Plesová móda: hlavné je, cítiť sa dobre

Už o pár dní odštartuje plesová sezóna na Slovensku. Trendy spoločenskej módy sú stálejšie, aj tu však môžete voliť správne a potom ešte lepšie než správne.

02.01.2014 10:47
MÓDA: Orange Fashion 2013 - Hana Převrátilová a... Foto: ,
Prehliadka spoločnej kolekcie Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku.
debata

Pre smerovanie spoločenskej módy sú už roky smerodajné pompézne akcie hollywoodskej smotánky a vyhlásenia cien, počas ktorých sa na červených kobercoch prezentujú dokonalo upravené a oblečené hviezdy.

Mikloško sondoval u klientok

Ak by sme mali vychádzať z toho, čo už bolo možné zahliadnuť za uplynulých pár mesiacov (napríklad počas jesenného ceremoniálu cien Emmy), v kurze sú určite róby v jemných telových a púdrových tónoch. Nie je to náhoda, podobne ladené kreácie dámam uberajú z veku a zjemňujú ich, dodávajú im éterický, priam rozprávkový akcent.

Topmodelka Zuzana Mačasová v kreácii od Fera...
Modelka Miroslava Luberdová v kreácii od Fera...
+50Modelka v kreácii od Fera Mikloška na...

Vyšpičkovaná noblesa kráča ruka v ruke so zlatistými či striebornými odleskami. Trblietavé nite zatkávané do materiálov pôsobia luxusne, pričom strihovo ide zväčša o šaty precízne kopírujúce siluetu. Nechýbajú však ani kreácie s dôrazom na proporciu a pompéznosť. Nadýchané sukne rozprestierajúce sa do strán, dlhé vlečky, kabátiky a plášte s nadýchanými rukávmi.

Časť z toho sa dalo nájsť napríklad v kolekcii Fera Mikloška, ktorý patrí medzi najčastejšie oslovovaných dizajnérov pre smotánku na plesoch. Vraj preto, lebo nestráca čas vecami, ktoré pre neho nemajú význam. „Už pred tvorbou kolekcie som si robil malú sondu medzi klientkami, v čom by chceli ísť na ples. A podľa toho vznikli aj šaty, ktoré som neskôr prezentoval na prehliadke spoločenskej módy,“ vysvetlil. Zlatú a bielu striedala čierna – obľúbené farby plesových akcií vo všeobecnosti.

Hložníkovú sprevádza čipka

Rozprávkami a tak trochu aj ich kostýmovosťou sa vo svojej minikolekcii pre podujatie Orange Fashion Show 2013 inšpirovala zase dizajnérka Veronika Hložníková. Princeznovské vzory stvárnila v nadýchaných a veľkolepých róbach, zápornejšie postavy pretavila do zúžených siluet s dôrazom na krivky. Nevynechala milovanú čipku – materiál, ktorý ju sprevádza od štartu dizajnérskej kariéry. Pri otázke na konkrétny trend však odpovedá bez jasného verdiktu. „Móda je momentálne taká benevolentná, že je zbytočné hovoriť, čo určite by si ženy mali obliecť a čo nie. Netreba možnosti ohraničovať,“ vyhlásila autorka mnohých spoločenských šiat.

„Mne sa páči predovšetkým, keď človek vychádza sám zo seba. Ženy by sa mali riadiť prvotne vlastným pocitom, v čom sa cítia dobre. Nie za každú cenu nejakými horúcimi módnymi trendmi. Na človeku je hneď vidieť, keď má niečo na sebe nasilu,“ doplnila Hložníková.

Pri materiáloch má však jasno, okrem čipky vidí spoločenskú módu najmä v hodvábe a precíznej ručnej práci. Plesová sezóna vyžaduje určitú dávku dramatickosti. Tú je možno podporiť práve vhodným materiálom. V kurze stále je tuhší taft alebo dišes, s ktorými sa dobre pracuje pri tvorbe architekturál­nejších rozmerov. Návrhári však s obľubou vyhľadávajú aj jemnejší, no zároveň veľmi dobre spracovateľný gazar. Na decembrovej prezentácii plesových trendov nechýbal ani zamat, twill, často v kontraste s trblietavým lurexom a priehľadným či vyšívaným tylom.

