Tipy na darčeky podľa redakcie Pravdy - inšpirujte sa s nami!

Ešte stále neviete, čo pod vianočný stromček? Tentoraz sme sa pozreli do vlastných radov a opýtali sa v redakcii Pravdy, čím zamestnanci denníka Pravda a webového portálu Pravda.sk obdarúvajú svojich blízkych, či aký nápad na darček poradia tento rok. Snáď oceníte, čo sme pre vás vybrali...

17.12.2013 07:00
debata
Redaktorka denníka Pravda Elena Zemková. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Elena Zemková Redaktorka denníka Pravda Elena Zemková.

Elena Zemková, redaktorka Magazín Pravdy a rubriky Cestovanie.prav­da.sk
Pre dámy odporúčam pivný šampón od Manufaktury. Ja sama som ho dostala na narodeniny a na Vianoce k nemu už mám k nemu objednaný balzam. Používa ho viacero žien v našej rodine a všetky sú spokojné. Samozrejme, je to „len“ šampón, takže ťažko od neho očakávať výsledky ako po revitalizačnej kúre, ale mám pocit, že mojim jemným vlasom prospieva. Má aj celkom milý obal s malou mašličkou, takže ako darček sa mi páči viac ako mnohé iné šampóny svetových značiek. Stojí niečo vyše 5 eur.

Darčeky pre mužov sa mi kupujú ťažko a cením si každý tip. Ideálna je objednávka od obdarovaného, ak však neprichádza, myslím, že celkom fajn dar je opasok. Elegantný kožený pre starších pánov, pre mladších je možno na mieste o niečo výstrednejšia pracka podľa vkusu obdarovaného.

Lenka Buchláková Foto: archív Lenky Buchlákovej
Lenka Buchláková Lenka Buchláková

Lenka Buchláková, redaktorka ekonomického oddelenia
Pri výbere darčeka pozerám predovšetkým na to, či ho mnou obdarovaný človek aj reálne využije. Kupujem preto praktické darčeky. Väčšinou už počas roka zbieram nápady, čo by moji najbližší najviac potrebovali. Minulý rok sme s bratom kúpili otcovi príklepovú vŕtačku, keďže stará mu doslúžila.

Mama od nás zase dostáva každý rok značkovú kabelku a dekoratívnu kozmetiku, keďže týchto vecí žena nikdy nemá dosť. Brat je zase milovník rýchlych áut, preto ho vždy potešia nové zberateľské modely.

Kamarátom som minulý rok dala fotokoláž na plátne vytvorenú z fotiek z našich spoločne strávených chvíľ.

Milan Čupka Foto: archív Milana Čupku
Milan Čupka - tipy na darčeky od redaktorov Milan Čupka

Milan Čupka, redaktor prílohy Víkend denníka Pravda
Komiks Opráski sčeskí historje, ktorý udalosti z českých (ale neraz aj slovenských) dejín opisuje nekorektným, cynickým humorom, vyzerá, akoby ho kreslilo šesťročné dieťa v programe Skicár vo Windowse a úmyselne využíva preklepy a prešmyčky (Cyril a Metojed, Dement Kutwald…) si ma získal už krátko po svojom vzniku na Facebooku koncom minulého roku. Pred tohtoročnými Vianocami vyšli vybrané komiksy aj knižne, no prvé vydanie sa okamžite vypredalo a na pulty slovenských kníhkupectiev ani len nedorazilo. Našťastie už je v predaji dotlač, ktorou môžete potešiť kohokoľvek so záujmom o históriu a čierny humor.

