V zime sú problémom lupiny, na vlasy spod čiapky platí pár trikov

Chladné počasie dáva vlasom zabrať. A keď chceme mať hlavu v teple, svoje zase spraví čiapka. Ako sa dá aj počas zimných mesiacov docieliť čo najlepší vzhľad našich vlasov?

27.11.2013 08:31
vlasy v zime, starostlivosť o vlasy, čiapka,... Foto:
A ak si niekto na hlavu dá čiapku na hodinku alebo dve, nedokáže zabrániť domu, aby sa to na vlasoch neodrazilo, myslí si odborníčka.
debata

V prípade starostlivosti o vlasy by podľa odborníčky mali ženy zotrvať pri tradičnom triu prípravkov šampón, kondicionér a maska. Problémom však môžu byť lupiny. „V zime má veľa ľudí problém so suchou pokožkou – preto sa im tvoria lupiny. Je teda dobré používať šampón proti lupinám, prípadne používať rozličné olejčeky, ktoré sa dajú aplikovať na vlasovú pokožku a pomáhajú v boji proti lupinám,“ hovorí Lucie Molnárová ambasádorka značky Toni & Guy.

Či v zime, či v lete – mnohé dámy pri úprave vlasov nerobia všetko správne. Molnárová upozorňuje napríklad na množstvo šampónu či kondicionér. „Niektoré dámy dokážu minúť aj dve balenia do mesiaca. To je zbytočné. Do vlasov stačí votrieť máličko kvalitného šampónu a poriadne ho rozpeniť,“ vysvetľuje. Pri kondicionéri je dobré poznať pravidlá aplikácie.

„Je častým neduhom domácej starostlivosti o vlasy, že si ženy vtierajú prípravok až do vlasovej pokožky – správne však je kondicionér aplikovať len od polovice vlasov smerom ku končekom. Je to rovnaké s maskou. Tam je to dokonca nutné. Veď ak má niekto jemné vlasy, a to je častý prípad najmä u žien, pri aplikácii prípravku od vlasovej pokožky až ku končekom vlasy splihnú, sú ťažké,“ upozorňuje držiteľka niekoľkých medzinárodných ocenení v kaderníckych súťažiach.

Kaderníčka Lucie Molnárová. Foto: TONI & GUY
Lucie Molnárová Kaderníčka Lucie Molnárová.

Často diskutovaná téma frekvencie umývania vlasov je podľa nej už v 21. storočí a s pestrou paletou prípravkov na trhu vnímaná inak. Denné umývanie podľa Molnárovej nie je ničím výnimočným a sama ho vôbec neodsudzuje. „Samozrejme, treba si uvedomiť, že pri častom umývaní môžu vlasy začať skôr mastnieť. Ak teda nie je pre ženu nutnosť umývať si vlasy denne, lepšie bude pokračovať v dvojdennej alebo trojdennej frekvencii,“ hovorí.

Práve zima je podľa kaderníčky obdobím, keď si ženy môžu vlasy umývať menej často. Dôvodom je aj chladné počasie, vyraziť do práce s ešte vlhkou hlavou nie je dobré pre vlasy, ani pre celkové zdravie, upozorňuje Molnárová. Tu však nastupuje ďalšia otázka. Mnoho žien sa v zimnom období nevyhýba čiapkam či klobúkom – lenže po príchode do práce či na stretnutie si pokrývku hlavy zložia a vlasy nevyzerajú tip top. Existuje riešenie?

„Ak má niekto pevnú čiapku, nemyslím si, že je možno ustrážiť vlasy a nemať ich po príchode do práce trochu spľasnuté. A ak si niekto na hlavu dá čiapku na hodinku alebo dve, nedokáže zabrániť domu, aby sa to na vlasoch neodrazilo,“ zdôrazňuje Lucie Molnárová. Podľa nej však stačí mať so sebou napríklad lak na vlasy, alebo olej, ktorý obmedzí elektrizovanie. „Treba si len odskočiť na toaletu, predkloniť sa, vlasy pretrepať prstami a aplikovať trochu laku alebo olejčeka,“ dopĺňa.

A čo hovorí odborníčka na časté striedanie značiek a typov šampónov – takzvaný testing, ktorý nie je ženám cudzí? „Zmena je určite vítaná. Vlasová pokožka si zvykne na určitý šampón a potom sa môže zdať, že prípravok nefunguje tak, akoby mal. Treba však zdôrazniť, že ak strieda žena šampóny, mala by k nim prispôsobovať aj kondicionér alebo masku. To znamená voliť si prípravky od jedného výrobcu a z jedného radu. V laboratóriách ich totiž vyvíjajú na báze vzájomného prepojenia, má to zmysel.“

Tipy Žena.pravda.sk na starostlivosť o vlasy v zime:

Šampon proti lupinám Squanorm od Ducray
Obsahuje Ichtyol a Selenium disulfid, vďaka ktorým pôsobí účinne proti lupinám. Pri aplikácii sa necháva pôsobiť zhruba tri minúty, odporúča sa používať dvakrát týždenne.

Lak na vlasy Creative Extreme Hold od Toni & Guy
Na úpravu vlasov, ktoré ste mali pod čiapkou, môžete narýchlo použiť tento silno tužiaci lak, ktorý pôsobí na objem. Vlasy nezaťaží, ale zároveň ich zafixuje.

Olejový elixír Gliss Kur Ultimate Color
Môžete ho používať po umytí, ale aj ako stylingový prípravok na suché vlasy. Olejová konzistencia obmedzí elektrizovanie, zloženie je prispôsobené na ochranu farbených vlasov.

Balzam na vlasy Miracle Moist by Aussie
Pomáha ošetrit suché, poškodené vlasy. Obsahuje hydratačné zložky, ktoré pôsobia na unavené vlasy skutočne rýchlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy v zime #starostlivosť o vlasy

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...