Slovenská móda žije a dokáže uchvátiť! Pozrite sa, ako

Pätica dizajnérov, pätica rozličných tvorivých prístupov, pätica ucelených a kompaktných módnych kolekcií - Bratislava ožila počas posledného októbrového víkendu módou a bol to výnimočný zážitok.

27.10.2013 13:39
debata
Módna prehliadka Boris Hanečka - Fashion Live!... Foto: Fashion Live!
Boris Hanečka - Fashion Live! Black Stage 2013 Módna prehliadka Boris Hanečka - Fashion Live! Black Stage 2013.

V priestoroch Starej tržnice sa v sobotu konala prvá časť hlavného programu módneho podujatia Fashion LIVE!, pod ktorým sú podpísaní slovenskí dizajnéri, Slovak Fashion Council a spoločnosť OLO-dressing. Slovenskí dizajnéri sa pôvodne mali prezentovať na akcii Bratislava Fashion Weekend, jej náhle a prekvapivé zrušenie však vyvolalo takmer okamžitú reakciu. A tvorcovia sa spojili, aby mohli odprezentovať kolekcie, na ktorých pracovali týždne a mesiace.

Hoci na prípravu akcie mali len pár týždňov, na programe sobotňajšej časti Fashion LIVE! to vôbec nebolo poznať. Práve naopak – diváci, ktorí sa mohli prísť pozrieť na kolekcie bez vstupného, sa dočkali výnimočných zážitkov.

Lubica Poncik

Úvod patril Lubice Poncik, ktorá svoju kolekciu nazvala Impulse & Allure. Spočiatku striktná čierno-biela farebnosť, ktorá sa postupne odviazala prostredníctvom tónov žltej, oranžovej, žuvačkovoružovej až po modrozelenú farbu vytvárala zaujímavú kontrastnosť. Podobne pristúpila autorka aj k použitiu materiálov – ľahkosť šifónu kontra zamat či kožušiny vyvolávali dojem akoby naservírovala publiku módu na obe sezóny – jarnú aj jesennú. Zaujímavé boli potlače – prechádzali od folklórnych motívov cez výšivky z historických kobercov až po akúsi hravú retro-farebnosť 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia.

Módna prehliadka Lubica Poncik - Fashion Live!...
Módna prehliadka Lubica Poncik - Fashion Live!...
+12Módna prehliadka Lubica Poncik - Fashion Live!...

Petra Poórová

Happy Dreamer – tak znel názov kolekcie, ktorú predstavila druhá žena v sobotňajšom programe Fashion LIVE! Petra Poórová. Celú kolekciu, vrátane látok a potlačí nechala vytvoriť na Slovensku. Akoby makronkovo sladká farebnosť – pastelové tóny ružovej, oranžovej, marhuľovej, pepermintovej či belasej postupne prešli do sýtych odtieňov fialovej, fuchsiovej aj tyrkysovej. Farebnica bola skutočne pestrá, v prípade dámskej časti kolekcie pôsobila (najmä pastely) nežne a dievčensky. Pri kabátikoch a predĺžených sakách zaujalo precízne vypracovanie. Čo sa týka šiat, strihovo autorka stavila na ženskú siluetu so zdôrazneným driekom, pričom dominantou sa stali nariasené sukne so spodničkami. Postupne však dostávali odevy väčšiu voľnosť a ľahkosť. Materiály viali okolo tiel modeliek kráčajúcich po móle a dodávali dojem éterickosti. V prípade mužskej kolekcie sa spojila Poórová s Ozetou Trenčín. Výsledkom boli saká, košele, ale aj celé obleky, pri ktorých sa takisto nezľakla pastelovej farebnosti. Vizuálnym motívom kolekcie, či už v rámci videoprojekcie, ale aj doplnkov z plexiskla boli motýle. V niektorých momentoch ich však bolo zbytočne priveľa.

Módna prehliadka Petra Poórová - Fashion Live!...
Módna prehliadka Petra Poórová - Fashion Live!...
+25Módna prehliadka Petra Poórová - Fashion Live!...

Boris Hanečka

Boris Hanečka sa predstavil v sobotu v Starej tržnici ako tretí v poradí. Jeho kolekcia bola naozaj výnimočná na všetkých úrovniach. Strihovo, materiálovo, kombinovaním, ale aj celkovým stylingom.
Už pozvánky na prehliadku naznačovali inšpiráciu Japonskom a špeciálne vizuálnym odkazom samurajov. Hanečka však neponúkol len ázijské prvky, ale hotový etnický mix. Vzory na látkach evokovali africké kultúry, ale aj prvky juhoamerického folklóru, rozpité „kvetiny“ v tónoch modrej a červenej na bielom podklade či kvetinové potlače boli veľmi osviežujúce a úderné. Fungovali v celkoch, ale aj ako zdobné prvky lemov na temnejších modeloch v hnedej, vínovej či sivej a oceľovej. Ako magnet na oči fungovali tóny jasnej oranžovej, ale aj lesklý latex, ktoré obopínal nohy modeliek či lemy ľahučkých kreácií.

