Paríž ožil luxusom: Versace núkal erotiku bojovníčok, Dior ľahkosť

Patria medzi najsledovanejšie prehliadky. Kolekcie couture z Paríža si môže dovoliť len zopár smrteľníkov, ale v mnohých z nás prebúdzajú sny a fantázie o tom, aké to je mať šaty, aké si kedysi mohli dovoliť len kráľovné.

21.01.2014 00:00
debata
Modelka sa predvádza v kreácii Atelier Versace... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
Atelier Versace - jar-leto 2014 - Paríž Modelka sa predvádza v kreácii Atelier Versace z kolekcie na jar a leto 2014.

Dnes je hádam okruh reálnych zákazníkov couture kolekcií ešte menší ako to bolo pred desiatkami rokov, no úloha týchto línií je nenahraditeľná. Práve ich prostredníctvom totiž módne domy šíria povedomie o svojej tvorbe, výnimočnosti a tiež hraniciach možností ručnej práce aj novodobých technológií v spracovaní látok, ktoré sú niekedy skutočne široké.

V Paríži aktuálne prebieha séria prehliadok couture, ktorá odštartovala už v nedeľu večer s tvorbou Atelier Versace – exkluzívnej línie módneho domu Versace. Okrem nej vám priblížime aj prehliadky domu Dior a znovuotvoreného ateliéru Schiaparelli. V nasledujúcich dňoch vám prinesieme na webe Žena.pravda.sk aj prehľady ďalších zaujímavých kolekcií.

Erotika v sile ženskej nezávislosti

Tvorba dizajnérky Donatelly Versace stavia na ženkosti a sexepíle, ani kolekcia couture nie je výnimkou. Tentoraz však stavila aj na podobu silnej ženy – akejsi novodobej bojovníčky, ktorá sa v unikátne zdobených kúskoch predvádza ako divá Amazonka na jednej strane a erotické zjavenie s nádychom tajomnosti na strane druhej. Sama Versace priznala, že prvotná inšpirácia vychádzala z hudobnej a módnej ikony Grace Jonesovej. Niet teda divu, že jedným z dominantných prvkov bola kapucňa na hlavách modeliek. Kratučké kúsky, šaty s vysokými rozparkami, drapérie prekladané ručne zdobenými a vyšívanými detailmi v sebe kombinovali dobovú orientálnosť s akoby futuristickou víziou planéty ovládanej ženami. Hoci jednotlivé kúsky zdobili krištály Swarovski, metalické pliešky či flitre, ľahkosť kúskov bola vraj ohromujúca. Dôvodom boli, samozrejme, luxusné a tie najjemnejšie materiály, ktoré však pôsobili úderne vďaka výraznej až krikľavej farebnosti.

Modelka sa predvádza v kreácii Atelier Versace...
Atelier Versace - jar-leto 2014 - Paríž.
+9Modelka Atelier Versace - jar-leto 2014 - Paríž.

Návrat aj s príchuťou slovenského talentu

Devätnásť modelov a jedna z najočakávanejších prezentácii sezóny couture – to bola prehliadka módneho domu Schiaparelli, ktorý nesie meno po svetoznámej talianskej dizajnérke – jednej z najväčších legiend popri Coco Chanelovej či Paulovi Poiretovi. Na druhej kolekcii couture obnoveného ateliéru, ktorý svoje dvere zatvoril v roku 1954, pracoval dizajnér Marco Zannini a skutočne výrazný podiel na jej podobe mal aj Slovák Juraj Straka. Ten sa totiž stal šéfdizajnérom textílií a výšiviek a všetky z bezmála dvadsiatky modelov prešli jeho rukami či pochádzajú z jeho ideí a tvorivosti. Na móle sa nezaprela inšpirácia historickými koreňmi módneho domu a dizajnérky samotnej, ktorú považovali za autorku silne ovplyvnenú surrealizmom. Prítomná bola vo vzoroch, ale aj doplnkoch či architekturálnych strihoch. Nechýbali však modely ľúbivé, ktoré môžu a mali by osloviť aj hollywoodsku smotánku.

Modelka v kreácii Schiaparelli Couture -...
Prehliadka couture kolekcie Schiaparelli....
+9Modelka v kreácii Schiaparelli Couture -...

Oslava ľahkosti a hra s efektom prestrihov

Neopomenuteľným módnym domom, ktorý v pondelok prezentoval svoju kolekciu v rámci línie couture, bol aj francúzsky Dior. Svoju štvrtú kolekciu luxusnej limitovanej módy preň vytvoril belgický dizajnér Raf Simons. Jeho prístup a vízia má síce mnoho kritikov, ale to popularite značky rozhodne neuberá. Dominantou celej kolekcie sa stala áčková línia a asymetrické formy spodných lemov – tzv „mullet hems“, keď predná časť odhaľovala viac a vzadu sa lemy predlžovali. Voľnejšie strihy nechali vyniknúť jedinečnosť materiálu, ale aj vrstvenie – tenučké, priam blanovité vrstvy látok – farebný tón či flitrová výšivka často vykúkala spod vrchnej vrstvy s prestrihmi a podčiarkovala tak zvodnosť jednotlivých kúskov. Práve výnimočnosť materiálov umocňovali geometricky presne vystrihávané a vysekávané vzory – zjednocujúci motív kolekcie, netreba zabúdať na ručnú prácu – jeden po druhom našívané lupene z najjemnejšieho hodvábu či šifónu, flitrové výšivky a v neposlednom rade doplnky (zaujali aj krištálikmi vyšívané tenisky!). Ako to už pri Simonsovi býva, jeho predstava najluxusnejšej módy nepostrádala moderný, veľmi súčasný a v istých momentoch občas priam futuristický prístup. Modelky sa predvádzali v pastelovej palete farieb, medzi nimi však kraľovala nežná biela, alebo výraznejšia a sýtejšia námornícka modrá (dve ústredné farby kolekcie) a tiež čierna či metalická sivá. Celkový dojem bol však skutočnou oslavou ľahkosti a krehkej ženskosti.

Záverečné defilé prehliadky domu Dior s...
Prehliadka Dior Couture - jar-leto 2014 -...
+17Prehliadka Dior Couture - jar-leto 2014 - Paríž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Atelier Versace #jar-leto 2014 #haute couture #Schiaparelli #Dior Couture #Juraj Straka

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....