Keď sa povie slovenský animovaný film, väčšina ľudí si predstaví notoricky známe večerníčky z čias socializmu. Čo je škoda, pretože slovenská animácia po roku 1989 nezanikla. Väčšinou sa k nej ale dostali len návštevníci filmových klubov, či maniaci do animácie ako ja. Preto som rád, že pár dní pred Vianocami vychádza DVD Virvar s podtitulom Súčasný slovenský animovaný film. Ponúka 16 krátkych filmov v sekcii pre dospelých i pre deti, medzi nimi aj cenami ovenčené snímky ako V kocke (Michal Struss), Štyri (Ivana Šebestová), či Pandy (Matúš Vizár). Odporúčam komukoľvek s fantáziou.

Nina Marčeková a Illah Van Oijen založili pred pár rokmi módnu značku Fashion Recycling Lab, v rámci ktorej vyrábajú zo starých materiálov nové originálne oblečenie a doplnky. Najviac ma z ich výtvorov zaujali tašky vyrobené zo starých bielych poštových vriec s nápisom Československá pošta a trikolórou. Takmer okamžite sa však vypredali. Nevadí. Keď sa dostanete na ich stránku, či ich stretnete naživo na nejakom mestskom trhu, zaujme vás istotne ich aktuálna kolekcia tašiek, ktoré sú určené špeciálne na fľašku vína, prípadne majú na víno zvláštnu priehradku. Poteší priateľov vína i priateľky.

Bianka Stuppacherová. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Bianka Stuppacherová - foto - darčeky tipy Bianka Stuppacherová.

Bianka Stuppacherová, redaktorka zdravia a autorka prílohy Dobré zdravie
Nicole Kidmanová s červenkastou kučerou vlasov v tvári. Melanie Griffithová s nafúknutými perami a slnečnými okuliarmi ako od štvorročného dievčatka. Sharon Stonová v šatách, ktoré viac odhaľujú ako skrývajú. Amanda Learová, ktorej spod čiernych šiat trčia bradavky. Kim Basingerová čosi šepká do uška Kevinovi Spaceymu. Neznáme krásky na pláži v Cannes „hore bez“. Čo by som už mohla darovať môjmu manželovi, ak nie túto knihu fotografií od fotorepotéra Petra Leginského?

Ako prvý a jediný slovenský fotoreportér roky fotografoval filmové hviezdy na prestížnom festivale vo francúzskom Cannes, roky tam riskoval rozbitý fotoaparát, šťuchance a vyhýbal sa bitkám s inými fotoreportérmi. „O unikátne zábery je taký boj, že mnohí prídu aj s rebríkom, aby odfotografovali slávnu hviezdu a nepreháňam, hodiny pred jej príchodom stoja na pridelených miestach. Každý záber je vydretý a zaslúžený,“ spomína Peter. Vyše 140-stranová kniha na kvalitnom kriedovom papieri váži vyše kila. Obsahuje aj príbehy. Ako fotoreportéri spadli pod nohy Bruceovi Willisovi a ako takmer nikto nespoznal Ornellu Mutiovú. Knižku s Antoniom Banderasom na obálke možno kúpiť v kníhkupectve gorila.sk za cca 27 eur.

Monika Kabele. Foto: archív Moniky Kabele
Monika Kabele - tipy na darčeky od redakcie Monika Kabele.

Monika Kabele, manažérka inzercie webu Pravda.sk
Správny darček by mal byť podľa mňa osobný, trefný a praktický. Preto vždy vyberám darčeky pre blízkych na základe toho, čo ich baví, po čom túžia, prípadne po čom by mohli túžiť, aby bolo pod stromčekom veselo. V dnešnej dobe sa však často dostávam do situácie, kedy si ľudia kúpia všetko, čo potrebujú a prekvapiť ich je čoraz väčší problém. Tiež výber v obchodoch je taký bohatý, že trafiť sa do vkusu je veľmi odvážne.

