Kaderník Roháč: Ostrihal by som sa, keby som mal hlavu pred sebou

Veľa kaderníkov-mužov spomína, že kaderníckej profesii predchádzali hry s bábikami kedysi v detstve. To však nebol prípad spolumajiteľa bratislavského kaderníctva Toni&Guy, Michala Roháča.

22.11.2013 14:00
kaderník, kadernícke nožničky Foto:
Ilustračné foto.
debata

V čase, kedy študoval, bolo neobvyklé, že kaderníkom sa chcel stať muž. Roháč pôvodne vyštudoval obchodnú akadémiu, no nevedel sa vtesnať do predstavy, že by mal pracovať v obleku a sedieť v kancelárii. Rekvalifikoval sa teda ako kaderník. „V škole som skúšal strihať a začalo ma to baviť. Nebol tam žiaden moment ako bábika. Nič také v pozadí nebolo,“ povedal kaderník pre Žena.Pravda.sk.

Spresnil, že na Slovensku prevláda predstava, akoby bolo automatické, že kaderník je ináč orientovaný. „Pre mňa je to prekvapivé,“ hovorí Roháč, ktorý nie je homofóbny a homosexuálov akceptuje. „No nemám pocit, že majú nejaký siedmy zmysel, ktorý heterosexuálom chýba,“ vyslovil názor, ktorý sa mu zdá neakceptovateľný.

Roháč rozhodne nepatrí k ľuďom, ktorí si o sebe myslia, že „pojedli múdrosť sveta“ a že sa už nikdy nepomýlia. „Nikdy som si to nemyslel. Dokonca, stále sa mi stáva, že keď urobím nejaký strih a pozriem sa naň kriticky opäť, môžem s ním byť spokojný, no nie na sto percent. Viem, že by som vzápätí urobil niečo inak.“ Aj jemu sa občas stane, že má nespokojnú klientku či klienta, ktorí povedia, že si predstavovali trochu iný výsledok. Prečo? „Keby som si zvolil nejaký strih, ktorý by som chceli ostrihať na troch ľuďoch po sebe, zakaždým to bude vyzerať inak. Stačí polcentimetra alebo centimeter. A to veľa ľudí nechápe, keď prídu s tým, že by chceli byť ostrihaní tak isto, ako pred mesiacom. Už detail veľa zmení. No to sa mi zároveň na mojej práci páči…“

Vyzeralo by to tak, že častejšie zájdu ku kaderníkovi ženy. No Michal Roháč máva aj dni, kedy ostrihá viac mužov. A nikdy nemá pocit, že nevie, čo by na mužskej hlave s krátkymi vlasmi ešte vymyslel. „Mohol by som mu vziať vlasy mašinkou a o päť minút by tu už nebol. Ale viem, aký účes docielim zručnou prácou a predstaviť si, ako by asi vyzeral. U mužov je precíznosť dôležitá. Čo neznamená, že u žien nie je.“ Roháč spresnil, že keď pánovi nechá na jednej strane dlhšie vlasy ako na druhej, každý si hneď všimne, že niečo nie je v poriadku. Ak by to však spravil žene, ľudia by si pomysleli, že je to zrejme zámer…

Tak, ako všetci, aj Michal Roháč má aktivity, ktoré v rámci svojej práce nevykonáva rád. Čomu sa stále vyhýba, sú napríklad výčesy.

Kaderník Michal Roháč. Foto: Dana Bischof, Pravda.sk
Michal Roháč Kaderník Michal Roháč.

„Dobrovoľne sa priznávam, že to nerobím a v tom duchu to aj učím. Nemá totiž zmysel nútiť niekoho k niečomu, k čomu nemá vzťah. Lebo výsledok bude totožný s tým, aký má k tomu dotyčný postoj.“

Sú profesie, v ktorých odborníci veria iba sami sebe. Napríklad taký kuchár. Rád si uvarí aj pre seba, lebo od nikoho iného mu tak nechutí. Kaderník sa ale sám neostrihá. Roháčovi vymyslel účes kolega. „Neviem sa ostrihať. Skúšal som to raz v živote a nedopadlo to dobre. Ostrihal by som sa, keby som mal svoju hlavu pred sebou. Ale ja skôr dôverujem ľuďom, ktorých som učil a viem, ako pracujú,“ povedal známy kaderník, ktorý strihá aj svojich rodičov a priateľku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Roháč #kaderníctvo #Toni&Guy #strihať vlasy

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...