Polanka ukázal módu pre silnú a sexi ženu, Sršňová bola hravá

Módne podujatie Fashion LIVE! pokračovalo v nedeľu popoludní druhou sériou autorských módnych prehliadok. Jednoznačným kráľom programu sa však nestal Slovák, ale český hosť Jakub Polanka.

28.10.2013 10:42
debata
Módna prehliadka Jakub Polanka - Fashion LIVE!... Foto: Fashion LIVE! by mdls.cz
Jakub Polanka - Fashion LIVE! Black Stage 2013 Módna prehliadka Jakub Polanka - Fashion LIVE! Black Stage 2013.

Jakub Polanka

Dizajnér, ktorý priniesol do Bratislavy svoju kolekciu Beleville, upútal pozornosť od prvého momentu – na mólo poslal modelku zahalenú do čierneho hodvábu od hlavy po päty – v kreácii evokujúcej tradičnú burku.

Arabský vplyv bol v kolekcii viac ako štyridsiatky modelov veľmi výrazný. Sám Polanka však pripomenul, že hlavný vplyv naberal v Paríži – meste, kde časť roka žije a tvorí. Práve multikulturálnosť súčasného sveta sa odrážala v jeho kreáciách, keď sa na móle striedala arabská inšpirácia s prvkami hip-hopovej kultúry ulice, nenútenou parížskou eleganciou, akoby antickými strihmi a proporciami, ale aj tematickými odevmi v duchu mäsiarskych záster.

Farebnosť vyznievala akoby Polanka začínal svoj „život“ v noci – z najtemnejšej čiernej postupne prechádzal do tónov sivej, atramentovomodrej, armyzelenej, aby sa potom na móle objavili aj šaty vo farbe ranného zore. Ďalším výrazným prvkom boli variácie na tradičné arabské šatky, ktoré sa objavili ako vlajúca minisukňa, či tunikové koktejlové šaty. Z materiálov dominovala vlna, džerzej, nechýbal však najjemnejší hodváb či kašmír. Polankova schopnosť zaodieť ženu tak, aby vyzerala nenútene, no zároveň mimoriadne príťažlivo, je úžasná. A tiež ponúka dôkaz, že byť nezávislou, silnou, no zároveň sexi ženou ide aj bez kíl flitrov a metrov čipky.

Módna prehliadka Jakub Polanka - Fashion LIVE!...
Módna prehliadka Jakub Polanka - Fashion LIVE!...
+27Módna prehliadka Jakub Polanka - Fashion LIVE!...

Jana Kuzmová

Prehliadka dizajnérky Jany Kuzmovej ukázala ženskú módu, v ktorej bol dôraz postavený na delikátne materiály, zaujímavé výšivky a zdobné prvky v podobe flitrov či korálikov, ale aj čipkovaných aplikácii. Kuzmová veľmi dobre zvládla dávkovanie zdobného efektu – nesnažila sa o prílišné ohurovanie efektom trblietavosti a prezdobenosti, ale servírovala tieto prvky v kombinácii s ľahučkými materiálmi – šifónom, hodvábom, ale aj efektne strihanými spoločenskými nohavicami. Jej pohľad na večernú módu bol príťažlivý, azda najviac zaujal záverečný model večerných šiat, ktorý bol variáciou na košeľové šaty.

Módna pehliadka Kuzmi by Jana Kuzmová - Fashion...
Módna pehliadka Kuzmi by Jana Kuzmová - Fashion...
+14Módna pehliadka Kuzmi by Jana Kuzmová - Fashion...

Lenka Sršňová

Záver večera patril v nedeľu večer kolekcii Galaktika 2014 od Lenky Sršňovej. Ani tentoraz nechýbal nezameniteľný rukopis autorky, ktorá šaty tvorí s dôrazom na vizuálnu stránku a pestrosť. Potlače boli v niektorých momentoch psychedelické, inde pripomínali animáciu, no nechýbala ani variácia na káro či šachovnicu. Bláznivá farebnosť síce kolekcii dominovala, no nechýbali ani modely v tlmenejších tónoch tmavomodrej, ktoré osviežovali len zdobné vrecká a nášivky. Záver patril kozmicky trblietavému lamé a plisované šaty z hnedozlatistého materiálu patrili medzi najzaujímavejšie modely večera. Akoby flamencová sukňa zošívaná z jednotlivých kusov kontrastných pruhov látky či tyrkysové šaty s plisovaním a vzorom šikmých pruhov si určite rýchlo nájdu majiteľov.

Módna prehliadka Lenka Sršňová - Fashion LIVE!...
Módna prehliadka Lenka Sršňová - Fashion LIVE!...
+15Módna prehliadka Lenka Sršňová - Fashion LIVE!...

V rozvrhu prehliadok nedeľňajšieho Fashion LIVE! dostali priestory aj dva obchody – jeden kamenný – butik La Femme so ženskými kúskami z luxusnej čipky, vlnených materiálov, zdobených flitrami, krištáľmi a výšivkami. Druhým bola prehliadka internetového obchodu Inperia, v rámci ktorej sa na móle predviedli odevy Veroniky Lokajíčkovej, Hany Převrátilovej, Lukáša Kimličku a Marcela Holubca W.

V rámci nedeľňajšieho programu sa predstavili aj študenti VŠVU zoskupení v Ateliéri 343. Minikolekcie Andrey Pojezdálovej, Kataríny Fedorišinovej, Lucie Švecovej, Petry Solivarskej, Veroniky Kostkovej s Liborom Komosným a Bronislavy Žurkovej Bručkovej ukázali, že nové talenty rastú a niektoré z nich už pokojne môžu konkurovať zabehaným dizajnérskym menám.

Módna prehliadka Ateliér 343 - kolekcia...
Módna prehliadka Ateliér 343 - kolekcia...
+24Módna prehliadka Ateliér 343 - kolekcia...

Spontánny nápad slovenských módnych tvorcov, ktorí sa nevzdali po náhlom zrušení Bratislava Fashion Weekendu, bol dôkazom, že kvalitné módne podujatia môžu vzniknúť i na Slovensku, a to aj bez veľkých finančných prostriedkov.
„Veľa ľudí sa dalo dokopy, odišli predsudky, ľudské malichernosti a myslím si, že oveľa viac držíme spolu ako kedykoľvek predtým,“ povedal o organizovaní Fashion LIVE! návrhár Boris Hanečka.
„Ja mám skúsenosť s akciami, ktoré sa organizujú pol roka a dlhšie so sponzormi, a vyzerajú horšie než toto,“ uviedol Jakub Polanka a dodal: "Ľudia sa spojili, a to je podľa mňa skvelé. Myslím si, že tá dobrá energia môže zachrániť veľa vecí a môže mnoho vecí posunúť ďalej.“ (Zdroj: SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fashion Live! #Jana Kuzmová #Jakub polanka #Lenka Sršňová

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...