Povedzte, ktoré kvetiny máte rada - poradíme vám parfum!

Po vôni kvetín v záhrade či na trhu u pani kvetinárky už niet ani stopy. Ale nič nie je stratené, rozvoňať si spomienky, ale aj seba môžete pomocou parfumov.

14.11.2013 07:00
Ruža je jednou z najstarších ingrediencií v... Foto:
Ruža je jednou z najstarších ingrediencií v parfumoch.
debata

Kvetinové zložky tvoria pri skladbe parfumov a toaletných vôd základ a vyvolávajú v našich noštekoch aj prvotný pocit vnímania. Niektoré ženy obľubujú vôňu ruží, iným lahodí aróma kosatca, čoraz populárnejší je ylang-ylang. Viete, ktoré z nich hrajú prím vo vašej čuchovej sústave? Tak potom vám možno poradíme, aký parfum si od partnera zaželať pod vianočný stromček.

Ruže

Je pravdepodobne najznámejšou a najstaršou prísadou parfumov. Vonia jemne pudrovo, s kvetinovým a ovocným nádychom. Označovaná je za ženskú, čistú a romantickú. Od základnej vône z výťažku ruží sa môže paleta vôní pohybovať k špecifickým druhom ruží (šípová, japonská) a ich charakteristickým tónom. Využíva sa v ľahších kvetinových vôňach, ale v kombinácii s ambrou dokáže ruža vytvoriť aj veľmi orientálny a výrazný parfum.
Ak máte rada vôňu ruží, môžete vyskúšať napríklad:

  • Chloe Eau de Parfum by Chloe – s výraznejším a orientálnym nádychom kombinácie damašskej ruže a ambry.
  • Stella by Stella McCartney – ambra a ruža sú obohatené o pivóniu a mandarínku, vôňa je kvatinovejšia a sviežejšia.
  • Paris Premieres Roses 2010 Yves Saint Laurent – stelesňuje esenciu ružových vôní.

Kosatec (alebo tiež Iris)

Vonia pudrovo a jemne, jeho vôňu často odborníci kombinujú s drevitými tónmi, ale napríklad aj vanilkou či kakaom. Je to veľmi špecifická vôňa a keďže jej výťažky sa nezískavajú ľahko, neobsahuje ju veľa parfumov.
Skúsiť ho môžete napríklad v:

  • Armani Prive La Femme Bleue Giorgio Armani – orientálna a nezameniteľná vôňa, v ktorej popri irise nechýba ani spomenutá vanilka a kakao, či kadidlo.
  • Infusion d'Iris Prada – drevitá pudrová vôňa, v ktorej iris a céder s vetiverom tvoria najvýraznejšiu časť parfumu. Pripomína čisté mydlové vône starých čias.

Frézia

Jej vôňa je silná a intenzívna, jemne korenistá, no veľmi osviežujúca. Do parfumov ju pridávajú práve na to, aby produkt rozjasnila a dodala mu sviežosť.
Fréziu obsahujú napríklad:

  • Miracle Lancome for women – vnímaná je ako orientálne vôňa s ovocným otváraním sa vďaka liči, ktorá následne prechádza do korenisto-kvetnatých tónov a zakončuje pudrovo.
  • Ofresia by Diptyque – kvetinová vôňa s korenistými tónmi, v ktorej frézia tvorí stred parfumu.

Klinčeky

Tvoria výraznú, korenisto-kvtinovú zložku parfumov. Dodávajú vôňam vo fľaštičke intenzívny a veľmi živý voňavý tón.

  • Velvet Love by Dolce&Gabbana obsahuje okrem klinčekov aj ylang-ylang a korenie. To z nej robí vôňu, ktorá sa otvára ako kvetinová, aby postupne prešla do korenistých tónov.
  • Florabotanica Cristobal Balenciaga – parfum, ktorého tvárou je herečka Kristen Stewart, je kvetinový a aromatický – prináša mix kvetín, ktoré evokujú ženskú zvodnosť, ale tiež silu a nevypočítateľnosť.

Magnólia

Kvetinová vôňa s krémovosladkým pocitom, v ktorej objavíte stopy po citronovej vôni. Je svieža a upokojujúca zároveň.
Nájdete ju v:

  • Eau du Val (Magnolia) L`Occitane – už z názvu vyplýva, čo tvorí základ vône. Je kvetinová, veľmi osviežujúca, no zároveň aromatická.
  • Bright Crystal Versace – magnólia kombinovaná s pivóniou a granátovým jablkom robí z tohto parfmu kvetinovú vôňu, ktorá má však aj citrusový nádych vďaka yuzu.

Pivónia

Má veľmi intenzívny kvetinový charakter a preto je často využívaná v dámskych parfumoch. Nájdete ju napríklad v:

  • Miss Dior Cherie Blooming Bouquet – osviežujúca kvetinová vôňa, ktorá má však pižmový nádych.
  • Nina Nina Ricci for women – výrazná vôňa, ktorá začína citrusami kombinovanými so sladkými tónmi čokolády, pivónia v nej nie je najvýraznejšou zložkou, ale veľmi jemne a delikátne ju zacítite po nejakom čase od aplikácie.

Konvalinka

Jej vôňa má čistý a jasný profil. Má kvetinový charakter, no zároveň v nej cítiť trávnaté prvky. Pripomína jasmín, je nasladlejšia.
Nájdete ju v:

  • Nature Yves Rocher for women – základ tejto vône tvorí práve konvalinka, je veľmi jemná a mäkká, no zároveň pôsobí osviežujúco.
  • Happy In Bloom by Clinique – toaletná voda z roku 2008 obsahuje okrem konvalinky aj tóny frézie, mimózy, či slivky. Je to kvetinovo-ovocná vôňa – vhodnejšia skôr na letné mesiace roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvety #vône #parfumy #kvetinové vône

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...