Parížsky šmrnc pre masy! Alebo, ako sa Isabel Marant podelila...

Kooperácie svetoznámych dizajnérskych mien s odevnými spoločnosťami sa za posledné roky stali jedným z ťahákov módy zažiadanej klientely.

03.11.2013 12:00
Isabel Marant pre H&M - slovenské predstavenie... Foto:
Ďalšia z očakávaných módnych kooperácií mala premiéru aj na Slovensku.
debata

Niet divu – ak sa niekomu zdá zaplatiť za nohavice 300 eur veľa (čo je celkom pochopiteľné!), podobný model za dve desatiny takej sumy, navyše s menovkou známeho dizajnéra, pôjde na dračku. Na svetovom trhu si to už roky uvedomuje švédska značka H&M, ktorá má v zozname „spolupracovníkov“ odškrtnuté mená ako Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Viktor & Rolf či Alber Elbaz z Lanvin aj ateliér Versace. Najnovšie sa spojila s francúzskou dizajnérkou Isabel Marantovou.

Ďalšia z očakávaných módnych kooperácií mala...
Ďalšia z očakávaných módnych kooperácií,...
+20Vôbec prvýkrát vytvorila Isabel Marant kolekciu...

V prípade Marantovej nastala špecifická situácia. Tvorba tejto šarmantnej dámy sa totiž objavuje v obchodoch s dostupnou módou pre široké vrstvy už zhruba od roku 2009 – roku, keď sa z Marantovej stala globálna módna ikona. Štýl, ktorého vlajkovou loďou sú odevy mestského oblečenia pre ženu túžiacu cítiť sa sexi, no zároveň sa obliekať do funkčných a pohodlných modelov s prvkami trendovosti, skopírovali už všemožné značky. A hoci kopírovanie trendov zo svetových mól nie je ničím výnimočným už niekoľko desiatok rokov, azda u žiadneho mena nebolo také zjavné a masové ako práve v prípade dcéry z bohatej parížskej rodiny.

Možno aj preto sa v spolupráci so švédskou odevnou spoločnosťou rozhodla francúzska návrhárka priniesť niečo, na čo si ostatné značky netrúfli – repliky vlastných kreácií. V kolekcii, ktorá mala svetovú premiéru v Paríži 24. októbra (Pravda.sk bola pri tom, tu čítajte viac), sa nachádzajú ikonické kusy ako zdobené sako Wonda, kožené nohavice so šnurovaním z prehliadky jeseň 2012, kovovými cvokmi vykladané lodičky, čižmy so strapcami, či variácie na potlač z línie Etoilé z kolekcie jeseň-zima 2013. Tentoraz skutočne so štítkom, na ktorom nechýba meno autorky pôvodnej podoby dizajnu.

Francúzska dizajnérka zopakovala v limitovanej... Foto: H&M
Isabel Marant pre H&M - slovenské predstavenie kolekcie Francúzska dizajnérka zopakovala v limitovanej kolekcii pre švédsky módny gigant aj ikonické kúsky odevov - napríklad kabátik Wonda.

„Súhlasila som s touto spoluprácou z viacerých dôvodov, ale zhrnúť sa dajú do jednej idey – možnosť podeliť sa. Je pre mňa veľmi dôležité môcť sa podeliť a vďaka kooperácii s H&M som dostala možnosť podeliť sa o svoju ideu so širším publikom,“ uviedla v rozhovore pre magazín GQ francúzska dizajnérka. „A tiež si myslím, že táto práca potvrdí moje vlastníctvo v prípade stále sa rozmáhajúceho boho trendu.“

Boho-chic – tak by sa veľmi stručne dala označiť aj kolekcia, ktorá sa dostane na pulty vybraných obchodov 14. novembra. Okrem spomenutých kúskov v nej nechýbajú hrubé pletené svetre, saká či kabáty s veľkorysým objemom a možnosťou len tak sa do nich schúliť. Súčasťou línie sú aj príťažlivé ženské šaty s rafinovaným riasením, blúzky či motorkárske džínsy alebo kožené nohavice. Rokenrolová estetika síce dominuje vizuálom kolekcie, jednotlivé kusy však dávajú možnosť kombinovať ich tak, ako si konkrétna nositeľka želá. A nemusí pritom zotrvávať len v mantineloch párty divošky.

Dámska kolekcia Isabel Marant pre H&M. Foto: H&M
Dámska kolekcia Isabel Marant pre H&M. Dámska kolekcia Isabel Marant pre H&M.

O tom, že Marantovej kúsky sa dajú nosiť nadčasovo a na všemožné príležitosti, svedčí aj nadšenie niektorých známych slovenských osobností, ktoré sa prišli pozrieť na predstavenie kolekcie v Bratislave uplynulý týždeň. Napríklad herečka Henrieta Mičkovicová priznala, že má doma niekoľko originálov a nosí ich už roky. „Jej šaty sa jednoducho nezunujú,“ uviedla.

S kolegyňou Táňou Pauhofovou sa chystajú nakupovať aj v detskej kolekcii. Vďaka bohatému objemu jednotlivých kúskov tieto štíhle dámy zvládnu aj mikiny či svetre pre trinásťročné žiačky. Podoba niektorých modelov je pritom takmer navlas rovnaká s dámskou kolekciou.

Novú líniu ocenila aj spisovateľka Tamara Heribanová, moderátorka Soňa Müllerová či moderátor Bruno Ciberej. Viac foto zo slovenského uvedenia spoločne s ukážkami z lookbooku si pozrite v galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #H&M #uvedenie #Isabel Marant #kolekcia

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....