Hviezdy večera sa trbliecu

Trblietanie je práve jedným z dominantných prvkov spoločenskej módy. Možno ide o akýsi popoluškovský syndróm, keď má žena pocit, že z každodennej garderóby vkĺznuť do večerných šiat znamená zmeniť sa na princeznú vizuálne. Samozrejme, trblietanie tiež vytvára dojem bohatstva a luxusu.

Podobné prvky však určite netreba zavrhovať – práve naopak – ručne zdobené a vyšívané šaty s tisíckami krištálikov či flitrov alebo lakovaných šupiniek dokážu z dámy skutočne spraviť hviezdu večera. Dôležité však je odhadnúť mieru a dbať na motívy. Romantické kvetinové prvky môžu uchvátiť tínedžerky pri výbere šiat na stužkovú, u zrelších žien začnú pôsobiť nemiestne.

Miss Slovensko 2012 Kristína Krajčírová v...
Herečka Milena Minichová v šatách od Michaely...
+37Zoskupenie NuPPl predstavilo večerné šaty na...

Pravidelnosť je lepšie nahradiť nepravidelnosťou. Abstrakcia a voľnosť v zdobení – motív rób akoby ledabolo obsypaných hviezdnym prachom je túto sezónu určujúci. A pre ženy, ktoré milujú trochu teátra, je tu ešte perie. Pávie, kohútie, pštrosie. Farbené, používané v celých trsoch, či našívané v jemnučkých „vlascoch“.

Dráma dua Převrátilová-Hanečka

Ak patríte medzi dámy, ktoré majú radšej dramatickejšie a temnejšie odtiene, určite si tiež prídete na svoje. Hollywood s obľubou stavia na tóny čiernu klasiku, ale aj výrazné tóny čokoládovej, škoricovej či vínovej. Časť z nich sa dala nájsť v spoločnej kolekcii Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku. Tvorivé duo odporúča na plesovú sezónu aj odtieň kapučína, mosadze či burgundskej červenej.

Luxus v minimalizme

Tóny červenej pritom už niekoľko mesiacov patria medzi ten najhorúcejší hollywoodsky trend. Či už ide o bláznivú krikľavosť s oranžovým podtónom až po matnú a decentnú tehlovú alebo hnedočervenú. Dizajnérka Veronika Kostková sa vo vášnivej farbe našla práve pri tvorbe plesových šiat. Hra so strihom a siluetou – asymetrické ramienko, k tomu proporcia nečakane umiestnená ako dekoratívny prvok – aj taká je vízia spoločenskej módy. Dôraz sa nekladie na zdobnosť v podobe krištálikov či flitrov, ale samotný strih.

Podobne zmýšľa aj návrhárka Mária Štraneková. „Milujem luxus v minimalizme. Na Slovensku síce stále vládne dekorativizmus, ale luxus sa podľa mňa ukrýva v kvalite látky, dokonalosti strihu a v tom, čo žene naozaj sedí,“ povedala Štraneková. Bonusom podľa nej je, ak sa k šatám pridá aj koncept, vtip či posolstvo. „Práve to preferujem. Ide mi o akúsi rafinovanosť, inú ako iba to tradičné a možno trošku lacné, čomu občas Slovenky podľahnú,“ dodala.

Kľúčové trendy

Farby: púdrové tóny, smotanová biela, belasá, čokoládová, čierna, odtiene červenej, burgundská, šafranová, machovozelená, pápežská fialová, zlatá, farba šampanského

Zdobné detaily: krištáliky, flitre, perie, abstraktné vzory, kvetinové motívy, geometrické motívy, maľované abstraktné motívy

Siluety: nadýchaná s dôrazom na objem v sukni a úzky driek, zúžená silueta – materiál obkresľuje krivky, úzka silueta s dôrazom na objem v oblasti ramien alebo drieku (peplum alebo aranžované sukienky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trendy #plesová móda #farebnosť #materiál #dišes #hodváb #taft #silueta #vlečka #perie #flitre

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...