Toto je farba roka 2014! Svet dizajnu ožije tónmi žiarivej orchidey

Rok 2014 sa ponesie vo fialových tónoch - či presnejšie vo farbe žiarivej orchidey. Práve tento špecifický odtieň sa totiž podľa odborníkov stane farbou budúceho roka.

05.12.2013 17:00
debata
Odtieň žiarivej orchidey v kolekcii Max Mara na... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Radiant Orchid - farba roka 2014 Odtieň žiarivej orchidey v kolekcii Max Mara na jar a leto 2014.

O tom, že práve odtieň Radiant Orchid bude kráľovským farebným tónom nasledujúcich dvanástich mesiacov roka 2014, informoval vo štvrtok server Today.com. Nejde však o žiadne spontánne rozhodnutie pár redaktorov.

Radiant Orchid alebo v doslovnom preklade... Foto: SITA/AP
Radiant Orchid - farba roka 2014 Radiant Orchid alebo v doslovnom preklade "žiarivá orchidea" - to je farba roka 2014.

O nadvláde farby, ktorá je mixom purpurovej (fialovej) s primiešanými podtónmi fuchsiovej a ružovej, rozhodla spoločnosť Pantone – celosvetový líder v oblasti komunikácie farieb a poskytovateľ profesionálnych farebných štandardov pre rozličné odvetvia dizajnérskeho priemyslu – od odevného cez bytový až po úžitkový dizajn.

Podľa Leatrice Eisemanovej, výkonnej riaditeľky Pantone Colour Institute, „žiarivá orchidea“ povzbudzuje kreativitu a originalitu. „Je to farba, ktorá dodá človeku sebavedomie a upevní v ňom radosť, emócie lásky,“ uviedla Eiseman. Samotný odtieň v kombinácii s pokožkou funguje rozjasňujúco a dodáva tvári aj telu žiarivý a spokojný vzhľad. Zástupcovia Pantone tiež zdôrazňujú, že farba je „prekvapivo variabilná“ – nosiť ju budú môcť muži aj ženy.

Kombinovanie, ktoré odporúčajú odborníci, možno prekvapí – je skutočne výrazné. Ako doplnkové farby navrhujú napríklad tóny oranžovej či žltej, alebo modrú a tyrkysovú. Neutrálnejšie farby, ktorými možno v móde dopĺňať žiarivú orchideu, sú béžová a šedá.

Odtieň žiarivej orchidey sa objavil už v... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Radiant Orchid - farba roka 2014 Odtieň žiarivej orchidey sa objavil už v kolekcii talianskej značky Missoni a jej šatách na jar a leto 2014.

Už na jeseň tohto roka sa farba objavila v niektorých kolekciách módnych domov, ktoré predstavovali odevy na jar a leto 2014. Radiant orchid sa už nachádza aj v nových kolekciách líčidiel a odborníci očakávajú, že čoskoro začne odtieň pribúdať aj na do ponuky obchodov s odevmi pre široké vrstvy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Radiant Orchid #žiarivá orchidea #farba roka #Pantone

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...