Lekcie madam Chic: Berte svoj život ako spoločenskú udalosť

Prinášame poslednú ukážku z knihy Lekcie madam Chic od vydavateľstva Ikar. Na Pravda.sk môžete aj súťažiť o zaujímavé knižné ceny.

12.02.2014 11:50
Ilustračné foto: Lekcie madam Chic Foto:
Ilustračné foto: Lekcie madam Chic - Keď sa rozhodujete, čo si v daný deň dáte na seba, oblečenie zlaďte s variantom prirodzeného vzhľadu.
debata

Záverečná ukážka z knihy Lekcie madam Chic od Jennifer L. Scottovej – kapitola 11.

Berte svoj život ako spoločenskú udalosť

Môj život v Južnej Kalifornii bol celkom iný ako ten v Paríži u rodiny Chic. Spočiatku ma ich zvyky udivovali – mala som pocit, akoby žili v nejakej dobovej dráme. Všetko na ich živote bolo formálne, od bytu cez šaty, spôsoby, jedlá až po hudbu. A hoci na začiatku som sa pri nich cítila ako z iného sveta, ich formálnosť mi napokon učarovala.

Naša spoločnosť je v poslednom čase až priveľmi neformálna. Formálnosť takmer vyhynula. A hoci život Parížanov sa väčšmi spája s tradíciami ako život v Kalifornii, na ktorý som bola zvyknutá, formálnosť rodiny Chic bola jednoducho výnimočná, bola súčasťou ich aristokratického dedičstva. Tradície mali skrátka v krvi.

Chaotický verzus formálny

Keď žijeme bez organizácie a protokolu, porušujeme pravidlá, ignorujeme tradície a chýba nám slušné správanie. Všetko sa nám prepáči. Jedlá sa nepodávajú v správnom čase. Televízor máme stále zapnutý, aj keď ho nepozeráme. Hostia sa musia obslúžiť sami („Veď viete, kde máme fľaše, nie? Tak sa ponúknite!“). V prehnane neformálnej domácnosti cítiť chaos, pričom nikdy neviete, čo vás čaká.

Keď žijeme formálne, znamená to, že si ctíme tradície. Žijeme usporiadaný život a dodržiavame protokol. Formálne prežívanie každodenných rituálov umocňuje ich význam. Čas podávania jedál je pravidelný, dodržiava sa primeraná etiketa a hostia sa cítia vítaní. Rodinné večere majú svoj zmysel, vytvárajú sa pri nich spomienky.

Každodenný život rodiny Chic bol veľmi usporiadaný. Vždy som vedela, čo mám očakávať, čo nebolo zlé. Keď som sa oboznámila s ich denným režimom, dokázala som harmonicky zapadnúť do ich domácnosti.

Napríklad jedlá sa každý deň podávali v tom istom čase. Bolo príjemné spoliehať sa na túto pravidelnosť. Pri jedle nikto nevyskakoval zo stoličky, nekontroloval si mobil ani nepozeral televízor. Vedeli sme, že v priebehu štyridsiatich piatich minút sa budeme nerušene venovať iba jedlu a rozhovoru.

Sviatočný interiér

Interiér bytu rodiny Chic v 16. obvode bol zariadený na spoločenský život. Na stenách vstupnej chodby viseli dosť pochmúrne portréty ľudí, zrejme rodinných predkov. Tieto portréty v pozlátených rámoch by sa hodili aj do Louvru a hneď ako ste vkročili dnu, dávali vám najavo, že toto nie je priemerná rodina.

Obývacia izba rodiny Chic bola zariadená na spoločenské stretnutia, nie na povaľovanie. Priestor s posedením tvorili čalúnené kreslá obrátené k sebe, aby sa mohol viesť rozhovor, a malý televízor bol ďaleko od stredu izby. Starodávny gramofón, na ktorom si prehrávali vážnu hudbu, sa staral o večernú zábavu.

Na stole v jedálni, keď sa prestrelo na večeru, býval obrus. Taniere mali z modrého porcelánu s čínskym vzorom a poháre boli krištáľové s rovným dnom. Na jedálenskom stole väčšinou stála váza s čerstvými kvetmi, ktoré umelecky naaranžovala madam Chic. Víno sa nalievalo do krištáľových pohárov a káva sa popíjala z jemných bielo-modrých šálok.

Byt bol krásne zariadený, ale nič nebolo nablýskané a nové. Všetko vzbudzovalo pocit pohodlia. To, že všetky tieto veci denne používali, vytváralo v byte akúsi obradnú atmosféru. Nebol tam neporiadok (k čomu sa vyjadrím v nasledujúcej kapitole) a úsporné zariadenie ešte posilňovalo ovzdušie obradnosti. Napriek tradičnému nábytku však domácnosť rodiny Chic nedýchala neprístupnou muzeálnou strohosťou.

Šatník

Rodina Chic sa vždy obliekala pekne. Ale nie tak, že na verejnosti sa vyobliekali a keď prišli domov, prezliekli si tepláky alebo pyžamu. Ich šatník bol vždy elegantný a napriek tomu sa vo svojom oblečení cítili pohodlne.

