Viete, kto stál za zrodom minisukní? Ich mama jubiluje, má 80!

Školáčky v kratučkých sukniach, v čižmách, s obrími riasami a tmavým líčením v štýle Twiggy urobila z Londýnčaniek v 60-tych rokoch 20. storočia Mary Quantová.

10.02.2014 14:00
Minisukne Foto:
Minisukne sa stali populárnymi v 60-tych rokoch minulého storočia.
debata

Táto drobná osôbka svojím radikálnym módnym štýlom vyvolala rozruch. Jej minisukne sa zas a znovu vracajú do módy v nových vlnách a modifikáciách. A britská módna návrhárka oslavuje v utorok osemdesiatku.

Sukne sa skracovali prakticky celé minulé storočie. Najprv len opatrne nad členok a potom ku kolenám. Až zrazu prišli šesťdesiate roky a s nimi veľká zmena – radikálny strih, po ktorom sa okraj sukne dostal vysoko nad kolená.

„Som azda jediná žena, ktorá kedy zatúžila ísť s mužom do postele už popoludní? Minišaty sú symbolom dievčat, ktorým sa čakať nechce.“ Tak komentovala svoje dielo Quantová v roku 1964. Okrem minisukní dala svetu geometrický strih, plastové plášte, kabelky na dlhom remienku cez rameno, hot pants (skrátený typ nohavíc s nohavicami tesne pod rozkrok) a farebné pančuchy, ktoré príhodne dopĺňali jej minimodely.

Vdova Quantová teraz žije v Surrey na juhozápade Londýna, má jedného syna a tri vnúčatá. Na verejnosti takmer nevystupuje. A obdivuje mnohé súčasné ženy: „Užívajú si života ako nikdy predtým“. Vo svojej poslednej autobiografii z roku 2002 napísala, že vznikol „nový druh superžena“. „Tieto ženy majú postavy atlétok a sedia ako muži, s kolenami od seba. A deti majú ich priezvisko.“

Kreácie Quantovej sa stretli s atmosférou doby. V Londýne vtedy začali udávať štýl takzvaní mods (zo slova moderné). Ich štýl určovali čisté línie, precízne tvary a farby – pastelové odtiene 50-tych rokov boli preč, geometrické vzory žiarili jasne a sýto. Do módy prišiel aj androgýnny vzhľad a spoločné oblečenie pre mužov a ženy (unisex).

Názov pre krátku sukňu „mini“ si Quantová vybrala podľa vtedajšieho automobilového hitu, ktorý brázdil britské cesty. Spojením dvoch legiend – miniautomobilu a minisukne – sa potom stalo vozidlo Designer: autogram Mary Quantovej zdobil predné sedadlá vozidla, ktoré sa predávalo len v čiernej a bielej. A predný znak znázorňoval firemné logo návrhárky.

Keď si absolventka výtvarného umenia na Goldsmithovej akadémii v Londýne Quantová (narodená 11. februára 1934 v anglickom Kente) otvorila v roku 1955 svoj ​​prvý butik na King's Road nazvaný Bazaar, svoje modely šila sama a pre látky si chodila do luxusného obchodného domu Harrods. V malom butiku sa predávali za sprievodu hudby.

Po bláznivých pyžamách ponúkla jednoduché lacné šaty bez rukávov, zásterové a puzdrové šaty, ktorých dĺžka sa krátila. Správna minisukňa mala mať dĺžku asi 15 až 18 centimetrov nad kolená. Jej minisukne vyvolávali palcové titulky v tlači a nové veci mizli počas dňa.

V roku 1966 pre ňu pracovalo už 20 dielní. Počas siedmich rokov otvorila 150 butikov v Anglicku a 350 vo svete. Odporcovia ju obviňovali, že núti mužov k tomu, aby znásilňovali ženy. Nakoniec jej britská kráľovná Alžbeta udelila Rád britského impéria za export.

Koncom minulého tisícročia Quantová založila webové stránky a začala exportovať do Japonska, predovšetkým dekoratívnu kozmetiku.

debata chyba
Viac na túto tému: #oslava #jubileum #Mary Quantová #minisukňa #história mini

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....