,“ uviedla Trnovská. Zastúpenie má však aj slovenský dizajn obuvi – v expozícii sa nachádzajú štyri modely od Zuzany Serbákovej či slovenskej značky Novesta.

Súčasťou expozície sú aj celkom unikátne modely od Dory Kloppenburgovej. „Je to séria troch párov topánok, pričom autorka poňala topánku ako architektonickú štruktúru. Páry z kolekcie Remotion použila v rámci predstavenia, kde modelky prezentovali, ako sa topánka správa, ak sa jej dá nejaký pohyb a dramaturgia. Toto sú modely, ktoré sú najunikátnejšie, pretože z každého páru existuje len jeden exemplár. A zároveň je aj najdrahší, pretože jeden pár stojí 4000 eur,“ prezradila Trnovská, pre ktorú bola možnosť priniesť výstavu do nákupného centra výzvou.

Myslí si však, že práve móda je druhom komodity, ktorá môže byť ľuďom prezentovaná aj počas nakupovania a nemusí sa uzatvárať za stenami galérií. „Dnes pri každodennej činnosti a zhone si mnoho ľudí nenájde čas, aby vošiel do galérie. Čoraz atraktívnejšie je pre kurátora, ale aj výtvarníkov, umelcov, aby sa priblížili k publiku. Obchodné centrum je ideálne miesto. Verím, že aj takto môžeme trošku ľudí inšpirovať a priniesť im nejaké vizuálne dobrodružstvo,“ zhrnula kurátorka.

Výstava topánok odštartovala v stredu 19. februára a pozrieť si ju môžu návštevníci do nedele 2. marca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #topánky #dizajn #Julian Hakes #Zuzana Serbák

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...