Väčšina ľudí potrebuje dva druhy oblečenia – jedno na verejnosti, druhé na doma. Šaty, ktoré nosíme vonku, sú zväčša ukážkové, a tie, čo nosíme doma, bývajú škaredé. Zvykli sme si prezliekať sa do vyťahaných teplákov, hneď ako prídeme domov z práce, aby sme sa uvoľnili. Ale je to naozaj nevyhnutné? Čo by sa stalo, keby sme vyzerali upravene aj doma?

Keď si aj doma oblečieme pekné šaty, prekvapujúco to ovplyvní náš postoj k mnohým veciam. Možno vás bude väčšmi lákať pochutiť si na slávnostnom jedle pri jedálenskom stole ako na všednom na pohovke. Alebo s nadšením otvoríte svoj domov priateľom a budete sa zabávať.

Jennifer Scottová - Lekcie madam Chic

Jennifer Scottová ako americká študentka na výmennom pobyte v Paríži bývala u rodiny, ktorá zásadne ovplyvnila jej životný štýl. Pani domu madam Chic si ju vzala pod svoje krídla a umožnila jej spoznať, ako Francúzi povyšujú bežné maličkosti života na umenie žiť. Každá kapitola Lekcií madam Chic vám prezradí zopár tipov, ktoré môžete zahrnúť do svojho každodenného života. V duchu typického francúzskeho prístupu uprednostňovania kvality nad kvantitou sa naučíte vychutnávať dobré jedlo, a pritom si neodopierať, rozumne a elegantne sa obliekať, a mať v šatníku len desať kúskov oblečenia, primerane sa upraviť, ale pôsobiť ako nenamaľovaná – jednoducho žiť ako Francúzka.

Knihu preložila Zuzana Dudíková, 11. februára ju vydá Ikar.

Jennifer Scottová - Lekcie madam Chic
Jennifer Scottová - Lekcie madam Chic. 20 tajomstiev štýlu, ktoré som odhalila v Paríži Autor: Ikar

Súťaž o balíček "ženských" kníh od Ikaru

Pravda.sk vám prinaša ukážky z knihy Lekcie madam Chic. Ak vás zaujali, máte šancu ju aj vyhrať. Pravda.sk a vydavateľstvo Ikar pripravili pre vás súťaž o tri balíčky kníh prevažne pre dámy.

madam chic súťaž

V balíčku sa nachádzajú aj knihy:

Machiavelli radí mamám

Vaše deti, tie, ktoré práve skáču po posteliach, trieskajú dverami, trúsia cereálie po dlážke, hádajú sa, fňukajú, vrieskajú, bijú alebo sa inak pokúšajú navzájom prizabiť – by sa mohli správať slušne. Túto možnosť ponúka Suzanne Evansová zúfalým matkám na základe vlastných skúseností. Ako matka štyroch detí v ťažkej chvíli náhodou vzala do ruky dielo talianskeho politika, historika a spisovateľa zo 16. storočia Machiavelliho. Autor v ňom predkladá návod, ako riadiť štát a „poddaných“. A tak Suzanne zišlo na um použiť Machiavelliho odporúčania na „štát“ – rodinu a na „poddaných“ – deti a pustila sa do malého experimentu.

Bežať ako dáma

Mladá novinárka Alexandra Heminslayová vždy očakávala od cvičenia zázraky: zadok atléta, pás supermodelky a rýchlosť gazely. Znechutená fitnescentrami a jogou sa jedného dňa rozhodla behať. Jej prvý pokus dopadol katastrofálne. O šesť rokov neskôr sa hrdila medailami z piatich maratónov na dvoch kontinentoch. Kniha vám ukáže, že aj vy môžete zvládnuť oveľa viac, ako si myslíte. Je to vtipná a úprimná spoveď plná emócií vhodná naozaj pre každého – či už sa behu venujete intenzívne, alebo bežíte za autobusom, alebo len rozmýšľate pri telke s vínom a čipsami, že by ste sa na to možno… samozrejme až od zajtra… dali.

Štíhla so suši

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sú japonské ženy štíhle? Matky v Japonsku učia svoje dcéry, čo majú jesť, aby sa im leskli vlasy, žiarila im pleť a najmä ako sa udržia vo forme. Kniha Štíhla so suši tieto tajomstvá prezradí aj vám. Ak do svojho jedálneho lístka zaradíte čo len jedno japonské jedlo denne, každý týždeň zdravo schudnete alebo si udržíte želanú hmotnosť. Program Štíhla so suši vám ponúka plán chudnutia schválený japonskou dietologičkou. Kráľovná japonského suši Makiko Sanová pripravila 50 vynikajúcich receptov na suši, polievky a šaláty. Makiko Sanová vám ukáže, ako sa chutne stravovať a pritom schudnúť alebo si udržať štíhlu líniu po celý život.

Stačí, ak do štvrtka 13. februára správne odpoviete na súťažnú otázku. Trom výhercom pošleme knihy poštou.

Výhercovia

Stanislava Selecká, Banská Bystrica, Eva Kizeková, Demandice, Vilma Kristínová, Brhlovce

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

debata chyba
Viac na túto tému: #elegancia #Lekcie madam Chic #Jennifer L. Scottová #francúzsky šarm

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...