Samotné materiály vyzerali už na pohľad delikátne – niet divu, Hanečka ich totiž nakupoval v Taliansku – vo firme, u ktorej nakupujú látky aj značky ako Burberry a Prada či dizajnér Giorgio Armani.
Akoby poctou chanelovskému tvídu boli zase dva ďalšie modely – oboje výnimočné na pohľad. Dlhý tvídový kabátik so skrátenou prednou časťou a pelerínovo splývajúcimi rukávmi aj tvídové šaty na zips s kontrastnými koženými rukávmi a ohurujúcim dotykom jasnočerveno-bieleho vzoru na tenučkom leme sa vraj okamžite predali. Niet divu.
Aj strihovo bola kolekcia, ktorú dizajnér tvoril ako líniu na jar a leto 2014, precízne prepracovaná. Siluety boli nečakané, šaty ožívali pohybom, prekvapovali asymetriou, no zároveň priam geometrickou presnosťou a ostrosťou – skutočne akoby materiál „strihal“ samurajský meč.

Módna prehliadka Boris Hanečka - Fashion Live!...
Módna prehliadka Boris Hanečka - Fashion Live!...
+22Módna prehliadka Boris Hanečka - Fashion Live!...

Lukáš Kimlička

Ucelenú pánsku kolekciu predstavil divákom dizajnér Lukáš Kimlička. Úvod patril hre matu a lesku na čiernych kabátoch a bomberových bundičkách. Najmä zavinovacie kabáty vyzerali trendovo, prvky lakovanej kože, ktoré prekladali matnejší materiál, zaujali aj vizuálne. Návrhár sa neobmedzoval klasickými strihmi, ale ponúkol asymetriu a šikmo strihané kusy látok zošívané dokopy, ktoré ako celok fungovali na mužských modeloch výborne. Na ďalších kúskoch sa prepracoval Kimlička k zrkadlovej symetrii, tú však veľmi zaujímavo rozbíjali potlače. Ich autorom bol samotný tvorca kolekcie. Išlo o fotografie mužských modelov, ktorých počas svojej kariéry stihol zvečniť. Hravý moment vznikal, keď sa na móle ocitol manekýn s vlastnou podobizňou na mikine v oversized úprave. V rámci potlačí najzaujímavejšie pôsobili fotografie prekladané jedna cez druhú a kolorované tónmi ružovej, zelenkavej.

Módna prehliadka Lukáš Kimlička Menswear -...
Módna prehliadka Lukáš Kimlička Menswear -...
+17Módna prehliadka Lukáš Kimlička Menswear -...

Marcel Holubec

Záver sobotňajšieho večera patril dizajnérovi Marcelovi Holubcovi. Jeho línia Les Choses de la Vie…II. bola inšpirovaná šperkami Bety K Majerníkovej z línie Pozemské záhrady. V Holubcovej tvorbe zväčša absentujú farby a svoje kreácie stavia najmä na čiernej a bielej – tentoraz však pribudla béžová, farba ťavej srsti, cyklámenová či belasá. Potlače pripravil pre slovenského tvorcu ďalší šikovný Slovák Juraj Straka, ktorý nedávno nastúpil na miesto v módnom ateliéri Schiaparelli. Údernosť kolekcie zabezpečila okrem prepracovaných kreácií z kože, ktorá bola zošívaná, ale aj perforovaná a vystrihovaná v geometricky presných trojuholníkoch, aj úprava modeliek. Azda najkrajším modelom prehliadky boli čierne večerné šaty, v ktorých ľahučký hodvábny materiál nádherne obkresľoval telo kráčajúcej modelky.

Módna prehliadka Marcel Holubec W. - Fashion...
Módna prehliadka Marcel Holubec W. - Fashion...
+21Módna prehliadka Marcel Holubec W. - Fashion...

Sobotňajší program Fashion LIVE! bol skutočným dôkazom, že domáca móda žije a že je plná originality a so svetom porovnateľných prístupov a talentu. Skutočne príjemné je však aj zistenie, že priestory Starej tržnice boli plné takmer od samého začiatku. Na prehliadky sa prichádzali pozrieť ľudia „od fachu“, nadšenci, ale aj turisti či okoloidúci. Na akcii pracovali takmer všetci zúčastnení bez nároku na honorár. A za to im patrí veľká poklona. Pretože organizácia bola na jednotku. A atmosféra tiež. Len tak ďalej…

V priestoroch Starej tržnice, ktoré počas podujatia dostali názov Black stage, sa v nedeľu predstaví ďalšia skupina dizajnérov a značiek. O 15:00 druhý deň prehliadok otvorí internetový obchod so slovenskou módou Inperia a po nej sa predstaví VŠVU Atelier 343, Jana Kuzmová, La Femme, prestížny český návrhár pôsobiaci v Paríži Jakub Polanka či Lenka Sršňová. Počas celého dňa budú tiež otvorené predajné showroomy v centre kontAKT na Ventúrskej 12, kde si záujemcovia môžu pozrieť tvorbu mnohých slovenských značiek.

Prvý deň prehliadok podujatia Fashion LIVE! ukončila dražba Signal Gold, ktorej hlavným cieľom je podporiť slovenskú módnu scénu a vyzbierať prostriedky na organizáciu tohto módneho eventu. Do originálnej dražby sa zapojila trojica dizajnérov Veronika Hložníková, Hana Převrátilová a Boris Hanečka, z ktorých každý vytvoril jeden unikátny model. Jednotlivé modely si záujemcovia môžu vydražiť do nedele 20:00 na stránke www.fashionlive.sk. (zdroj: SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Hanečka #Fashion Live! #Lukáš Kimlička #Marcel Holubec

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...