V týchto prípadoch sa osvedčila darčeková karta, ktorá síce nie je žiadnym šokom, ale je praktická a zaručene ňou nič nepokazím. Dá sa kúpiť karta nabitá kreditom v ľubovolnej výške do celých nákupných centier, či jednotlivých obchodov rôznych značiek. Obdarovaný si môže do sýtosti užiť povianočné výpredaje a ja viem, že som darovala niečo, čo zaručene neskončí v šuflíku. Takýto darček je vhodný napríklad pre tínedžerky, ktoré majú vlastnú predstavu o tom, čo je “in” a nákupy s kamarátkami sú malým dobrodružstvom.

Katarína Sedláková Foto: Pravda, Ivan Majerský
Katarína Sedláková Katarína Sedláková

Katarína Sedláková, vedúca a redaktorka prílohy Magazín Pravdy
Mojím tipom na vianočný darček pre akéhokoľvek člena rodiny alebo kamaráta so zmyslom pre humor je útla knižka Evžena Bočeka „Aristokratka ve varu“. Evžen Boček v skutočnosti pracuje ako kastelán na zámku Milotice a napísal mimoriadne vtipnú knižku o živote aristokratickej rodiny Kostkov, ktorej vrátili rodové sídlo, zámok Kostka. Knižka je síce pokračovaním predošlých príbehov nazvaných Poslední aristokratka, no pochopí ju aj ten, kto prvý diel nečítal.

Naopak, zatúži získať aj ten. 115 stránok malého formátu totiž zhltne v dobrej nálade ako malinu. (Navyše Boček pre čitateľov, ktorí ešte nečítali Poslednú aristokratku alebo ju síce čítali, ale nič si z nej už nepamätajú, pripravil na konci knihy orientačný slovníček postáv). Mňa nalákalo už autorovo varovanie na úvod: „Situácie a postavy v knihe sú vymyslené. Až na kniežaťa Schwarzenberga, pochopiteľne.“

Zdeno Gáfrik Foto: Marika Majorová
Zdeno Gáfrik - tipy na darčeky od redaktorov Zdeno Gáfrik

Zdeno Gáfrik, redaktor rubrík Koktail.pravda.sk a Žena.pravda.sk
V rodine je to klasika, darujem každému nejakú kozmetiku, niekomu knihu, nejaký ten šál alebo šatku. Pre otca, domáceho kutila, pravidelne aj so súrodencami kupujeme veci do dielne. Mamina zväčša „píše Ježiškovi“, že si prosí veci do kuchyne, alebo dekoratívne kúsky do interiéru bytu. Tak znie aj moja rada, ak neviete, čo kúpiť rodičom pod vianočný stromček – skrátka sa spýtajte. Je to praktická generácia, vedia, čo potrebujú a čoho nákup možno sami odkladajú. Ale nezabudnite aspoň na drobné prekvapenie.

Mojim dvom neteriam najradšej nakupujem oblečenie – často však takéto darčeky prichádzajú až po Vianociach. Pod stromček dostávajú hračky – na štýlové „handry“ vyrážam v období povianočných výpredajov.

Každý rok vychádzajú desiatky, možno stovky skvelých kníh, ale v mojej pamäti zostávajú aj niekoľko rokov tituly, pri ktorých prežívam toľko silných emócií, že mám chuť dopriať ich všetkým mojim blízkym priateľom. Jednou z takýchto kníh je Sklenený pokoj od Simona Mawera, ktorého inšpiroval osud slávnej vily Tugendhat. Všetkým detektívkarom odporúčam zase Asu Larssonovú a jej knihy z českého vydavateľstva Host.

A potom ešte laky na nechty od Chanel – už sa mi viackrát osvedčilo, že s nimi nesklamete žiadnu dobrú kamarátku. V rámci špeciálnej kolekcie Vianoce 2013 je na trhu špeciálny červený odtieň Rouge Rubis.

Tipy na darčeky od redaktorov: dévedečko Virvar.
Lak Chanel - odtieň Rouge Rubis zo špeciálnej...
+8Kniha od Evžena Bočeka Aristokratka ve varu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darčeky #tipy na darčeky #redakcia Pravdy

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...